Viikon kysymys
A-
A+
– Musiikkinäytelmä oli ensimmäinen käsikirjoitus, jonka Tapani Kansa hyväksyi. "Tapsa" oli monilahjakkuus – niin laulajana kuin näyttelijänä, Nina af Enehjelmiä tuoreessa näytelmässä esittävä askolalainen iskelmälaulaja Johanna Rantsi kuvailee kansan rakastamaa, viime maaliskuussa menehtynyttä taiteilijaa.
Marko Wahlström
ASKOLA, KIRKONKYLÄ Viime maaliskuun lopulla menehtynyt laulaja Tapani Kansa (1949–2025) oli yksi Suomen menestyneimmistä iskelmälaulajista.
Nyt hänen elämää ja taiteilijauraa kunnioitetaan musiikkinäytelmän muodossa. Näytelmä "Tapani Kansa – Laulaja" sai ensi-iltansa Kalliojärven Viihdekeskuksessa Isokyrössä Etelä-Pohjanmaalla viime maanantaina.
Musiikkinäytelmä kiertää eri puolilla maatamme. Esityksiä on varattu jo pitkälti yli 30, joista iso osa on jo loppuunmyyty. Näytelmä saapuu Askolaan syyskuun lopulla. Esityksiä on myyty ensi vuoden keväälle ja kesään asti.
– Tämä on ensimmäinen musiikkinäytelmä Askola-Areenalla, vaikka täällä on järjestetty vaikka ja mitä. Tuotantoyhtiöstä oli otettu yhteyttä kunnanjohtaja Annu Räsäseen, jota kautta se tuli meille, Askola-Areena Oy:n hallituksen varapuheenjohtaja Petra Lind kertoo.
Musiikkinäytelmässä kuullaan lähes 30 hittibiisiä
Näytelmä kertoo tinkimättömästä taiteilijasta ja hänen yli 50 vuotta kestäneestä urasta. Näytelmä tuo lavalle monipuolisen artistin elämän koko kirjon iloine ja suruineen.
Esityksessä kuullaan hänen rakastetuimmat hitit ja kauneimmat laulut. Biisejä on yhteensä lähes 30 ja osa kappaleista kuullaan potpureina.
Näytelmän pääosassa on Tomi Metsäketo. Muissa rooleissa nähdään Johanna Rantsi, Rami Rafael ja Juha Hautaluoma. Lavalla on myös Johanna Rantsin Mojova-bändi vahvistettuna saksofonisti–jazzviulisti Sampo Hiukkasella.
Käsikirjoituksesta vastaa muun muassa Sykettä ja Salattuja Elämiä käsikirjoittanut Niina Linnovaara ja ohjauksesta Marko Itkonen. Miksauksesta vastaa muun muassa Cheekin kanssa työskennellyt Tero "Terttu" Lamberg. Näytelmä on Viihdeohjelmat Ky:n tuotantoa tuottajanaan Onerva Aikio.
Musiikkinäytelmää on harjoiteltu tämän vuoden alusta lähtien Nurmijärvellä, jossa pidettiin kenraaliharjoitukset viime viikon torstaina.
Askolalainen iskelmälaulaja Johanna Rantsi sekä iloitsee että jännittää musiikkinäytelmän saapumista Askolaan. – Tämä on ensimmäinen kerta, kun Askola-Areenalla esitetään näytelmää, halliyhtiön hallituksen varapuheenjohtaja Petra Lind kertoo.
Marko Wahlström
"En hetkeäkään miettinyt sitä, että en suostuisi"
Askolalainen iskelmälaulaja ja yrittäjä Johanna Rantsi esittää näytelmässä Tapani Kansan puoliso Nina af Enehjelmiä.
– Sain tuotantoyhtiöltä puhelun, jossa minulta kysyttiin, että kiinnostaisiko projekti eli Tapani Kansan vaimona oleminen. Olin aivan puulla päähän lyöty siitä, miksi juuri minua kysyttiin. Ehkä tuotantoyhtiö koki, että olen oikealla tavalla ninamainen, Rantsi kertoo.
Keikkalavoja tänä kesänä ennätystahtia kiertävä askolalainen myöntää, että tarjous oli suuri kunnia.
– En hetkeäkään miettinyt sitä, että en suostuisi. Toki olen pohtinut, että miten pystyn saamaan parhaan tuloksen siitä, Rantsi sanoo.
"On erityisenb jännittävää esiintyä kotikentällä Askolassa"
Rantsi on kirjoittanut itse kolme käsikirjoitusta musiikkikomedioita. Ne ovat "Narinoita vai tositarinoita?", "Firman piikkiin" ja "Joulupukin kuuma linja K18".
Rantsi on näytellyt omien käsikirjoitusten musiikkikomedioissa, joita on esitetty ympäri Suomea.
– On aika jännittävää, että tulemme myös Askola-Areenalle. Täällä on hirveästi tuttuja, mikä tekee esityksestä vielä jännittävämmän, hän sanoo.
Askolalainen ei ole aikaisemmin työskennellyt Tomi Metsäkedon kanssa.
– Nyt olemme tutustuneet ja pidämme yhteyttä. Ensi vuonna on tulossa kaikkea kivaa hänen kanssaan, Rantsi paljastaa.
Tapani Kansaa esittävä Tomi Metsäketo Kansan punaisessa takissa vierellään Nina af Enehjelm (kesk.) ja häntä esittävä Johanna Rantsi. Kuva on otettu musiikkinäytelmän lehdistötilaisuudessa.
Johanna Rantsin kuva-albumi
Tapani Kansa hyväksyi käsikirjoituksen
Musiikkinäytelmän suunnitelmat lyötiin lukkoon viime syksynä.
– Tapani Kansa ja Nina af Enehjelm lukivat ja hyväksyivät käsikirjoituksen. Tapani Kansa oli oikein iloinen, että Tomi Metsäketo valittiin päärooliin ja minut Ninaksi. Hänhän oli tunnetusti hyvällä tavalla pedantti ja vaativa sekä kriittinen esimerkiksi bändistä, Johanna Rantsi kertoo.
Musiikkinäytelmän julkistamisen aikaan pääosan esittäjät saivat sosiaalisessa mediassa osakseen ikävääkin palautetta.
– Tapani itse odotti näytelmän ensi-iltaa. Nina af Enehjelm on ollut tukenani ja "Tapsa" oli mukana treeneissä, Rantsi kertoo.
Askolalaiselle teetettiin näytelmää varten Nina-peruukki, joka vastaa hyvin nuorta Nina af Enehjelmiä.
– Nina käytti aina punaisia korkokenkiä, jotka ovat hyvin vahvasti esillä. Nina käytti myös minihameita, Rantsi kertoo.
Tomi Metsäkedon lavapuvusto koostuu Tapani Kansan käyttämistä puvuista – se tunnettu punainen muiden joukossa.
– Heillä on sentin pituusero. Se oli koskettava hetki, kun Tapani oli menehtynyt ja pidimme lehdistötilaisuutta, johon Nina toi Tomille puvut.
"Edesmennyt pappani oli nimeltään Veikko Nieminen"
Askolalainen kuvailee musiikkinäytelmän tarinaa hyvin koskettavaksi, joka korostuu Tapani Kansan poisnukkumisen myötä.
– Tomin loppulause on hyvin maatajärisyttävä. Vaikka Tapani luki ja hyväksyi käsikirjoituksen, siinä nousee vieläkin karvat pystyyn. Niin yliluonnolliselta se tuntuu, Johanna Rantsi sanoo.
Rantsin oma lempibiisi on "Veikko Nieminen".
– Edesmennyt pappani oli nimeltään Veikko Nieminen. Hauskaa oli se, että juuri myös se kappale sattui laulettavakseni.
Tapani Kansa on laulanut sekä muiden hänelle tekemiä kappaleita, mutta tehnyt myös omia sanoituksia ja sävellyksiä.
– Hän on tehnyt myös Ninalle paljon biisikokonaisuuksia. Niiden taustalla olevat syntytarinat ovat tosi koskettavia. Vaikeinta on ollut se, että osaan ne esittää herkistymättä, mutta vakuuttavasti tunteella.
Tomi Metsäketo ja Johanna Rantsi musiikkinäytelmän harjoituksissa.
Johanna Rantsin kuva-albumi
Tapani Kansa näytteli televisiosarjassa, elokuvassa ja teatterissa
Musiikkinäytelmä tuo esille harvemmin julkisuudessa esillä olleen puolen Tapani Kansasta, joka esiintyi myös teatterissa ja operetissa sekä näytteli televisiossa. Vuonna 1987 hänet palkittiin urastaan Erikois-Emmalla.
– Hän oli monilahjakkuus, Rantsi sanoo.
Tapani Kansa näytteli muun muassa My Fair Lady -musikaalissa yhdessä Katri Helenan kanssa. Ruotsinpyhtään ruukissa kuvatussa MTV:n saippuasarja "Vihreän kullan maassa" hän esitti Evolan suvun lakimies Lasse Mäntymäkeä.
Elokuvanäyttelijän Tapani Kansasta teki Mirjam Himberg, joka ohjasi kesällä 1975 TV1:n ohjelmistoon Kersti Bergrothin (1886–1975) romaanin pohjalta elokuvan "Anu ja Mikko", jota kuvattiin kolmisen viikkoa enimmäkseen Askolassa.
Johanna Rantsilla tänä vuonna noin 200 keikkaa
Askolalainen arvioi, että hänellä on musiikkinäytelmän esitykset mukaan lukien tänä vuonna noin 200 keikkaa. Hän on julkaissut myös uuden lattaribiisin, joka on nimeltään "Kahden tanssi".
– Jo pelkästään heinäkuussa meillä on 30 keikkaa. Keikkojen kokonaismäärä on enemmän kuin viime vuonna, joka oli todella hyvä vuosi. Nyt pitää takoa, kun rauta on kuuma ja muutenkin kiva noste kaikin tavoin, Johanna Rantsi sanoo.
Askolalainen nähdään lähiseuduilla tanssikeikalla muun muassa Myrskylän Kiparkatissa heinäkuun loppupuolella ja Helsingin Pavilla elokuun alussa.
Ennen musiikkinäytelmän esitystä tai keikkaa Johanna Rantsi vetäytyy omiin oloihinsa rauhoittumaan.
– Haluan sulkea itseni keskittymisympyrään ja availla ääntäni soundcheckien jälkeen. Jännitys ennen keikkaa on järkyttävän kova, mutta muutaman sanan jälkeen se hälvenee nopeasti, hän sanoo.
»» Tapani Kansa – Laulaja -musiikkinäytelmän esityskalenteri löytyy täältä.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot