Viikon kysymys
A-
A+
Taina Lapinniemi on työskennellyt Askolan seurakunnassa 40 vuoden ajan.
Merja Forsman
ASKOLA Tasan 40 vuotta sitten 23-vuotias vastavalmistunut tamperelaisnainen saapui Askolaan muuttolaatikot mukanaan.
Hän oli saanut opettajatuttavaltaan vinkin avoimesta viransijaisuudesta.
– Siitä alkoi 40-vuotinen taipaleeni Askolassa, diakoniatyöntekijä Taina Lapinniemi kertoo.
– Jotenkin tämä pitkä urani hävettää, mutta kertoo se varmasti myös sitoutumisesta ja siitä, että työ on ollut rikasta ja monipuolista, hän lisää nauraen.
Lapinniemi on Askolan ainoa diakonityöntekijä. Hänen työhönsä on 40 vuoden ajan kuulunut vaikeissa elämäntilanteissa olevien askolalaisten auttaminen ja tukeminen.
Alussa työ painottui ikääntyvien sielunhoitoon ja auttamiseen.
– Tuli nähtyä koko kylä Helkaman kyydistä, minulla ei ollut edes autoa! Olin varmaan hyvässä kunnossa, Lapinniemi tuumaa.
– Mietin, missä kaikki ihmiset ovat! Tampereella olin harjoittelussa jakanut ruokakasseja ankarista olosuhteista saapuneille ihmisille. Askolassa oli vain viljavia peltoja ja maalaistaloja.
Perehdytystä työhön ei ollut, kaikki piti oppia kantapään kautta.
– Putkahdin vain paikalle. Järjestin vanhustenleirinkin, ja jälkikäteen mietin, mahtoiko siitä olla mihinkään, Lapinniemi kertoo.
Laman aikaan diakonityöntekijän työnkuva muuttui.
– Kuvaan tulivat perheet ja työttömäksi jääneet yrittäjät – eikä se työ ole päättynyt, Lapinniemi painottaa.
Ruoka-avun jakamisen lisäksi kaivattiin entistä enemmän diakonin olkapäätä ja kuuntelevia korvia.
Vuosien mittaan Lapinniemi on kouluttautunut vastatakseen paremmin asiakkaiden tarpeisiin. Nykyään hän on sekä diakoni että psykoterapeutti.
Lapinniemen mukaan diakonityöntekijän työ on monipuolista. Jokainen päivä on erilainen.
– Siinä on tämän työn imu, ja 40 vuoden urani motivaattori, Lapinniemi hymyilee.
Työn keskiössä on edelleen sielunhoito ja ihmisten tukeminen sekä auttaminen, mutta rinnalle on tullut yhä enemmän myös erilaisten tapahtumien järjestämistä – ja osallistamista.
– Seurakuntalainen ei ole aina vain se kohde, vaan myös yhteistyökumppani, toimija. Se lisää merkityksellisyyttä elämässä, että saa olla osa jotain vaikka vain kertaluontoisestikin, Lapinniemi sanoo.
Hän laskeekin diakonivuosiensa suurimmiksi saavutuksiksi sen, että on auttanut ihmisiä työllistymään.
– Haluan auttaa ihmisiä kulkemaan sinne, mikä tuntuu joskus vieraaltakin ja mikä on omaa epämukavuusaluetta. Sieltä niitä helmiä ja mahdollisuuksia löytyy. Ei pidä jäädä jumiin. Tämä pätee minuunkin, hän kertoo.
40 vuoden aikana diakonityö on muuttunut myös sosiaalisemmaksi, kun tiimityö ja eri alojen välinen yhteistyö on lisääntynyt.
– Ryhmätoimintaa ja tiimityötä kunnioitetaan ja siihen kannustetaan. Tiimityö sopii minulle. Olen Askolan ainoa diakonityöntekijä, mikä on hiton yksinäistä välillä, Lapinniemi irvistää.
Diakonityöntekijä kohtaa erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä.
Merja Forsman
Diakoni näkee työssään elämän iloja, mutta myös sen pimeän puolen ja kärsimyksen.
– Olemme usein se viimeinen oljenkorsi, jonka puoleen käännytään. Monet sanovat: ”Otin sinuun yhteyttä, kun en tiennyt, keneen muuhun ottaisin yhteyttä”, Lapinniemi kertoo.
Elämän kurjan puolen näkeminen on ajoittain raskasta, myös kokeneelle diakonille. Erityisen raskaita ovat äkilliset ja yllättävät tilanteet.
– Sellaiset, joissa joutuu ytimeen. Kun kunnan alueella tapahtuu jotain tällaista odottamatonta, joka koskettaa laaja-alaisesti asukkaita, se koskettaa meitä kriisityöntekijöitäkin, Lapinniemi sanoo.
Diakonin työssä pitää myös hyväksyä omat rajat ja jatkuva riittämättömyyden tunne.
– Kohdattavia ihmisiä ja työsarjaa olisi vaikka kuinka paljon. On vain tehtävä yksi asia kerrallansa, Lapinniemi sanoo.
Hän kertoo oppineensa vuosien mittaan käsittelemään työn kautta tulevaa ”tunnemassaa” rentoutumalla luonnossa, käymällä koiran kanssa ulkona ja olemalla rauhassa itsekseen.
Vaikeimmat tilanteet Lapinniemi käy läpi luotettavan työkaverin kanssa, ja viime kädessä hän kääntyy työnohjauksen puoleen.
– Olen huomannut, että väsymys tulee hiipien, Lapinniemi sanoo ja katsoo syvälle silmiin. – Kun aikoinaan vein lastani korvien jälkitarkastukseen, ja aloinkin itse itkeä tutulle lääkärille. Silloin huomaa, ettei olekaan käsitellyt rankkoja asioita loppuun saakka.
Toisaalta juuri se, että saa olla toisten apuna silloin, kun he eniten apua tarvitsevat, on yksi työn parhaista puolista.
– Kun kuulee nimensä mainittavan tuolla kylillä, että ”hei Taina”, tulee sellainen lämmin olo. Kohtaaminen on jäänyt mieleen ja jälleennäkeminen on positiivinen juttu. Ne ovat niitä hyviä puolia työssä, Lapinniemi kertoo.
Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?
– Saa nähdä! En osaa vain naputella sormiani pöydän pintaan. Aina pitää olla jokin haaste. Harrastus ja jokin muu, joka pitää pään kondiksessa, Lapinniemi sanoo.
– Olen päättänyt alkaa yksityiselämässäni sosiaalisemmaksi, hän jatkaa nauraen. – Ajattelin osallistua Naisten iltaan, ja olemme jo käyneet mieheni kanssa kuuntelemassa paikallisella SEO:lla trubaduuria.
Tulevaisuudessa häntä mietityttää se, miten ne askolalaiset, joilla on jo nyt vaikeaa, pärjäävät.
– Seuraan hieman huolestuneena hallituksen muodostumista. Millaisiin supitustoimenpiteisiin ryhdytään? Pelkään, että niiltä, joilla on jo nyt vaikeaa, viedään lisää pois. Tilanne on jännittävä, ja kun tilanne on jännittävä, se näkyy myös tässä työssä, hän kertoo.
Lapinniemeä huolettaa myös Kirkon ulkomaanavun ja työperäisen maahanmuuton tulevaisuus sekä palvelujen paikallinen saatavuus.
– Toivon, että kunnassa säilyisivät lähipalvelut: lääkäri, kirjasto, pankki ja kaikki se, mikä liittyy ihmisen arkeen. Täältä ei ole kovin hyvät liikenneyhteydetkään, hän sanoo.
Mitä ikinä tulevaisuus tuo tullessaan, hän haluaa muistuttaa, että seurakunnan puoleen voi aina kääntyä.
– Me olemme tavoitettavissa ja tavattavissa. Olemme koulutettuja ihmisiä, joilla on laaja-alainen ymmärrys elämästä ja tietoa eri palveluista ja sosiaaliturvasta sekä hyvät yhteydet muihin toimijoihin. Meihin saa olla rohkeasti yhteydessä, hän sanoo.
» Askolan seurakunnassa vietetään juhlamessua sunnuntaina 21.5.2023 klo 10.00. Juhlamessussa huomioidaan Kaatuneiden muistopäivä ja juhlistetaan seurannan diakoniatyöntekijä Taina Lapinniemen 40-vuotista taivalta Askolan seurakunnassa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot