Viikon kysymys
A-
A+
Porvoon kulttuuri- ja kongressikeskus Taidetehtaan uudistettu visio pyrkii vahvistamaan kaupungin roolia sekä lisäämään paikallista kulttuuria ja toimintaa.
Arkisto/Mika Laine
PORVOO, LÄNSIRANTA Porvoon Taidetehtaalle valmistuneen uudistetun vision mukaisesti kulttuuri- ja kongressikeskukselle ehdotetaan ratkaisuksi kaupungin roolin vahvistamista sekä kulttuurin ja paikallisen toiminnan lisäämistä.
Hiljattain valmistuneen vision mukaan Taidetehdas olisi Porvoon keskeinen kulttuuri- ja tapahtumakeskus, joka toimisi sekä matkailun vetonaulana, konferenssitilana että porvoolaisille monipuolisia kulttuurikokemuksia mahdollistavana talona.
– Julkinen ja muu matalan kynnyksen toiminta lisääntyisi, mikä täydentäisi Taidetehtaan kaupallista tarjontaa ja nostaa tilojen käyttöastetta, loppuraportissa todetaan.
Taidetehtaan visiotyötä on tehty yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa. Loppuraportin suositusten mukaisesti muotoiltua visiota esitetään elinvoimalautakunnalle hyväksyttäväksi kokouksessa tiistaina 13.5. Asiaa esiteltiin paikallismedialle torstaina.
– Kaupunki ei ole vuokraamassa lisää tilaa, eikä lisäämässä ulkoisia vuokrakustannuksia, vaan meillä on ne tilat, jotka on vuokrattu. Haluamme saada aikaan selkeämmän roolin, jossa Porvoo Event Factory Oy tuottaa kaupallista sisältöä. Muut jäljelle jäävät ajankohdat voidaan täyttää kulttuuri-, vapaa-aika- ja matkailupalveluiden toimesta, apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz (oik.) kertoo. Vierellä Porvoo Event Factory Oy:n toimitusjohtaja Anders Lindholm-Ahlefelt ja kulttuuripalveluiden päällikkö Susann Hartman.
Marko Wahlström
Tavoitteena hybridimalli
Porvoon kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz kertoo, että kyse on isommasta prosessista.
– Kun viime vuonna käynnistimme hallintomalliselvityksen, elinvoimalautakunta otti voimakkaasti kantaa siihen, että Taidetehtaasta ei haluta puhtaasti kaupallista eikä vain julkista toimintaa. Sen tulisi olla hybridi eli sekoitus kaupallista kulttuuritoimintaa ja matalan kynnyksen julkista kulttuuria ja taidetta
Apulaiskaupunginjohtajan mukaan vision toteuttamiseksi pyritään hyödyntämään Aalto-yliopiston opiskelijoita.
– Kesän aikana tarkennetaan visiota rakennettujen päätösten mukaan. Syksyllä palataan vuokramallin yksityiskohtiin, jotta se voidaan ottaa ensi vuoden talousarvion valmistelussa huomioon.
Taidetehtaan tilojen lyhytaikaisista vuokrahinnoista ja vuokrauksen periaatteista eri toimijoille (esimerkiksi Porvoo Event Factory Oy ja yhdistykset) päätetään erikseen.
Taidehallin yläkertaan esitetään tilajärjestelyin yhteensä 1 200 neliömetriä tilaa Taidehallille. Nykyinen Taidehalli on kooltaan 360 neliömetriä.
Arkisto/Mika Laine
Taidehallin rooli entistä merkittävämmäksi
Samassa yhteydessä kaupunki on teettänyt kahdella kulttuurialan konsulttiyhtiöllä (Pentagon Design ja Pink Eminence) Taidetehtaan toisessa kerroksessa olevan Taidehallin tarveselvityksen.
– Taidehalli toimii tällä hetkellä varsin maltillisella tasolla, mutta sitä halutaan kehittää niin kansallisesti kuin kansainvälisesti houkuttelevaksi taiteen näyttelypaikaksi, von Schoultz sanoo.
Lautakunnalle esitetään, että se hyväksyy tarveselvityksen ja valtuuttaa vapaa-aika- ja kulttuuripalvelut kartoittamaan teknisillä ratkaisuilla toteutettavien kelluvien näyttelyiden toteutusvaihtoehtoja ja kustannustasoa myös Taidetehtaan alakerrassa tapahtumatuotannon hiljaisina kesäaikoina.
– Nykyiset tilat ovat raportin mukaan liian pienet. Tarveselvityksessä esitetään Taidehallille 1 200 neliömetriä pysyvää tilakokonaisuutta, joka pystytään toteuttamaan tilajärjestelyin, vapaa-aikajohtaja Minna Särelä sanoo.
Laajentuva Taidehalli mahdollistaisi sekä nykyisissä tiloissa suljetun Walter Runebergin veistoskokoelman että Yrjö A. Jäntin taidekokoelman nykyistä laajemman esittelyn.
– Kaupungin taidekokoelmaan kuuluu yhteensä yli 2 000 taideteosta, Särelä jatkaa.
Porvoon Taidehallilla on vision mukaan potentiaalia olla keskeinen Taidetehtaan profiilia ja mielikuvaa rakentava ja vahvistava toimija.
– Muutokset vahvistaisivat entisestään Taidehallille visioitua dynaamista ja monimuotoista taidenäyttelykokemusta, kulttuuripalveluiden päällikkö Susann Hartman toteaa.
– Kun kaupunki maksaa kiinteistön omistajille tiloista vuokraa 365 päivää vuodessa, on parempi, että Tehdassalissa on vaikkapa keppijumppaa sen sijaan, että se olisi tyhjillään, Fredrick von Schoultz tuumaa.
Marko Wahlström
Porvoo Event Factory Oy ei nykyisellään pysty kattamaan kulujaan
Nykymuotoinen Taidetehdas on ollut käytössä vuodesta 2012.
– Se on tuottanut hyvää niin porvoolaisille, ja Aalto-yliopiston selvityksen mukaan se on myös porvoolaisten mieleen. Tiedämme myös, että Taidetehdas säteilee aluetaloudellisesti ja antanut oman leimansa koko Länsirannan kehittymiselle, von Schoultz kertoo.
Ongelmana kulttuuri- ja kongressikeskuksen kiinteiden vuokrakulujen sekä muiden toiminnan pyörittämisen kannalta oleellisten tuotteiden ja palveluiden hintatason nousu.
– Porvoo Event Factory Oy ei ole pystynyt siirtämään kaikkia korotettuja kustannuksia omiin vuokriinsa. Olemme tilanteessa, jossa yhtiö tekee tänä päivänä tappiota.
Kaupungin lähtökohtana on ollut se, että tytäryhtiö tekee nollatulosta sen jälkeen, kun kaupunki on sitä tietyllä summalla avustanut vuodessa. Tuen taso on tällä hetkellä 975 000 euroa.
– Tiedämme, että missään päin Suomea tai edes maailmalla ei vastaavan kokoista kulttuurilaitosta pystytä pyörittämään ilman julkista tukea, von Schoultz kertoo.
Tytäryhtiön olemassaolon peruste tulee kuntalaista. Kaupunki ei voi toimia kilpailutilanteessa kilpailuilla markkinoilla ilman tytäryhtiötä, jos se haluaa mahdollistaa kaupallisia tapahtumia Taidetehtaalla.
– Vuokramallilla ei tavoitella tytäryhtiön tehostamista, vaan tilojen tehokkaampaa hyödyntämistä, kun ne ovat kaupungin käytössä joka tapauksessa. Tytäryhtiö oin vain yksi väline siihen, miten kaupunki haluaa toteuttaa palvelutoiminnan Taidetehtaalla, Minna Särelä sanoo.
Muutoksen läpivienti aiheuttaa tänä vuonna noin 200 000 euroa ylimääräistä kulua.
Apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz (vas.), vapaa-aikajohtaja Minna Särelä, matkailun kehittämispäällikkö Sari Myllynen, Porvoo Event Factory Oy:n toimitusjohtaja Anders Lindholm-Ahlefelt ja kulttuuripalveluiden päällikkö Susann Hartman uskovat, että kulttuurin ja paikallisen toiminnan lisäämisellä lisäisi Taidetehtaan käyttöastetta.
Marko Wahlström
Tapahtumatuotantoa laajemmin ilman kiinteistösidonnaisuutta
Kun kiinteistössä ei ole kysyntää kaupalliselle toiminnalle eli yritystilaisuuksille, konferensseille tai kaupallisille kulttuuritapahtumille, voidaan tilaa hyödyntää tehokkaammin sekä omaan että muiden järjestämään matalan kynnyksen toimintaan.
– Jotta tämä mahdollistuu, meidän täytyy tehdä muutoksia vuokrasuhteisiin ja vastuunjakoon kiinteistössä. Nykyisillä vuokrasuhteilla on monimutkaiset vaikutukset talousarvioon, joten niitä tarkennetaan syksyyn mennessä, vapaa-aikajohtaja Minna Särelä kertoo.
Uudessa mallissa Porvoo Event Factory Oy ei ole enää kiinteistöhallitsija ja -välitysyritys, vaan kaupallisten yritys- ja kulttuuritapahtumien myynti- ja tapahtumatuotantoyhtiö laajemmin Porvoossa eli nykyistä vähemmin kiinteistösidonnaisesti.
– Kaupungin tytäryhtiölle jäisi Taidetehtaalla ainoastaan vuokraoikeus omaan toimistoonsa ja ravintolatiloihin, jolloin ravintolatoimijoiden kanssa pystytään helposti sopimaan tapahtuma-cateringista koko kiinteistössä, Särelä jatkaa.
Uudessa sopimuksessa Event Factoryn nykyisin kaupungilta vuokraamat tilat siirtyisivät siis suurelta osin kaupungin hallintaan. Vuokramallin muutoksen myötä voidaan luopua kaupungin tytäryhtiölle maksamasta vuosittaisesta tuesta.
Porvoo Event Factory Oy:n kaupungille maksama vuokra on nyt 1 430 924 euroa vuodessa. Jatkossa vuosivuokran arvioidaan olevan noin 200 000 euroa.
Erilaisilla tapahtumilla pyritään rikastuttamaan Taidetehtaan sisältöä ja nostettua käyttöastetta.
Arkisto/Mika Laine
Taidetehtaan tilojen käyttöaste ei toivotulla tasolla
Taidetehtaan tilojen käyttöaste ei ole myöskään ollut sellaisella tasolla, mitä se voisi olla.
– Se johtuu osittain mallista, joka on käytössä. Kaupunki päävuokralaisena on vuokrannut Taidetehtaan kokonaisuudessaan eteenpäin Porvoo Event Factorylle, von Schoultz sanoo.
– Tämä tarkoittaa sitä, että kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluilla on pitänyt olla talousarvioissaan varattuna vuokrarahaa, jotta voivat tiloja vuokrata, mikä on koettu jonkinlaisena kynnyksen.
Apulaiskaupunginjohtaja muistuttaa, että Porvoon kaupunki on vuokrannut Taidetehtaan 365 päiväksi vuodessa.
– Toivomme, että siellä myös tapahtuu ja kuntalaisille löytyy mielekkäitä tapahtumia kuntalaisille.
Nykyistä monimutkaista hallintomallia halutaan virtaviivaistaa ja yksinkertaistaa.
– Enemmän tekemistä ja vähemmän hässäkkää, Fredrick von Schoultz sanoo.
The Voice of Finlandin Ääni ratkaisee -vaiheen kuvaukset tuovat lisänäkyvyyttä Taidetehtaalle ja Porvoolle.
Arkisto/Saku Tiainen
Taidetehdas tärkeä matkailullinen vetonaula
Taidetehdas muodostaa kaupungin matkailun kehittämispäällikkö Sari Myllysen mukaan yhdessä muiden porvoolaisten kulttuuriareenoiden kanssa kokonaisuuden, joka tuo myös matkailijoita kaupunkiin.
– Ne lisäävät kaupungin houkuttelevuutta ympärivuotisena kohteena, ja nostavat myös matkailijoiden viipymää paikkakunnalla.
Kokonaisuuteen kuuluvat niin kulttuuritalo Grand, kulttuuritila Vanha 123, Pensselitehdas ja Kulttuurilaiva sekä tuleva Kokonniemen liikuntakeskus.
»» Näin päätöksenteko etenee: Kaupunginhallituksen esittely maanantaina 5.5. Elinvoimalautakunta käsittelee asiaa tiistaina 13.5. ja konsernijaosto 14.–16.5. Kaupunginhallituksella on mahdollisuus käyttää otto-oikeuttaan maanantaina 19.5.
FAKTA
Kulttuuri- ja kongressikeskus Taidetehdas
» Taidetehtaan kiinteistön omistavat Suomen Kulttuurirahasto, Alfred Kordelinin rahasto ja Emil Aaltosen säätiö, joita edustaa ML Real Estate Oy.
» Porvoon kaupunki on vuokrannut Taidetehtaalta yhteensä 10 339 neliömetriä. Kiinteistössä on myös muuta tilaa, jossa kaupunki ei ole vuokralaisena, kuten Kauppakujan liiketilat.
» Kaupungin vuokraamasta alasta 6 965 neliömetriä eli merkittävä osa on vuokrattu edelleen Porvoo Event Factory Oy:lle, joka vuokraa tiloja edelleen yksityiseen ja julkiseen käyttöön.
» Porvoon kaupungin kulttuuripalveluilla on Taidetehtaalta vuokralla 1 000 neliömetriä. Toimitilapalvelut vuokraa porvoolaisille taiteilijoille Taidetehtaalta työhuoneita yhteensä 1 000 neliömetriä.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot