Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Johanna Rissanen ja Antti Ihalainen tunnistivat rakkautensa julkisesti Lapinjärvellä vuonna 2020.
Arkisto/Reija Kokkola
LAPINJÄRVI, KIRKONKYLÄ Lapinjärvellä perinteisesti järjestetty karkauspäivän (29.2.) kosintajuhla jää tänä vuonna väliin.
– Suuntaamme tekemisen Lapinjärven 450-vuotisjuhlavuoden valmisteluun ja toteuttamiseen, kunnanjohtaja Jarkko Sorvanto vahvistaa.
Hänen mukaan juhlavuosi tulee näkymään monin eri tavoin jo tänä vuonna.
– Ja tietysti varsinaisena juhlavuonna 2025.
Kunnassa on kosittu julkisesti viitenä vuonna
Karkauspäivän kosintajuhla on järjestetty piskuisessa maalaispitäjässä vuosina 2000, 2004, 2008, 2016 ja 2020.
Kaikkien aikojen ensimmäinen julkinen kosintajuhla poikamiespörsseineen järjestettiin vuonna 2000. Samaan aikaan Lapinjärvellä järjestettiin myös lumiveistoskilpailu. Historian ensimmäinen kosinta tapahtui lumesta tehdyssä kosintapaikassa.
Neljän vuoden kuluttua kosintapareja oli yhdeksän, joille oli luvassa tontti puoleen hintaan tai 1 000 euroa. Poikamiesten pörssissä oli naisten kosittavaksi tarjolla kolme sinkkumiestä.
Kolmannessa kosintajuhlassa vuonna 2008 tapahtuman suojelijaksi oli saatu kyläkauppias Vesa Keskinen, joka oli myös suostunut tapahtuman yhdeksi sulhasehdokkaaksi. Julkkisehdokas sai Lapinjärveltä noin 40 kosintatarjousta sillä edellytyksellä, että hän suostuu naimisiin Lapinjärvelle. Paikallisia kosintaesityksiä nähtiin tuolloin seitsemän, joista tiettävästi yhdet päätyivät rukkasiin.
Välivuoden jälkeen vuonna 2016 rakkaudentäyteisen viikonlopun julkiseen kosintajuhlaan oli saatu houkutelluksi vain yksi pari. Tuleva morsian Karin Wickström kosi miestään Frans Hollménia.
Vuonna 2020 maailman suurimman potkukelkan päällä rakkautensa kävi tunnustamassa Johanna Rissanen ja Antti Ihalainen, Lari ja Niina sekä Charlotta ja Rasmus, joiden häitä tanssittiin 27.6 2020.
Kuningas Juhana III antoi perustamismääräyksen
Lapinjärvi on ikivanhaa asutusaluetta, jonka vanhimmat kivikauden löydöt ovat 6 000 vuoden takaa.
Itsenäinen pitäjä Lapinjärvestä tuli vuonna 1575 Ruotsi–Suomen kuningas Juhana III:n määräyksestä.
Kuninkaan allekirjoittamasta käskystä käy ilmi, että Lapinjärven silloinen kappeli sijaitsi kaukana Pernajan ja Pyhtään pappiloista, ja että ”alamaiset eivät pääse osallisiksi Jumalan sanasta ja sakramenteista niin kuin pitäisi”
Mielenkiintoisen säväyksen seutukunnan asutushistoriaan antaa kunnan nimen alkuperä. Nimi on merkinnyt alun perin järveä, jonka ympärille asutus on syntynyt.
Ruotsinkielisen rannikon ja hämäläisten eteläisten takamaiden välisellä alueella asunutta metsästäjäkansaa lappalaisiksi. Tästä on saanut alkunsa Lapp-nimien syntyminen paikkakunnalla.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot