Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Kim Karlsson (vas.), Sami Vallas ja Nina Ärlig pyörittävät 50-vuotiasta valokuvausliikettä kolmestaan.
Iina-Kaisa Viheriävaara
PORVOO Porvoon torin kupeessa sijaitsee valokuvaliike. Sen seiniä peittävät erilaiset kamerat ja muut valokuvausvälineet, ja palvelutiskin takana odottaa hymyilevää liikkeen väkeä. Jo 50 vuoden ajan Kar-Foto on palvellut porvoolaisia tarjoamalla sekä välineistöä että valokuvauspalveluita, ja matkan varrelle on mahtunut useita alan mullistuksia.
Kim Karlsson kaivelee liikkeen kuvaustiloista vanhoja sanomalehtiä.
– Kyllä se jossakin täällä on, hän mutisee.
– Nina! Muistaisitko suoriltaan, mikä se päivämäärä oli? hän huikkaa toisessa huoneessa hääräävälle Nina Ärligille.
Etsinnässä on päivämäärä, jona Kar-Foto perustettiin. Pienen etsiskelyn jälkeen se viimein löytyy: 10.9.1974. Pitkään helsinkiläisessä Foto-Nyblin -liikkeessä työskennellyt Erik "Kire" Karlsson päätti silloin perustaa oman valokuvaliikkeen Porvooseen. Alkuun hän toimi liikkeessä yksin, mutta seuraavana vuonna vaimo Anita Karlsson hyppäsi mukaan toimintaan.
– Alkuun täällä myytiin filmikameroita. Silloin pocket-kamerat olivat uusi juttu, pariskunnan poika Kim muistelee.
Kim hyppäsi remmiin mukaan hetken kauppakorkeassa opiskeltuaan ja armeijan käytyään. Vuosi oli -87, ja ensimmäinen, suuri mullistus lisäsi työmäärää liikkeessä.
– Kun minä tulin, hankimme ensimmäisen kuvantekolaitteemme, eli minilabbiksen, Kim muistelee.
Muutamia vuosia takaperin liikkeessä aloittanut Nina Ärlig muistaa myös labbiksen tuoman lisätyömäärän.
– Yhden vuorokauden aikana kehitimme 1116 filmirullaa. Liike oli aivan täynnä laatikoita, hän kertoo.
– Kävin silloin välissä konsertissa Helsingissä, ja tulin taas yöksi töihin, Kim muistaa.
Kar Foton Nina, Sami ja Kim palvelevat jokaista asiakasta lämpimästi.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Oma kuvankehityslaite kasvatti kuvavolyymiä huimasti seuraavien vuosien aikana. Aikaisemmin kuvankehityspalvelut hoituivat välikäden kautta, ja rullat oli lähetetty suurempiin valokuvausliikkeisiin kehitettäväksi. Kar-Foton minilabbis oli ensimmäinen Porvoossa, ja se tarkoitti, että kehitettävät kuvat sai ulos liikkeestä tunnissa.
– Se teetti paljon töitä. Liikevaihto kasvoi seuraavat 15 vuotta, Kim sanoo.
Minilabbis siirsi työryhmän keskittymisen lähes kokonaan kuvakauppaan, eli otettujen kuvien kehittämiseen ja myyntiin. Liikkeessä on sen alkuajoista asti otettu kuvia, niin passi- kuin ylioppilaskuviakin.
2000-luvun alussa valloilleen pääsi uusi alan buumi: digikamerabuumi. Niin digipokkareiden kuin -järjestelmäkameroidenkin myynti kasvoi räjähdysmäisesti. 2010-luvun alkuun järjestelmäkameroita oltiin myyty Suomessa enemmän kuin koskaan aikaisemmin.
– Filmijärkkäreitäkään ei oltu koskaan myyty niin paljon, Kim sanoo.
Digikamerabuumin johdosta kameroiden myynnin merkitys Kar Fotonkin toiminnassa kasvoi. 2000-luvun alussa porukkaan hyppäsi myös Sami Vallas, joka vastaa kuvien ottamisesta liikkeessä.
Nykypäivänä nuorison keskuudessa vallitsee uudelleen filmikamerabuumi. Liekö syy siinä, että nuoremmille sukupolville filmikamerassa on tietynlaista vieraan tuntua, Kim pohtii. Painotus nykyään on kuitenkin passikuvissa ja kuvatuotannossa.
– Nykyään passikuvat ovat se tärkein, Nina kertoo.
Monipuolisuutta Kar-Foton palveluista ei kuitenkaan puutu. Suurkuvatuotanto mahdollistaa kuvien suurentamisen tauluiksi tai julisteita.
– Teemme suurennuksia myös taidepaperille, jolloin laadukkaalle paperille saadaan isoja ja näyttäviä suurennoksia, Kim selittää.
Liikkeestä voi myös tilata erilaisia kuvatuotteita, kuten mukeja, jolloin tavallisiin tavaroihin saadaan printattua oma kuva.
Kar Foton painotus on nykyään passikuvissa ja kuvatuotannossa, mutta monipuolisia palveluita löytyy niidenkin ulkopuolelta.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Digitalisaatio on myös asia, joka on valokuvausalalla täytynyt ottaa huomioon. Nykyään suurin osa ihmisistä kantaa mukanaan älypuhelimiaja kuvia otetaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin.
– Vanhat digipokkaritkin ovat nyt taas jollain tapaa muodissa. Ihmiset hakevat sellaisia vähän retrotyylisiä kuvia. Pääpaino on kuiotenkin laadukkaissa premiumpokkareissa ja peilittömissä järjestelmäkameroissa, Kim selittää.
Puhelimellakin otettuja kuvia voi kuitenkin helposti kehittää liikkeen itsepalvelulaitteilla ja sovelluksella. Ihmisillä riittää yhä kiinnostusta valokuvien fyysiseen säilyttämiseen.
– Sehän on tylsää, jos ne kuvat jäävät vain sinne puhelimeen, Nina naurahtaa.
Vuosikymmenten ajan Kar-Foto on pysynyt vakaasti pystyssä. Salaisuus on ammattitaidossa ja asiakaslähtöisessä palvelussa. Nina kertoo, että ei itse haluaisi tehdä mitään muuta, sillä asiakkaat ovat työssä parasta.
– Tästä jatketaan seuraavat 50 vuotta, 44 vuotta liikkeessä työskennellyt konkari naurahtaa.
Juhlatarjouksin liikettään juhlinut porukka jää lämpimin asentein ottamaan vastaan asiakkaita liikkeeseen. 50 vuoden päästä voimme kenties lukea 100-vuotiaan ylisukupolvisen liikkeen tarinaa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot