Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Edellisen kerran Epoon koulua lakkautettiin vuonna 2022. Silloiset lakkauttamisperusteiden huolet eivät ole toteutuneet, lukijan kirjoituksessa todetaan.
Arkisto/Mika Laine
Epoon ja Ilolan kyläkouluja ollaan jälleen lakkauttamassa. Tällä kertaa vedotaan tuoreeseen palveluverkkoselvitykseen.
Selvityksen taustalla olevaa muun muassa MDI:n sekä kaupungin itse tuottamaa ennustetta ja talouspohjaa on kyseenalaistettu rankasti – syystä ja varmasti syyttäkin.
Nyt katsotaan alenevaa lapsimäärää ja siitä seuraavaa taloustilannetta vuoteen 2040 saakka. Olisi vastaavasti mielenkiintoista kysyä yhtä paljon taaksepäin, vuoden 2008 valtuutetuilta, oliko heillä tarkkakin kuva vuoden 2024 Porvoosta? Riittävän tarkka päätöksentekoa ajatellen?
Konkreettisemmat päätökset tehdään kuitenkin ensisijaan lähivuosille, pitkälle ulottuvasta ennustamisesta huolimatta.
Selvityksen koulut eivät missään nimessä ole pelkkiä kouluja.
Valtuutetun tulee vastata vähintäänkin itselleen, mitä kylään jää koulun poistumisen jälkeen?
Nykyisellään pienemmätkin koulut Porvoossa toimivat hyvin. Oppilaat ja henkilökunta viihtyvät kouluissa ja oppimistulokset ovat hyviä. Koulumatkat ovat kohtuullisempia kuin mitä suurempiin kouluihin keskittynyt opetus tarjoaisi. Koulut todellakin toimivat hyvin ja palvelevat laajojen alueiden elinvoimaa – kylissä asutaan ja eletään.
Lakkautusperusteena on sekin, että lasten vähetessä saatetaan päätyä tilanteeseen, jossa jotakin koulua kävisi kovin, kovin harva lapsi.
Kyllä koulu tuleekin siinä tapauksessa lakkauttaa. Mutta entä jos sellainen päivä ei saavukaan?
On asia, josta erilaiset ennusteet ovat yhtä mieltä. Porvoo on niiden todella harvojen suomalaisten seutujen joukossa, joissa väkimäärä edelleen kasvaa pitkälle tulevaisuuteen.
Tällaisen tulevaisuuden alla on taloudellisestikin lyhytnäköistä varmuuden vuoksi ja kiireellä lakkauttaa niitä tärkeimpiä palveluja, jotka kuntalaisia ylipäätään palvelevat muuallakin kuin keskusta-alueen hulinassa. Ei kaikkialla ole sellaisia mahdollisuuksia eläviin kyliin ja saaristoalueisiin, mitkä Porvoolla ovat.
Rahaa voidaan säästää muualtakin. Nykyinen valtuusto on mm. tehnyt suuria investointeja, joista riittää maksettavaa vuosikausiksi. Vallalla on periaatteessa ymmärrettävä ajatus, että investointeihin vuosittain kuluva raha on halvempaa kuin käyttömenoihin kuluva. Lopulta kuitenkin kyseessä on aivan se sama raha, ainakin valtuustokausien mittakaavassa.
Jos valtuustolla on ollut sellaista vauhtisokeutta, joka johtaa paineeseen murentaa Porvoon palveluiden perustuksia, niin itse ainakin päättäjänä katson ensin peiliin ja heti seuraavaksi niitä kyliä, joiden koulujen tulevaisuus tulee toistuvasti valtuuston päätettäväksi.
Edellisen kerran Epoon koulua lakkautettiin vuonna 2022. Silloiset lakkauttamisperusteiden huolet eivät ole toteutuneet.
Valtuuston pitäisi pystyä pysymään tällaisissa päätöksissään nykyistä pidempään.
LEO KYLÄTASKU
VASEMMISTOLIITON VALTUUSTORYHMÄN PUHEENJOHTAJA
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot