Viikon kysymys
A-
A+
Sinilevää esiintyy enemmän merialueilla kuin järvissä.
Mika Laine
ITÄ-UUSIMAA Lämmin sää on lisännyt sinilevähavaintoja eri puolilla maata. Myös alkukesän sateet ja tuulet ovat luoneet suotuisat olosuhteet sinileväkukinnalle. Havaintoja on tehty laajasti eri puolilla maata, mutta sinilevätilanne jatkuu kuitenkin edelleen keskikesälle melko tyypillisellä tasolla, kertoo Suomen ympäristökeskus.
Itä-Uudenmaan sinilevätilanne on aika hyvä, sanoo Porvoon kaupungin terveydensuojelusuunnittelija Hanna Sivén.
– Levää on tavattu muutamilla uimarannoilla. Mutta yleisesti vielä vähän.
Merialueilla levää esiintyy järviä enemmän. Uimarannoista sinilevää on havaittu pieniä määriä Loviisan Plagenilla, Valkon uimarannalla ja Källan leirikeskuksen uimarannalla sekä Porvoossa Sondby II uimarannalla.
Järvistä pieniä määriä levää on havaittu Pornaisten Laukkosken uimarannalla ja Isojärven leirikeskuksen rannalla sekä Lapinjärven Kirkonkylän uimarannalla.
Viime kesänä ei esiintynyt paljoa levää lämpimästä kesästä huolimatta, kertoo Sivén.
– 2020-luvulla on ollut myös huonompia levävuosia. Paikalliset levämäärät vaihtelevat kuitenkin paljon uimarantojen ja tarkasteluajankohtien välillä.
Porvoon ympäristöterveydenhuolto tekee sinilevähavaintoja uimavesinäytteenottojen yhteydessä 3–4 kertaa kesässä.
– Viileä ja sateinen alkukesä on hillinnyt sinilevien kasvua. Uimavesissä on kyllä liuenneina leville käyttökelpoisia ravinteita, joten tyynen ja lämpimän säätilan jatkuessa on mahdollista, että sinilevätilanne huononee nopeastikin.
Jos lämmin ja vähätuulinen sää jatkuu, tulevat sinilevähavainnot ja havaitut sinilevämäärät kasvamaan, sanoo Sivén.
– Loppukesän tilannetta on kuitenkin vaikea ennustaa. Sinilevien kasvuun vaikuttavat myös vedessä olevat ravinteet.
Sinilevähavainnot voi ilmoittaa Järvi-meriwikiin.
Mika Laine
Ole tarkkana
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan sinileväesiintymät voivat aiheuttaa terveyshaittaa. Sinilevät tuottavat useita erilaisia yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa oireita. Osa sinilevistä voi tuottaa maksa- tai hermomyrkkyjä, mutta suuri osa uimareille aiheutuneista oireista saattaa johtua myös muista yhdisteistä.
Etenkin pienet lapset ja lemmikkieläimet tulee pitää poissa sinileväisestä vedestä. Sinileväistä vettä ei saa käyttää löyly-, pesu- tai kasteluvetenä. Myrkytysepäilyissä tulee hakeutua lääkäriin ja lemmikkieläin tulee viedä eläinlääkäriin. Myrkytystietokeskus antaa tarvittaessa lisäohjeita.
Ilmoita sinilevähavaintosi
Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä voit perustaa oman havaintopaikan ja tallentaa sille sinilevähavaintoja tai tehdä yksittäisiä havaintoja vesistöillä liikkuessa.
Havainnot voi toimittaa älypuhelimissakin toimivan Havaintolähetti-sovelluksen avulla. Ilmoitetut havainnot näkyvät valtakunnallisella sinilevähavaintokartalla ja tukevat valtakunnallista sinilevätilanteen arviointia. Myös havainnot siitä, että sinilevää ei ole, ovat tärkeitä.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot