Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
ITÄ-UUSIMAA Tekoälystä on tullut osa arkeamme. Sitä hyödynnetään teollisuudessa, markkinoinnissa, peleissä, lääketieteessä ja monella muulla alalla – myös opiskelussa.
Useat nuoret ovat huomanneet, että esimerkiksi tekstigeneraattoreilta voi kysyä melkeinpä mitä vain ja ne tekevät kysyjän puolesta sellaisen työn, mihin olisi ennen kulunut päivätolkulla aikaa – vaikka koulutehtävän.
Tekoäly on tullut osaksi arkeamme niin rytinällä, ettei siihen ole ehditty reagoida kunnolla. Yhteiset säännöt puuttuvat, sanovat Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuuston jäsenet.
Tekoäly on kaikkien saatavilla.
Mika Laine
Tekoälyn käytölle ei kieltoa, vaan yhteiset ohjeet
Nyt Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuusto kaipaakin tekoälyn käyttöön yhteisiä linjauksia ja tehnyt vetoomuksen aiheesta.
Vetoomus on suunnattu Itä-Uudenmaan kouluille, huoltajille ja nuorille.
– Useampi meistä tunsi jonkun, joka käyttää tekoälyä koulussa. Mietimme, että tästä aiheesta ei puhuta tarpeeksi ja aihe tulisi jollain tavalla nostaa opiskelijoiden, vanhempien ja opettajien tietoisuuteen, kertoo Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuuston puheenjohtaja Samuel Kauppi.
Nuorisovaltuuston vetoomuksen mukaan osa opettajista on myös alkanut syyttää oppilaita tekoälyn käyttämisestä epäreilusti.
Toisin kuin voisi kuvitella, vetoomuksella ei toivota kieltoa tekoälyn käyttämiseen.
– Tekoäly on tullut jäädäkseen. Emme halua kieltää tekoälyn käyttämistä, vaan ohjata sitä niin, ettei siitä olisi haittaa opiskelulle, Kauppi selventää.
Vetoomuksessa esitetäänkin, että tekoälyn käyttö sallittaisiin osana koulutöitä, mutta samalla koulutyön vaatimuksia muutettaisiin.
Esimerkiksi työ, jonka tekemisessä käytetään tekoälyä, olisi pidempi ja se sisältäisi analyysin tekoälyn käytöstä.
– Tekoäly voi tarjota opiskeluun laajemman tietopohjan. Kaikesta ei löydy tietoa suomeksi, mutta joillain muilla kielillä tietoa saattaa löytyä. Tekoäly osaa etsiä monilla eri kielillä olevaa sisältöä, Kauppi kertoo.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuuston mielestä tekoälyn käyttö voitaisiin sallia osassa koulutöitä, siten, että koulutöiden luonne muuttuisi, kertoo Samuel Kauppi.
Mika Laine
Sisältöön ei tule luottaa sokeasti
Tekoälyn käyttämiseen liittyy monia riskejä. Tekoälyä käyttäessä saattaa esimerkiksi syyllistyä plagiointiin tai tekijänoikeusloukkauksiin.
– Tekoälyn tuottamaa materiaalia ei kannata suoraan käyttää, sillä siinä saattaa olla suora kopio toisen tekstistä tai toisen keksimästä asiasta, mikä on tekijänoikeudella suojattu, Kauppi avaa.
Tekoälyn tarjoamiin faktoihin tulisi suhtautua kriittisesti.
– Tekoälyn käyttämisessä tulisi huomioida myös lähdekritiikki. Tekoälysovellus voi antaa sivuston, jolta tieto on peräisin, ja käyttäjän tulisi käydä tarkistamassa, onko sivusto luotettava ja tarkistaa faktat. Tekoälyn tarjoamaan sisältöön ei tulisi luottaa sokeasti, Kauppi sanoo.
Vetoomuksessa esitetään, että koulujen tulisi kertoa opiskelijoille laajemmin näistä tekoälyn käyttämiseen liittyvistä riskeistä.
Lisäksi nuorisovaltuusto toivoo, että esimerkiksi oppilaanohjaajat ottaisivat huomioon sen, miten tekoäly tulee muuttamaan tulevaisuuden työmarkkinoita ja kertoisivat tieteelliseen tutkimukseen pohjaten, mitkä alat todennäköisesti eivät tulevaisuudessa työllistä.
– Oppilaanohjaajat osaavat kyllä olla oppilaiden tukena, mutta tulevaisuutta on hankala ennustaa. Olisi tärkeää, että oppilaanohjaajat seuraisivat työelämän muutostrendejä. Osa ammateista tulee korvautumaan tai on jo korvautunut tekoälyllä, kuten robotisoiduilla järjestelmillä, tai ala tulee muuttumaan täysin, Kauppi kertoo.
Kauppi toivoo myös tietoisuuden lisäämistä tekoälyn käytöstä kiusaamistilanteissa.
Mika Laine
Tekoälyä käytetään myös kiusaamiseen
Nuorisovaltuusto toivoo, että vetoomus herättäisi nuoret, vanhemmat ja opettajat näkemään myös sen, miten tekoälyä käytetään kiusaamistilanteissa.
– Tekoäly pystyy jo nyt suoraan muokkaamaan esimerkiksi ihmisen naamaa ja puhetta ja esittää henkilön tekemässä jotain sellaista, mitä hän ei ole tehnyt, Kauppi sanoo.
– Tällaisia deepfake-videoita jakamalla syyllistyy kunnianloukkaukseen. Tästäkin tulisi kertoa nuorille kotona ja kouluissa.
Kauppi uskoo, että monet vanhemmat eivät ole ajan tasalla tekoälyn mahdollisuuksista ja haitoista.
– Harva ehkä tietää, mihin tekoäly oikeasti pystyy. Suosittelemme tutustumaan tekoälyyn ja siihen liittyviin riskeihin.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot