Viikon kysymys
A-
A+
Aatos Åkerblomin muistolaatan paljastustilaisuuteen osallistui hankkeen työryhmän lisäksi joukko loviisalaisia.
Desirée Bruce
LOVIISA, VANHA RANTA "Tässä asui valokuvaaja, mehiläistarhaaja Aatos Åkerblom (30.4.1916–20.2.1997). Kaikki on hulluutta turhaa", lukee messinkisessä muistolaatassa, joka koristaa nyt Villa Aaltosen graniittitolppaa Pitkäkuja 12:ssa Loviisassa.
Muistolaatan paljastustilaisuus pidettiin tiistaina, ja tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan noin 20 henkilöä.
Eksentrinen Aatos Åkerblom sai muistolaatan, jonka suunnitteli loviisalainen työryhmä. Siihen kuuluvat paikallishistoriasta kiinnostuneet Charlotta "Lotta" Elo, Bengt Grundström, Sisko Hallavainio, Mats Tuominen, Bo Ahlgren, Eddie Bruce ja Dierk Kühn, joka menehtyi viime huhtikuun lopulla.
Työryhmä suunnitteli ja toteutti muistomerkin omalla kustannuksellaan, jonka loppusummaksi tuli 635 euroa.
– Jocke Hällfors siirsi kahden graniittitolpan paikat ja Harri Hilli hoiti kiinnityksestä. Karvonen järjesti messinkilaatan kaiverruksen, julkistamistilaisuuden puuhamies Eddie Bruce kertoo.
Lapsia Kuningattarenkadulla Pitkäkujan risteyksessä. Aatos Åkerblomin kameran eteen päätyi ihan tavallisia loviisalaisia.
Arkisto/Aatos Åkerblom
Aatoksesta suunnitteilla elokuva
Loviisalaisia kaduilla valokuvannut Aatos Åkerblom on parhaillaan saamassa omat Wikipedia-sivunsa, joita Charlotta Elo parhaillaan työstää.
– Mats Tuominen suunnittelee tekevänsä Aatoksesta elokuvan, Bruce jatkaa.
Bo Ahlgren puolestaan teki radio-ohjelman "Aatos Åkerbloms hemliga liv", joka löytyy Yle Areenasta.
– Ohjelmaa varten teimme Bossen kanssa mielenkiintoisen matkan Stasin arkistoon Berliiniin vuonna 2021. Siellä pääsimme ”murtautumaan" Stasin vankilan kellariin, jossa Aatoksen väitetään olleen vangittuna, Bruce kertoo.
Työryhmään kuuluvan Bengt Grundströmin isä oli Aatos Åkerblomin kaveri.
– Erään kerran, kun Aatos meni Grundströmeille Hardomiin, isä oli sanonut 10-vuotiaalle Bengt-pojalle, että "mee sie ampumaan Aatoksen kanssa". Niin Bengtistä tuli Aatoksen metsästyskaveri. He kävivät sen jälkeen usein yhdessä metsällä, Bruce kertoo.
Loviisalaisena paikallishistorioitsijana Eddie Bruce julkaisi kirjan Aatos Åkerblomista marraskuussa 2023. Muistolaatta-hankkeen työryhmä alkoi kokoontua sen jälkeen.
Loviisalainen paikallishistorioitsija Eddie Bruce on yksi Aatos Åkerblomin muistomerkin puuhamiehistä. Hän on kirjoittanut Aatoksesta kirjan, joka julkaistiin marraskuussa 2023.
Dsirée Bruce
Kaupungin ensimmäinen paparazzi-valokuvaaja
Åkerblom tuli tunnetuksi omaperäisyydestään ja tavastaan ottaa valokuvia missä ja milloin tahansa.
– Hän oli kaupungin ensimmäinen – ja luultavasti viimeinen – paparazzi, Bruce luonnehtii.
Aatos testamenttasi talonsa ja omaisuutensa Svenska Litteratursällskapetille, joka puolestaan myi sen irtaimistoineen Saarisen perheelle. Seuraavat talon omistajat olivat näyttelijä Risto Aaltonen (1939–2021) ja Sisko Hallavainio, joka antoi luvan muistomerkin pystyttämiseen.
– 21-vuotiaana hän rakensi talon puutarhaan harvinaisen 2,5-kerroksisen mehiläispaviljongin. Aatos ansaitsi elantonsa mehiläishoitajana, kunnes henkilökohtaiset katastrofit lopettivat hänen ammattinsa ja yli 70 mehiläispesää seudulla, Bruce jatkaa.
Åkerblomin isä oli tullivirkailija, joka tunnettiin paikkakunnalla tiukkana miehenä.
Loviisalainen Eddie Bruce julkaisi kirjan "Aatos Åkerblom – Kaikki on hulluutta ja turhaa" marraskuussa 2023.
Arkisto/Itäväylä
Aatos oli nero, jota pidettiin hulluna
Åkerblom oli myös visionääri. Vuonna 1949 hän oli yhteydessä maailman parhaaksi arvioituun liechtensteinilaiseen edistyneiden laskukoneiden valmistajaan, Contina-yhtiöön.
– Aatos kuvaili yksityiskohtaisesti laitetta, jonka hän halusi valmistettavan. Liechtensteinissa eikä Suomessa kukaan ei ollut onnistunut rakentamaan mitään vastaavaa.
Hänen kuvauksensa laitteesta muistuttaa nykyistä älypuhelinta, jolla voi maksaa mobiilimaksuja.
– Valitettavasti hänen silloinen psykiatrinsa piti häntä täysin hulluna, eikä nerona, ja Aatos asetettiin holhouksen alaiseksi loppuelämäkseen, Bruce kertoo.
Hän kuoli 80-vuotiaana.
Kuumana kesäpäivänä Aatos nautti anisviinaa
Viimeisinä elinvuosinaan Åkerblomilla oli tapana kuumina kesäpäivinä kävellä Saltbodaniin.
– Siellä hän pyysi Dierk Kühnia tarjoilemaan hänelle lasillisen Pernodia (anisviina), mikä kuului kuumiin kesäpäiviin, Eddie Bruce kertoo.
Humoristisena episodina muistolaatan julkistamistilaisuuden järjestäjä Aatoksen tavan.
– Yleisössä halukkaat saivat nauttia samasta rituaalista.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot