Viikon kysymys
A-
A+
Kuvituskuva.
Merja Forsman
Juuri sotien jälkeen, 1940-luvun lopulta 1950-luvulle, Porvooseen alettiin rakentaa uutta, kaunista asuinaluetta, joka sai nimekseen Velkala. Alueelle rakensi sodasta palannut sukupolvi. Rakentajina oli muurareita, maalareita, autoilijoita ja monia kirjapainoalalla työskenteleviä. Meitä Velkalan lapsia oli paljon. Kaduilla pelattiin neljää maalia, jalkapalloa ja opeteltiin ajamaan pyörällä. Kaikilla pihoilla kasvoi hedelmäpuita, marjapensaita ja perunaa. Erämiehenkadulla oli jopa erään talon saunan takana aitauksessa possu kasvamassa joulukinkuksi.
Kaavaan oli suunniteltu saunarakennus tontin takaosaan, ja aina neljän talon saunojen tuli muodostaa yhtenäinen kokonaisuus. Näitä suunnitelmia saatiin ehkä muutama toteutettua.
Aluetta voi mielestäni verrata Soturikylän alueeseen, joka puolestaan rakennettiin lahjoitusvaroin sotaveteraaneille. Molemmat alueet ovat ainutlaatuisia ja edustavat oman aikakautensa rakentamistapaa. Niitä voi verrata myös Helsingin Käpylään, jota vaalitaan tärkeänä osana aikakautensa asumisympäristöä.
Velkalan alueen Aleksanterinkadun puoleinen kulma on jo pilattu bunkkerirakentamisella. Alueen asukkaille on lähetetty kyselylomake, jonka kysymykset ovat hieman erikoisia. Ihmettelen, mitä sillä pyritään saavuttamaan. Alue on pilalla, jos tontteja aletaan pilkkoa kaavoituksella. Joitakin jaettuja tontteja alueella on, mutta niissä ei pihaa jää kummallekaan talolle. Nykyinen kaava antaa kyllä mahdollisuuden jakaa tontti ja rakennusoikeus hallinnonjakosopimuksella. Ei tarvita kaava muutoksia vaan halua säilyttää olevaa.
Velkalassa asuu yhä muutamia alkuperäisiä asukkaita – osa jo kolmannessa polvessa – ja heidän jälkeläisiään. Olen keskustellut useiden alueen asukkaiden kanssa, ja arvostus omia, suuria puutarhapihoja kohtaan on edelleen vahva. He toivovat, että alue säilyy nykyisellään.
Olen onnellisessa asemassa, että olen voinut viedä nuorimman, 2,5-vuotiaan lapsenlapseni lapsuuteni kotipihalle ja kertoa hänelle omista muistoistani Velkalan viimeiseltä kadulta ja retkistä metsään.
Säilyttäkäämme Vanhan Porvoon lisäksi myös muiden aikakausien historiaa.
SIRPA HANSKA,
PORVOO
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot