Viikon kysymys
A-
A+
– Te toteutatte sankarivainajien muistamista omalta osaltanne. Jatkakaa ja kertokaa nuoremmille ihmisille, mitä olette tehneet ja mikä on pelin henki, sotaveteraani Erkki Pihlapuro kiitti nuoria.
Marko Wahlström
VANHA-PORVOO Näsinmäen sankarihautausmaalla viime itsenäisyyspäivänä kynttilälyhtyjä laskemassa olleita kiitettiin jäätelöhetkellä.
– Meillä on ilo kiittää teitä siitä, että olitte itsenäisyyspäivän aattona jälleen tuolla sankarihaudoilla laskemassa kynttilälyhdyt sankarivainajille lumisessa kelissä, diakoniajohtaja Pasi Nieminen sanoi lintujen livertäessä Tuomiorovastilan pihamaalla.
Porvoon seurakunta tarjosi kaikille paikalla olleille Vanhan Porvoon Jäätelötehtaan mansikka- ja salmiakkijäätelöä.
Paikalla oli osallistujia partiolippukunta Porvoon Polunlöytäjistä ja meripartiolippukunta Porvoon Pookista sekä Albert Edelfeltin koulusta ja Linnankosken lukiosta.
– Se oli hauskaa tekemistä ja kokemus. Itsenäisyyttä mietimme jonkin verran, hinthaaralaiset Piitu Hämäläinen ja Iida Halinen Porvoon Pookin Pusomeset-osastosta (Pullasorsa-meriseikkailijat) kertoivat kiitosjäätelöä nauttiessaan.
Tytöt eivät olleet ensimmäistä kertaa kynttilälyhtyjä laskemassa.
– Olemme olleet aiempinakin vuosina mukana, ja olemme valmiit tänäkin vuonna.
Yhteensä 480 kynttilää syttyi viime itsenäisyyspäivän aattona Porvoon sankarihautausmaalla jo viidennen kerran. Jokaisella kerralla sytyttäjinä on ollut porvoolaisia nuoria. Viime vuonna lyhtyjen laskijoina oli Linnankosken lukion ja Borgå Gymnasiumin sekä Albert Edelfeltin koulun oppilaita sekä partiolaisia Porvoon kaikista partiolippukunnista.
Piitu Hämäläinen (oik.) ja Iida Halinen Porvoon Pookista saivat jäätelöannokset, jotka tarjoili Kira Simosas Vanhan Porvoon Jäätelötehtaasta.
Marko Wahlström
"Olette olleet valontuojina sankarihaudoille"
Viime viikon keskiviikkona järjestettyyn kiitostilaisuuteen kunniavieraana osallistunut sotaveteraani Erkki Pihlapuro, 97, tervehti kaikkia paikalla olleita veteraanisydämen omaavia nuoria.
– Sydämellinen kiitos teille kaikille yhteisesti ja jokaiselle erikseen siksi, että olette tehneet loistavasti hienoa työtä. Olette olleet sankarihaudoille valontuojia kynttilöiden sytyttäjinä.
Hän korosti, että nuorten tekemä työ on arvokasta, koska työ olisi jonkun tehtävä joka tapauksessa.
– Te olette ottaneet sen tehtäväksenne. Samalla säilytätte sitä muistoa, joka pitäisi koko Suomen kansan säilyttää.
Pihlapuro muistutti, että "kivityynyn alla nukkumassa olevat miehet ja naiset" ovat muistamisen ansainneet.
– Jokaisen pitäisi vaikkapa kerran kesässä hiljainen matka sankarihautausmaalle, ottaa lakki pois päästä ja pitää hetken hiljaisuus.
Pihlapuro kehotti meitä jokaista ottamaan aikaa, kävelemään muutaman käytävän ja lukemaan sankarihautausmaalla olevien hautakivien tekstejä.
– Siellä on paljon nuoria henkilöitä. Luoti ei katso osuessaan, onko nuori vai vanha.
Näsinmäelle siunattu nuorin sankarivainaja on tiettävästi 18-vuotias.
– Nuoret luovat esimerkkiä uusille nuorille, Erkki Pihlapuro sanoi Porvoon Seudun Sotaveteraanien puheenjohtaja Tuomo Kankkusen myötäillessä taustalla.
Marko Wahlström
"Ollos huoleton, poikas (ja tyttös) valveill' on"
Porvoon Seudun Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja, kipinämikoksi itseään tituleeraava Tuomo Kankkunen kiitti osaltaan nuoria ja heidän vanhempiaan.
– He pitävät omalta osaltaan yllä sitä itua, joka kasvaa. Sankarihautausmaalla itsenäisyyspäivänä ja muulloinkin käydessä mieleen tulee laulun sanat, joita mukaillen voi sanoa, että "ollos huoleton, poikas (ja tyttös) valveill' on".
– Voimme olla täysin varmoja siitä, että laulun sanat pitävät myös käytännössä paikkansa. Jos mihin voimme luottaa, niin teihin nuoriin voimme luottaa ihan täysin ja olla turvallisella mielellä.
Tänä vuonna itsenäisyyspäivää vietetään keskiviikkona, joten kynttilöiden lasku tapahtunee tiistaina 5.12.
– Jokunen vuosi sitten nuoret itse myös kysyivät, että kuka kynttilälyhdyt siivoaa pois. Nuoret ehdottivat, että voivat hoitaa myös siivouksen. Näin on toimittu ainakin kahtena vuonna, Kankkunen iloitsi nuorten oma-aloitteellisuudesta.
"On tärkeää saada elää itsenäisessä Suomessa"
Linnankosken lukion tämän vuoden abiturientti Pihla Turunen vaikuttui Erkki Pihlapuron kertomuksista.
– Oli kiinnostava kuunnella, ja arvostan häntä ja muita sotaveteraaneja, hän sanoi.
Turunen oli sytyttämässä kynttilöitä toista kertaa viime itsenäisyyspäivänä, jolloin Ukrainan sotaa oli käyty noin yhdeksän kuukautta.
– Kyllähän se on hyvä, että emme ole tuollaisen maan vallan alla kuin mitä Venäjä on. Pidän tärkeänä sitä, että täällä saadaan elää itsenäisessä Suomessa.
Itsenäisyyspäivän kynttilänlaskijoiden kiitostilaisuuteen osallistui yhteensä 16 henkilöä.
Porvoolainen Erkki Pihlapuro kuului viimeiseen ikäluokkaan eli vuonna 1925 syntyneisiin, joilla asevelvollisuusaika oli kaksi vuotta.
Marko Wahlström
Erkki Pihlapuro: "Henkikulta oli hilkulla heinätöissä"
VANHA-PORVOO Porvoon Seudun Sotaveteraanien entinen puheenjohtaja, sotaveteraani Erkki Pihlapuro, 97, oli 14-vuotias, kun hän oli auttamassa naapurin isäntää jokivarsiniityn heinätöissä Kiihtelysvaarassa Joensuun lähellä.
– Hänen omat kaksi poikaansa olivat rintamalla ja tytär ilmavalvontalottana. Saimme heinät korjattua niiton jälkeen.
Yhtäkkiä paikalle ilmestyi metsän takaa venäläisten tiedustelukone.
– Isäntä, joka oli huumorintajuinen mies, otti hattureuhkan päästään ja huiskutti koneelle, että "viekää pojat Berliiniin terveisiä, hyvin täällä pyyhkii", Pihlapuro kertoi.
– Tsuh-tsuh, tsuh-tsuh-tshu, kuului äkkiä, kun kone alkoi ampua kohti. Luoti tuli heinäkasan läpi, ja isännän hattureuhka lensi viisi metriä.
Isäntä kehotti nuorta Erkkiä juoksemaan viereisen vankkapuustoisen metsän suojaan isännän seuratessa perässä. Lentokone kaarteli aikansa ja konekiväärimies oli sinnikäs, mutta tuloksetta.
– Heinät pääsivät kuivumaan kaikessa rauhassa ja henkikulta säilyi meillä molemmilla. Vielä samana syksynä jouduin saksalaisen sotakoiran hampaisiin, kun oikaisin kärrytietä pyörällä ajaessa. Koira otti hampaillaan kiinni oikeasta säärestä, mutta ei purrut Pihlapuro muisteli Itäväylä-lehden haastattelussa.
"Olisin joutunut Lapin sotaan"
Kiteeltä Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva Erkki Pihlapuro on yksi Porvoon Seudun Sotaveteraanien viimeisistä veteraanikortin haltijoista, joita on tällä hetkellä enää kymmenkunta.
Hän kuului viimeiseen ikäluokkaan eli vuonna 1925 syntyneisiin, joilla asevelvollisuusaika oli kaksi vuotta. Mies suoritti asevelvollisuutensa panssarijoukoissa Panssarikoulussa, Varkaudessa ja Jääskessä.
– Lapin sotaan (1944–1945) olisin joutunut, mutta suurelle itäiselle naapurille tuli uutta ajattelemisen aihetta ja pelko siitä, että Jenkit valtaavat koko Euroopan, eivätkä Stalinin joukot pääse jaolle ollenkaan. Näin niillä oli kiire Berliiniin.
– Tämän takia taistelu taukosi myös Karjalan Kannaksen osalta, koska niiden (venäläisten) piti saada panssarikalustoa mahdollisimman paljon Saksan rintamaan.
"Nuorten rinnassa sykkii veteraanin sydän"
Pihlapuro on toiminut 18 vuotta Porvoon Seudun Sotaveteraanien puheenjohtajana ennen kuin Tuomo Kankkunen astui remmiin.
– Vuonna 1994, kun minut valittiin puheenjohtajaksi yhdistyksessä oli vähän yli 230 jäsentä, jotka olivat kaikki veteraanitunnuksen omaavia, Pihlapuro kertoi.
– Näsinmäen siunauskappeli ehti tulla tutuksi, kun poisnukkuneille veteraaneille käytiin laskemassa havuseppeleet, hän jatkoi.
Hän sanoo olevansa kiitollinen ja onnellinen saatuaan tehdä oman osansa auttaakseen muita.
– Nuorissa on paljon toivoa ja heidän rinnassaan sykkii veteraanin sydän. Se on ihmeellinen sydän, että jos apua tarvitsee, veteraani kysyy, että voinko olla avuksi. Ei kysytä, että mitä maksaa, jos teet sen, Pihlapuro sanoi.
MARKO WAHLSTRÖM
Kaatuneiden muistopäivää vietetään toukokuun kolmantena sunnuntaina Suomen aluetta ja suomalaisia koskettaneissa sodissa tai muissa taisteluluonteisissa toimissa kaatuneiden sekä taistelujen aikana ja niiden päättymisen jälkeen muillakin tavoin sodan takia kuolleiden, kuten teloitettujen ja vankileireillä menehtyneiden, muistoksi.
Arkisto/Mika Laine
Kaatuneiden muistopäivää vietetään sunnuntaina 21.5.
PORVOO, NÄSINMÄKI Kaatuneiden muistopäivä vietetään sunnuntaina 21.5. Porvoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mikaela Nylander (r.) ja nuorisovaltuuston puheenjohtaja Mila Fagerlund laskevat seppeleet kaatuneiden muistoksi sankarihaudoilla sunnuntaina 21.5. kello 13.30.
Seppeltenlaskun yhteydessä pidetään kenttähartaus ja kuullaan musiikkia, josta vastaa Suomenkylän torvisoittokunta. Tilaisuuden jälkeen kello 14 alkaen seurakunta järjestää kahvitilaisuuden seurakuntakodilla (Lundinkatu 5).
Veteraanien tulee ilmoittaa kuljetustarpeistaan omiin yhdistyksiinsä. Järjestelyistä vastaa Sotainvalidien Veljesliiton Porvoon osasto.
Loviisassa muistopäivän ohjelmaan kuuluvat kunniakäynnit sankarihaudoilla ja jumalanpalvelukset. Loviisan kaupunki, Agricolan seurakunnat ja paikalliset veteraanijärjestöt vastaavat järjestelyistä.
Loviisan uudella hautausmaalla kunniakäynti sankarihaudoilla alkaa kello 9.30. Musiikkiopiston oppilaat esiintyvät. Kaksikielinen jumalanpalvelus alkaa kappelissa kello 10.
Liljendalissa lasketaan seppele Sävträskin hautausmaalla kello 9.30, jonka jälkeen alkaa kaksikielinen jumalanpalvelus kappelissa kello 10. Pernajassa kunniakäynti sankarihaudoilla alkaa kello 11. Jumalanpalvelusta ei vietetä. Ruotsinpyhtäällä lasketaan seppeleet kello 10 alkavan kaksikielisen jumalanpalveluksen jälkeen.
Kaatuneitten muistopäivä on vakiintunut liputuspäivä, jota vietetään vuosittain toukokuun kolmantena sunnuntaina kaikissa Suomen sodissa ja rauhanturvatehtävissä menehtyneiden kunniaksi.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot