Viikon kysymys
A-
A+
Mikael Johansson muistuttaa, että ennen lukiota ennakkoluulot kannattaa jättää kotiin. Lukiossa tai elämässä ei kannata hänen mukaansa ottaa liian vakavasti.
Kalle Hyttinen
PORVOO Kevään ylioppilasjuhlia vietetään lauantaina 3.6. Yksi valmistuvista on Linnankosken lukion Mikael Johansson, joka otti lukion rennosti.
Miksi päätit mennä lukioon?
Peruskoulun jälkeen en tiennyt suoraan minne haluaisin. Ajattelin, että lukio on hyvä pohja aika monelle mahdollisille jatko-opintoalalle. Siellä sai aikaa miettiä, minne jatkaa. Harkitsin kuitenkin myös kaksoistutkintoa.
Minkälainen oli lukioaikasi?
– Meillähän meni ensimmäinen vuosi etäopiskelussa. Itseopiskelu oli hankalaa, mutta tavallaan myös mukavaa ja palkitsevaa.
– Muuten lukio oli hauskaa ja ihan rentoakin, kun ei ihan hiki hatussa tehnyt. Rehellisesti sanottuna en ihan hirveästi kokeisiin lukenut. Jos kuitenkin oli joku oikeasti hankala aihe, niin kyllä sitten luki ja yleensä sai lopulta ihan hyvän numeronkin.
Mikä oli lukiossa erityisen mukavaa? Entä mistä on jo kiva päästä eroon?
– Kavereita jää ehkä eniten kaipaamaan, kun porukka tästä suuntaa eri puolille maailmaa. Lilussa on myös paljon mukavia opettajia, mikä ei ole joka paikassa ihan arkipäivää. Vanhojen tanssit ja penkkarit jäävät mieleen porukkaa yhdistäneinä tapahtumina. Myös liikuntakurssin laskettelureissu Vuokattiin on hyvä muisto.
– Ylppäreihin lukemisesta on kuitenkin mukavaa päästä eroon. On myös kiva, ettei tarvitse enää herätä aamulla kahdeksaksi tunnille. En nimittäin ole mikään aamuvirkku.
Ylioppilaskirjoitukset olivat Johanssonille motivaatiota koetteleva rupeama, mutta lopulta hän selvisi niistä kunnialla.
Kalle Hyttinen
Millainen rupeama ylioppilaskirjoitukset olivat?
– Viimeiset kuukaudet ennen kirjoituksia olivat melko ahdistavat. Nyt keväällä oli motivaatio hukassa ja mulla oli vielä viisi ainetta kirjoitettavana. Lopulta ajattelin, että tämä on vain tehtävä, jos haluaa sen lakin. Läpi päästiin, ja aikalailla heittämällä. On toki aineita, joista toivoin parempaa arvosanaa, mutta tässä on koko elämä aikaa uusia.
Minkälaisia unelmia sinulla on?
– Yksi unelma ihan pienestä lähtien on ollut lentäjä, mutta sen toteutuminen vaatii pikkasen muutakin kuin kouluun menemisen. Pääseminen sinne on nimittäin aika hankalaa. Nyt on kuitenkin hetki aikaa vain olla. Meinaan pitää vähän rennomman vuoden, tehdä töitä ja ottaa helpommin.
Minkä vinkin antaisit lukiolaisille?
– Ei tästä kannata ottaa liikaa stressiä. Rennolla meiningillä pääsee jo pitkälle. Tietysti, jos tähtäät kuuteen ällään, pitää varmasti päntätä paljon, mutta läpi pääsee kyllä ihan normi jantterikin.
– Ylppäreihin lukeminen kannattaa aloittaa kuitenkin jo hyvissä ajoin. Ja kokeen kuusi tuntia kannattaa tehdä sitten huolella. Vaikka neljän tunnin kohdalla tuntuisi jo, että on valmis, niin et sä välttämättä ole.
Mitä kysyisit itseltäsi?
– Miksi et lähtenyt vuodeksi vaihtoon? En lähtenyt, koska se olisi vaatinut paljon rahaa ja aikaa. Suunnitelma siitä, että valmistun kolmessa vuodessa, olisi venynyt neljään. Nyt kuitenkin hieman kaduttaa.
MIKAEL JOHANSSON
» Porvoolainen 2004 syntynyt Linnankosken lukion tuore ylioppilas
» Käynyt peruskoulun Albert Edelfeltin koulun kielikylpyluokalla
» Harrastaa kuntosalilla käymistä
» Tällä hetkellä kesätöissä pitsakuskina Kotipizzassa
» Kirjotti äidinkielen, pitkän matematiikan, fysiikan, pitkän ruotsin, pitkän englannin ja lyhyen saksan.
»» LUE MYÖS: Korona-ajan opiskelijat valmistuvat uudistetusta tutkinnosta
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot