Viikon kysymys
A-
A+
Laajennettu perhekunta eli helsinkiläiset Timo Nurisalo ja Riikka Salmenkaita (istumassa) sekä mäntsäläläiset Tuula, Melissa (9) ja Leo (12) Nurisalo nauttivat kesäisestä iltapäivästä Monninkylän maauimalassa.
Marko Wahlström
ASKOLA, MONNINKYLÄ Hellesää houkuttelee Monninkylän maauimalaan Askolaan paikallisten lisäksi myös ulkopaikkakuntalaisia. Kirkkaansinisen altaan äärelle on kulkenut uimareita muun muassa Porvoosta, Mäntsälästä, Helsingistä, Vantaalta ja Keravalta.
Tavanomaisena päivänä uimareiden määrä liikkuu noin 50 henkilössä. Hellepäivien ruuhkahuippuina viikonloppuisin uimalassa riittää kuhinaa, ja asiakasmäärä voi kohota päivässä 200–250:een.
– Lähdimme viettämään kesäistä iltapäivää lasten kanssa, ensimmäistä kertaa maauimalassa vierailleet helsinkiläiset Riikka Salmenkaita ja Timo Nurisalo kertovat.
He olivat liikkeellä yhdessä liki kymmenkunta kertaa Monninkylässä käyneiden mäntsäläläisten Tuula, Melissa (9) ja Leo (12) Nurisalon kanssa.
– Lasten kavereiden kautta paikka löytyi alunperin. Tämä on vähän piilossa: itsekin asuin 1990-luvulla Mäntsälässä, mutta en tiennyt paikan olemassaolosta, Timo Nurisalo jatkaa.
"Täällä on kaikki, mitä tarvitaan"
Laajennettu perhekunta kuvailee paikkaa mukavaksi ja viihtyisäksi.
– Tämä ei ole liian täynnä, joten täällä mahtuu olemaan. Penkkejä on riittävästi ja löytyy tilaa asettautua paikoilleen. Kävimme jätskit ostamassa kioskista, Timo Nurisalo kertoo.
Nurikosket ovat käyneet Hyvinkään Sveitsin maauimalassa, joka on Monninkylää huomattavasti isompi.
– Täällä on kaikki, mitä tarvitaan – ja lähempänä kotiamme Sääksjärvellä, jossa käymme myös kylänrannassa uimassa, Tuula Nurisalo jatkaa.
Lapset ovat löytäneet hyppytornin.
– Hyppäsin ekaa kertaa kolmoselta altaaseen, kohta 13-vuotias Leo tuumaa.
Perhekunnan aikuiset ovat uineet 25 metrin kuntouimaradalla.
– Olen testannut tornin ja hypännyt viidestä metristä altaan pohjaan, laitesukellusta 30 vuotta harrastanut Nurisalo sanoo.
Kävellen, on useimmin kuultu kehotussana maauimalassa
Kävellen, kuuluu uimavalvojan muistutus tämän tästä maauimalan altaasta nouseville uimareille.
– Meidän työ on tilanteiden arvioimista ja ennaltaehkäisemistä. Katsomme, että kaikki noudattavat sääntöjä, uimavalvojat Eero Nissilä ja Anni Honkasalo kertovat.
Uimavalvojat tarkistavat, että ihmiset ovat uimataitoisia, eikä lapsia päästetä syvään päätyyn.
– Muistutamme, että täällä ei saa juosta ja ihmiset käyvät suihkussa ennen altaaseen menoa. Eli ylipäätään kertaamme sääntöjä, Nissilä sanoo.
Monninkylässä tapahtuu uimavalvojien mukaan todella harvoin mitään poikkeavaa.
– Viime vuonna oli yksi läheltä piti -tapaus, mutta sekään ei ollut oikeasti vakava tilanne, ensimmäistä kesää uimavalvojana ja kolmatta kesää maauimalassa työskentelevä Honkasalo kertoo.
Maauimalassa on järjestyssäännöt, jotka kieltävät muun muassa lötköpötköjen käytön altaissa, koska niistä irtoava töhnä tukkii suodattimet. Ainoastaan vesijumpissa ja uimakouluissa pötköjä käytetään.
– Lastenaltaassa aikuiset saavat ainoastaan kahlata, jotta pH-arvot pysyvät kohdallaan. Hyppytorni on turvallisuuden takia tehovalvonnassa: torni on auki aina puoli tuntia ja tunnin kiinni, liikunnanohjaaja Katariina Laine Askolan kunnan liikuntapalveluista kertoo.
– Huolehdimme siitä, että kaikki noudattavat sääntöjä, uimavalvojat Eero Nissilä ja Anni Honkasalo kertovat.
Marko Wahlström
Uimavalvojat saavat vastailla mitä moninaisimpiin kysymyksiin
Uimavalvojat huolehtivat turvallisuuden lisäksi maauimalan yleisestä siisteydestä ja siivoavat pukuhuoneet.
– Huoltotehtävistä ilmoitamme huoltoyhtiölle, Anni Honkasalo sanoo.
Uimavalvojat vastailevat ihmisten moninaisiin kysymyksiin.
– Ihmiset kysyvät pukuhuoneista, vessoista ja parkkipaikasta sekä minkälaisilla tyyleillä saa hypätä tornista. Tornista saa tulla alas vain yksi kerrallaan ja mukana ei saa olla leluja. Hypätä voi millä tahansa tyylillä, Honkasalo jatkaa.
Tarvittaessa uimavalvojat tuuraavat kioskihenkilökuntaa.
Maauimala työllistää kahdeksan uimavalvojaa ja kaksi kioskityöntekijää
Maauimala työllistää tänä kesänä kahdeksan uimavalvojaa ja kaksi kioskityöntekijää. Valvojista noin puolet on ensikertalaisia.
– Tänä kesänä oli ennätysmäärä hakijoita. Tarjoamme kesätyöpaikkaa lähtökohtaisesti askolalaisille nuorille. Täysi-ikäiset valvojat suorittavat valvojakoulutuksen ja tekevät uimatestit, Katariina Laine kertoo.
Uimavalvojat kuvailevat työyhteisöä mukavaksi.
– Tänne on kiva tulla töihin. Työpaikkana tämä on juuri sopiva: tarpeeksi haastava, mutta jokainen tietää, että kaikki menee hyvin työparien kanssa, Nissilä ja Honkasalo kiittelevät.
Kausi alkoi kesäkuun toisena päivänä ja maauimalan portit pyritään pitämään auki elokuun loppuun asti.
– Osa on pidemmän aikaa ja osa käy vain pulahtamassa. Meillä on usein altaissa tilaa; ruuhkat kestävät vain hetken, Laine korostaa.
Liikunnanohjaaja Katariina Laine (vas.) toimii uimavalvojien ja kioskityöntekijöiden esihenkilönä. Kuvassa ensikertalaiset uimavalvojat Eero Nissilä ja Anni Honkasalo sekä ensi kertaa kioskityöntekijänä toimiva Helmi Yrttiaho (oik.).
Marko Wahlström
Maauimala rakennettiin pääosin talkoovoimin
Askolan kunta, joka osti huonoon kuntoon päässeen uimapaikan ammattikoululta 1 000 markalla 1990-luvun puolivälissä. Kunta peruskorjasi maauimalan osin Uudenmaan läänin liikuntalautakunnan myöntämällä rahoituksella.
Uimala rakennettiin alunperin suureksi osaksi talkootyönä ammattikoulun oppilaiden käyttöön vuonna 1965.
– Tänä vuonna on vaihdettu uudet suodattimet sekä hankittu uusi klooripumppu ja allasimuri. Viitisen vuotta sitten hyppytornin kaiteet uusittiin, Laine kertoo.
Maauimala on saanut tänä vuonna myös defibrillaattorin eli sydäniskurin.
– Alakerran pukuhuoneisiin toivoisimme remonttia, sillä ne ovat hyvin vanhat, Laine listaa.
Pääsylipun hintaa korotettu, uutuutena perhepäivälippu
Ylläpitokustannuksista johtuen esimerkiksi aikuisten pääsylipun hintaa korotettiin täksi kesäksi eurolla.
Uutuutena on perhepäivälippu (kaksi aikuista ja kaksi lasta), joka on maksaa 12 euroa. Maauimalassa on käytössä myös kausikortit.
– Päivälippu on voimassa koko päivän ja alueelta voi poistua välillä, Laine kertoo.
Maauimalassa on myös kioski, josta voi ostaa muun muassa jäätelöä, virvoitusjuomia ja sipsejä. Kioskihinnoissa on reagoitu muutoksiin yleisen hintatason mukaisesti.
– Altaiden vesi on lämmitetty: ison altaan vesi 25-asteista ja lastenallas on 27-asteista, Laine jatkaa.
Maauimalalla järjestetään maanantaiaamuisin ja torstai-iltaisin maksullista vesijumppaa matalassa ja syvässä päädyssä.
– Uimakoulut pidettiin uimaopettajat Mia Stengårdin ja Jenny Ahlin johdolla juhannuksen jälkeen. Niihin osallistui kahdeksan päivän aikana reilu 80 lasta, Laine kertoo.
Synttärijuhlassa lämpiää myös sauna
Juhlavuottaan maauimala viettää järjestämällä 60-vuotissyntymäpäiväjuhlat jo perinteeksi muodostuneiden pellehyppykilpailun ja saunan merkeissä.
– Asiakkaat ovat aina kysyneet saunaa. Nyt olemme juhlavuoden kunniaksi vuokranneet peräkärrysaunan. Saunavastaava huolehtii siitä, että vaihtuvuus saunassa toimii, Laine kertoo.
Pellehyppykilpailut ovat olleet suosittuja.
– Viime vuonna meillä oli noin 20 osallistujaa, aikuisia ja lapsia. Aiempina vuosina mukana ollut myös teini-ikäisiä.
Pellehyppykisan tuomareina toimivat kunnanjohtaja Annu Räsänen, palvelualuejohtaja Janne Mäkinen ja nuoriso-ohjaaja Juuso Lindberg.
– Kilpailussa on ollut noin kolme kierrosta. Palkinnot jaetaan yleisöäänestyksen suosikille, tuomaripistein voittaneelle ja parhaasta asusta, Laine kertoo.
Itäisellä Uudellamaalta löytyy toinenkin maauimala, joka sijaitsee Porvoon Kokonniemessä. Maauimala syntyi kaivuutoiminnan seurauksena Tolkkistentien itäpuolella 1950-luvulta aina 1980-luvulle asti sijainneen soranottoalueen, hiekkakuopan, paikalle.
»» Monninkylän maauimalan (Helkamäentie 32, Askola) 60-vuotissynttärijuhlat torstaina 24.7. kello 12–21. Lämmin sauna on käytössä koko päivän. Saunamaksu on 5 euroa + päivälipun hinta, saunan lämmityspuut tarjoaa Teemu Kantola. Lisäksi ohjelmassa pellehyppykisa, sukellusrata isossa altaassa kello 12–14 ja vesijumppa kello 18–18.45 (maksullinen). Pellehyppykisaan ilmoittautuminen alkaa kello 14.30 ja kisa alkaa kello 15.
Itäisen Uudenmaan vanhin maauimala täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Merkkivuotta juhlistetaan Monninkylässä pellehyppykisalla ja peräkärrysaunalla. –marko
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot