Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
BORGÅ Hemma hos Marianne, 72, och Egil Green, 72, i Borgå är det liv och rörelse den här vanliga fredagseftermiddagen. Farfar och farmor har hämtat sexåriga Julia Green från förskolan i Kvarnbackensskola, som alltid på torsdagar och fredagar.
De övriga dagarna i veckan är det mormor Nina, 63, och morfar, Aleksandr Chukhlieb, 65, som gör det. Det här arrangemanget gör att Julia inte behöver någon ordnad eftermiddagsverksamhet utan får tillbringa timmarna efter förskolan hos sina kära far- och morföräldrar innan föräldrarna Mikael och Maryna Green hämtar henne.
Maryna är forskare och jobbar med biokemi, cell- och molekylärbiologi på Helsingfors universitets biotekniska institut i Vik, dit hon dagligen pendlar från Borgå. Mikael i sin tur jobbar hemifrån som servicedesk specialist för det internationella It-företaget CGI. Ingendera skulle ha möjlighet att sköta Julia efter förskolan. Far- och morföräldrarna är därför till stor hjälp.
Och när man lyssnar på Marianne och Egil förstår man att arrangemanget är något av en winwin lösning. Så glada är de över att få rå om Julia. Och hon i sin tur säger att far- och morföräldrarna är viktiga, hennes föräldrar de med.
– Dom är viktiga för mig. Jag tycker om att vara hos dem.
Julia är självständig och hittar enligt Marianne och Egil på allt möjligt, tecknar gärna och det visar också de teckningar som finns uppsatta på en väg.
Marianne säger att hon läser för Julia, sådana böcker som hon själv läst som barn, Madicken till exempel.
– Vi går också på teater, nu senast såg vi musikalen Matilda på Svenska teatern i Helsingfors. Det är givande med en sexåring, dom upplever allt så intensivt.
– Det är som i interpellationsdebatterna i riksdagen, det kommer inpass från salen, inflickar Egil.
Julia tycker hon också om att gå till olika parker med farmor och farfar, bananparken bland annat.
Farmor och farfar äter kvällsmat med Julia innan föräldrarna hämtar henne hem.
– Mina favoriträtter är spaghetti bolognese och makaronilåda. Det är famo som kockar, fafa diskar ibland, avslöjar hon.
Fafas famn är trygg.
Rolf Gabrielsson
Med ett livfullt barn som Julia råder det inte brist på minnesvärda händelser. Marianne och Egil minns till exempel hur hon föll när hon sprang på klipporna på sommarvistet på Vessö, med påföljd att hon bröt lillfingret, som behövde gipsas.
– Om det inte blir bra så kan jag använda det som hängare, löd Julias lakoniska kommentar till det spretande fingret. Vilket väckte en hel del munterhet.
Farmor och farfar säger att det mest givande med att ha Julia hos sig är att man känner att det är ens eget barnbarn.
– Det väcker hela tiden tankar om hur det var när man själv var barn, man jämför hur hon har det med hur man själv hade det i motsvarande ålder. Det sätter fart på tillvaron, annars skulle livet i den här åldern gå sin stilla, gilla gång, konstaterar Marianne.
– Och om man råkar ha mycket omkring sig, måste man släppa allt annat när Julia kommer och leva i nuet med henne. Det är välgörande och avkopplande.
Med Marianne och Egil talar Julia svenska. Hos Nina och Aleksandr ryska. Sexåringen har två språk och kommer också till rätta på finska. Hemma talar hon svenska med pappa och ryska med mamma, föräldrarna sinsemellan finska. Flerspråkigt så det förslår.
Ett intressant perspektiv så här på Svenska dagen. Vi har två nationalspråk i Finland, det har också Ukraina.
– Många länder har fler än ett officiellt språk, så våra två språk är inget unikt, understryker Marianne.
Själv modersmålslärare under sitt yrkesverksamma liv fortsätter hon att undervisa i svenska, nu invandrare en kväll i veckan på kulturhuset Grand.
Julias mamma Marya kom till Finland för tio år sedan för att studera, i Uleåborg och i Jyväskylä, därifrån hon utexaminerad kom till Helsingfors, där hon träffade Mikael.
Hennes föräldrar kom till Finland i mars 2022, för att det blev så oroligt där de bodde i Charkov i Ukraina och för att dottern nu bor här.
– Nina är född i Ryssland, likaså Marya, Aleksandr i Ukraina. De två geologerna träffade varandra i Sibirien, berättar Marianne och Egil.
På frågan hur Nina och Aleksandr funnit sig till rätta i Finland och Borgå svarar Marianne att de lever i något slags bubbla.
– De är nog på väg tillbaka om och när det låter sig göras. De har inga andra barnbarn än Julia.
– Hennes morbror studerar musik och spelar luta i en barockorkester. Han bor i Rosenheim nära München, inflickar Egil.
Julia tecknar medan vi pratar, men lyssnar och kommer med en kommentar när det gäller språk och Ukraina.
– Nu har dom sagt till att inte prata ryska i Ukraina.
Famo läser böcker med Julia från sin egen barndom, såsom Astrid Lindgrens Madicken.
Rolf Gabrielsson
Hos Greens skall Svenska dagen inte firas på något speciellt vis. Egil konstaterar att han under sin yrkesaktiva tid som kulturredaktör på Borgåbladet/Östnyland deltog i många Svenska dagen fester å yrkets vägnar, så det får räcka.
Däremot finns det planer för Farsdagens del.
– Farsdag skall vi fira genom att samla alla fäder här hos oss runt matbordet och äta en gemensam middag, det blir farfar, morfar och far, berättar Marianne
– Julia hjälper till genom att duka. Vi brukar tala om henne som köks Anna i dessa sammanhang.
Julia berättar att hon gjort en present åt sin pappa till farsdagen, men vi skall inte avslöja vad det är hon gjort.
Via henne, hennes mor och hennes morföräldrar har Ukraina kommit Marianne och Egil in på livet och gjort att de följer med händelserna där mer än de kanske annars skulle göra.
– Julia vet inte vad som pågår i Ukraina, hon är nyfiken, men får inte titta på nyheter hemma. Om vi råkar ha nyheterna på här så får man frågor som man inte riktigt vet hur man skall besvara, allt kommer så småningom in i hennes värld också, säger Egil.
– Vi och föräldrarna är mycket bestämda, en sexåring skall inte vara i media, inte före 8 – 9-års ålder.
Den myckna medianärvaron är enligt Marianne och Egil orsaken till att ungdomar i dag är rastlösa och okoncentrerade.
Till nya far- och morföräldrar har de två rådet att inte blanda sig så mycket i hur föräldrarna hanterar sina barn.
– Man kan följa med vid sidan om och se vad som händer, det kan ju vara så att man inte själv sist och slutligen vet vad som är bäst. De egna föräldrarnas goda råd i tiden var kanske inte alltid så goda, utan kändes snarare litet irriterande. Välmenat, men…
Själv ville Marianne och Egil gärna göra ännu mer tillsammans med Julia. På sommaren är de mycket tillsammans på Vessö, och där är det full rulle. Där är den släthåriga retrievern Molly också gott sällskap, liksom hemma i stan. Där tycker hon också om att gå till olika parker med farmor och farfar.
Och till slut, det viktigaste:
– Njut av situationen, det är ett privilegium att ha barnbarn, i dagens situation är det många som inte skaffar barn, och många som aldrig blir mor- eller farföräldrar, påminner Marianne och Egil Green.
ROLF GABRIELSSON
toimitus@itavayla.fi
» Ruotsalaisuuden päivä (ruots. svenska dagen) on Suomessa 6. marraskuuta vietettävä yleinen liputuspäivä. Päivä juhlistaa suomenruotsalaisten oikeutta käyttää ruotsin kieltä Suomessa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot