Viikon kysymys
A-
A+
Lukio-coach Kirsi Kippola haluaa parantaa lukiolaisten hyvinvointia.
Reija Kokkola
LOVIISA, KESKUSTA Hiljainen hipsutus vain kuuluu, kun lukio-coach Kirsi ”Kinnu” Kippola hipsuttelee villasukissaan pitkin Loviisan lukion käytäviä. Kippola on koulutukseltaan merkonomi ja yhteisöpedagogi, ja hänen tavoitteenaan on parantaa lukiolaisten elämänlaatua niin arkisissa kuin haastavissakin asioissa.
Kippolan ensimmäinen tavoite oli tulla tutuksi lukiolaisille, joilla ei tähän asti ole ollut omaa coachia. Siksi hän hipsuttelee tai omien sanojensa mukaan hengailee Loviisan lukion ja Lovisa Gymnasiumin tiloissa koulupäivien aikana.
– Minä tosiaan hengailen lukioissa. Haluan, että minusta tulee opiskelijoille tuttu ja turvallinen aikuinen, jonka puoleen voi kääntyä monenlaisissa asioissa. Olen lukio-coach, tai oikeastaan lukiomummo, Kippola hymyilee vetäen villatakkiaan tiiviimmin ylle.
Kirsi Kippola ja opiskelija Ida Struwe istahtivat päiväkahville rupattelemaan.
Reija Kokkola
Hengailijan tehtävä on tärkeä. Lukiolaiset ovat vielä nuoria, ja nuorillahan asiat usein pyörivät päässä, ja tulevaisuus saattaa mietityttää. Mihin lukion jälkeen? Teinkö sittenkään oikean valinnan? Motivaatio on nollassa, enkä ehkä pärjääkään lukiossa. Mistä saisin kivan harrastuksen, ystäviä?
Kippolan kanssa asioista voi keskustella, ja hän neuvoo eteenpäin. Lukio-coach on paikalla jokaista opiskelijaa varten, jokaisen kysymyksiä pohtimassa. Aina ajatusten ei tarvitse olla syväluotaavia pohdintoja.
– Ilahduin, kun opiskelija sanoi, että hei Kinnu, miten saan musiikkiluokan oven auki. Olin tullut nimeltä tutuksi. Kannattaa siis hengailla, Kippola hymyilee.
Sitten hänen villasukkansa ohjaavat meidät Loviisan lukion oppimistorille ja hyvinvointikahvilaan. Siellä on tarjolla näkkileipää, kahvia, teetä ja mehua. Idea hyvinvointikahvilasta sai heti tuulta alleen.
Loviisan lukion rehtori Laura Tenhunen heitti pallon Kippolalle kuultuaan opiskelijoiden toiveesta saada kahvila koululle. Sellaista toivottiin myös Gymnasiumiin. Kippolasta on hienoa, että ideoita voidaan kloonata lukiosta toiseen. Tänään hänen aamunsa alkoikin jo varhain, kun hän kävi hakemassa lähikaupasta mannaryynejä.
– Opiskelijat toivoivat aamuksi mannapuuroa. Sitä sitten keittelin. Kaikki eivät aamulla ehdi tai jaksa syödä aamiaista, joten täällä sitä on tarjolla pari kertaa viikossa. Sokerimehuakin on, jos verensokeri on päässyt laskemaan liian alas, Kippola kertoo.
Kirsi Kippola huolehtii myös hyvinvointikahvilan toiminnasta.
Reija Kokkola
Loviisan lukiossa on keskellä päivää rauhallinen, miltei unelias tunnelma. Koulun tilat ovat viihtyisät, mutta sekään ei auta, jos mielen päällä on painavia asioita. Oppimistorilla istuskelee muutama opiskelija korvanappeineen, ja kauniit tee- ja kahvimukit on aseteltu tarjottimelle.
– Henkinen hyvinvointi on vähintään yhtä tärkeää opiskelijoille. Hyvinvoinnin parantaminen ei vaadi mitään isoa ja ihmeellistä, Kippola huomauttaa.
Kippolalla on hyvää kerrottavaa loviisalaisista lukiolaisista. Seurattuaan läheltä päihdetyöviikon aikana opiskelijoiden keskustelua, hän hämmästyi ajatusten ja tehtävien ratkaisujen tasosta. Fiksua porukkaa, Kippola sanoo.
– Kouluterveyskyselytutkimuksen tulokset antoivat positiivisen kuvan loviisalaisten lukiolaisten tilanteesta, vaikka muuten tulokset olivat osin huolestuttavia. Näyttää siltä, että lukio-opiskelijat eivät yleensä kärsi yksinäisyydestä, välit huoltajiin ovat läheiset ja opiskelutaidotkin koetaan riittäviksi. Silti epävarmuuden hetkiä voi tulla, joten minua saa tarttua hihasta.
Oppimistorilla voi hieroa älynystyröitä muutenkin kuin pänttäämällä.
Reija Kokkola
Jokainen varmasti tunnistaa tekemättömien töiden tuskan. Joskus aloittaminen vain tökkii, ja mieluummin vaikka tiskaa kuin aloittaa tehtävien tekemisen. Lukiolaisten arkeen kuuluu paljon tehtäviä, jotka odottavat kirjan tai tietokoneruudun avaamista. Joskus pieni sysäys saa aikaan ison ryöpyn eteenpäin. Kippola voi edesauttaa tätä sysäystä.
– Minun viereeni voi tulla tekemään rästitöitä, Kippola hymyilee.
Lukio-coach on paikalla myös sen takia, että opiskelijat saisivat konkreettista läsnäoloapua silloin, kun opot ja opettajat ovat kiinni omissa velvollisuuksissaan, kuten opetustyössä. Kippola on tehnyt aikoinaan ansiokkaan uran nuorisotyössä nuorisopajojen kehittäjänä. Hän osaa etsiä vaihtoehtoja, mikäli lukiolaista mietityttävät toisenlaiset polut. Kippola epäilee, että oppivelvollisuusiän nostaminen saattoi johtaa tilanteeseen, jossa lukioon mentiin ”miettimään”.
– Voin lähteä mukaan oppilaitosvierailuille. Ei koulun opetushenkilökunta voi irrottautua mitenkään sellaiseen toimintaan. Siksi minä täällä hengailen, Kippola sanoo.
Kirsi Kippola hengailee koulun käytävillä lämpimästi pukeutuneena.
Reija Kokkola
Lukio-coachit, tai millä nimikkeellä heitä kussakin koulussa kutsutaan, työskentelevät itsenäisesti. Tärkeintä on olla läsnä ja tavoitettavissa. Kippola arvostaa koulun muun henkilökunnan, kuten rehtorin, opettajien ja opojen välistä saumatonta yhteistyötä. Kuraattorit ja psykologit sekä kouluterveydenhuolto tekevät tärkeää työtä.
– Me täydennämme toistemme osaamista. Minä osaan neuvoa opiskelijaa kääntymään tarvittaessa ammattilaisen puoleen. Toisaalta opot ja muu koulun henkilökunta voivat neuvoa minua ottamaan kopin opiskelijasta, jolla on kysyttävää, Kippola kuvailee.
Kippola arvostaa myös koulunkäynninohjaajien työtä. Lukio-coachejakin hän toivoisi olevan enemmän, sillä yksi Kippola ei oikein riitä kahden lukion lähes 200 opiskelijan tukihenkilöksi. Coacheja tarvittaisiin lukioihin enemmänkin.
– Palkkatason pitäisi olla koulunkäynninohjaajilla ja coacheilla riittävä, jotta työhön saataisiin jatkuvuutta. Ei ole hyvä, että se tuttu ja turvallinen aikuinen vaihtuu pian lyhyen hankekauden päätyttyä, Kippola huomauttaa.
Kippolan villasukat hipsuttelevat lukioiden käytävillä vielä ensi vuoden toukokuun loppuun saakka. Siihen asti villatakin hiha on tartuttavissa, olipa mieltä askarruttava asia sitten arkinen tai haastavampi.
– Minuun saa olla aina yhteydessä tekstiviestillä, Wilman kautta tai puhelimitse, jos en ole paikalla, Kippola sanoo.
REIJA KOKKOLA
toimitus@itavayla.fi
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot