Viikon kysymys
A-
A+
Maria Kalmi
Tekoälyn merkitys etenkin asiantuntijatyössä on kasvanut tasolle, jossa tekoälytaidot alkavat olla elinehto kilpailukykyiselle organisaatiolle ja työvoimalle. Tekoäly on täällä eikä ole lähdössä pois. Nyt on viimeistään aloitettava tutkimusmatka tekoälyn maailmaan.
Toisinaan tekoäly nähdään vastakkaisena asiana tunneälylle. Ajatellaan, että tekoäly edustaa teknistä, kovaa maailmaa ja tunneäly inhimillistä, pehmeämpää maailmankatsomusta. Työelämässä nämä eivät kuitenkaan kilpaile keskenään, vaan täydentävät toisiaan. Tulevaisuuden osaaja tarvitsee sekä digitaitoja että tunnetaitoja.
Tekoälyn käyttöönotto edellyttää johdolta strategisia linjauksia ja pelisääntöjä sekä erityisesti sallivuutta kokeilla tekoälyä käytännössä, koska tämä äärimmäisen nopeasti kehittyvä työn apuväline otetaan parhaiten haltuun testaamalla sen käyttöä omassa työssä. Tekoälyn käyttöönotto voi aiheuttaa stressiä, jonka hallinnassa tarvitaan tunneälyä. Empaattinen ja ihmislähtöinen johtaminen auttaa organisaatioita sopeutumaan teknologiseen murrokseen.
Tunneälyyn keskittynyt järjestö Six Seconds raportoi, että vuodesta 2019 lähtien globaali tunneälyn taso on laskenut 5,5 prosenttia. Samanaikaisesti stressi, työuupumus ja yksinäisyys ovat lisääntyneet. Kun organisaatiot ovat keskittyneet tekoälyn käyttöönottoon, on se johtanut inhimillisten taitojen kehittämisen laiminlyöntiin. Työntekijöiden kyky hallita omia tunteita ja ymmärtää muiden tunteita on heikentynyt ja työhyvinvointi huonontunut. Tekoälyn kehittämisen yhteydessä pitäisikin siis aina samalla kehittää myös tunneälytaitoja.
Kun tekoäly nopeuttaa tiettyjä työtehtäviä, vapautuu aikaa ihmiseltä ihmiselle suoritettavien tehtävien hoitamiseen. Olemmeko me siihen valmiita? Olen jo kuullut esimerkkejä siitä, että kun pitäisi palata etäympäristöstä hoitamaan asiakastehtäviä livenä, tähän ei olekaan halukkuutta, koska ihmisten kohtaamiseen kasvokkain liittyy niin paljon pelkoja. Jos työpaikoilla vähennetään etätyötä ja siirrytään takaisin läsnä olevaan kohtaamistyöhön, tarvitaan tunneälyvalmennuksia.
Onneksi tekoäly voi toimia myös tunneälyvalmentajana. Tekoäly voi tukea tunneälyn kehittämistä esimerkiksi palautteen analysoinnin, tunnetilojen tunnistamisen ja vuorovaikutuksen kehittämisen kautta. Kenties juuri tekoäly auttaa meitä ihmisinä kohtaamaan toisemme paremmin. Ironista vai mitä?
TIINA HEIKKA
» Kirjoittaja on lapinjärveläinen työyhteisö- ja johtamisvalmentaja
Ps. Käytin tätä kolumnia varten tiedonhaussa tekoälyä.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot