Viikon kysymys
A-
A+
Loviisalainen Timo Lindgren (vas.) luovutti porvoolaisen Kokouspoukama Oy:n kippari ja osakas John Rönnholmille omistamansa Smart-henkilöauton avaimet viime sunnuntaina.
Ilse Samuelsson
LOVIISA–PORVOO Loviisalainen Timo Lindgren, 76, on antanut hankkimansa Smart-henkilöauton porvoolaisen Elämyspoukaman asiakkaiden käyttöön.
Autolainaukselle on asetettu ainoastaan yksi ehto: vuokran sijaan autoa tarvitsevia asiakkaita pyydetään tekemään vähintään 50 euron kertalahjoitus Pelastakaa Lapset ry:lle.
Varausten hallinnasta vastaa Kokouspoukama Oy, joka vastaanotti auton viime sunnuntaina.
– Auto saa olla Emäsalossa niin kauan kuin yritys haluaa sitä pitää siellä. Mitään takarajaa emme ole asettaneet, Lindgren sanoo.
Auton avainten nouto ja palautus tapahtuu kahvila Jemmasta sen ollessa avoinna sekä muulloin vastaanotosta.
Ensimmäisen varauksen teki emäsalolainen pariskunta
Kokouspoukama Oy:n kippari ja osakas John Rönnholmin mukaan pienikokoinen auto on ehtinyt jo herättää kiinnostusta varsinkin paikallisissa.
– Ensimmäisen varauksen keskiviikolle on tehnyt emäsalolainen pariskunta, hän tarkistaa varauskalenterista.
Auton varausaika on kolme tuntia. Auto on vakuutettu, ja vakuutusyhtiön ehdoista johtuen alle 20-vuotias ei voi autoa lainata.
– Ilolla olemme mukana lasten asialla tekemässä sellaista, joka tuottaa mahdollisimman paljon hyvää loppukohteella, Rönnholm sanoo.
Auton varaus hoituu varauskalenterista, joka löytyy Kokouspoukama Oy:n verkkosivuilta. Varauksen jälkeen lainaaja ohjautuu tekemään lahjoituksen suoraan Pelastakaa Lapset ry:n tilille.
Saksalainen Smart on näppärä auto kaupunkikäytössä. Auto on toistaiseksi eli rajoittamattoman ajan varattavissa kolmeksi tunniksi hyväntekeväisyyslahjoitusta vastaan.
Ilse Samuelsson
Porvoon keskustassa auton voi jättää maksutta Teboilin pihalle
Smart-henkilöauton mies kertoo ostaneensa Härmästä Etelä-Pohjanmaalta.
– Keksin soittaa Elämyspoukaman myyntimies Sami Talsille, joka kahden sijaislapsen isänä innostui ajatuksesta, Lindgren kertoo.
Hän laskeskelee, että jo 15 kerran autolainauksesta kertyy 750 euron avustuspotti lapsille.
– Sain järjestettyä Porvoon Teboilin pihalta autolle parkkipaikan, johon auton voi jättää maksutta keskustassa vierailun ajaksi, Lindgren kertoo.
Näin vältytään pysäköintimaksuilta ja -sakoilta, mikä ei ole hyväntekeväisyysprojektin tarkoitus.
– Auto on huollettu ja kunnostettu niin, että sillä on turvallista ajaa, Lindgren sanoo.
Kaupunkiajossa näppärän kokoinen Smart on saksalaisen Daimler AG:n Mercedes-Benz Cars -ryhmään kuuluvan divisioonan valmistama menopeli.
– Auto on turbodiesel, joka vie noin kaksi litraa polttoainetta sadalla kilometrillä, Lindgren sanoo.
Idea lasten auttamiseen syntyi kylpyläreissulla
Idea syntyi eläkkeellä olevien myyntimiesten retkellä Tervis-kylpylässä Virun Pärnussa. Samaan aikaan kylpylän tiloihin oli sijoitettu yli sata ukrainalaista pakolaista.
– Olin ottanut mukaani nipun 20 euron seteleitä antaakseni heille, joita näin siellä.
Kohtaaminen oli jäänyt lähtemättömästi mieleen.
– He olivat rassukoita, joilla oli mukanaan vaatteita savisissa muovipusseissa. Siellä he silittivät vaatteitaan.
Lindgren näki kylpylän aulassa pikkutytön, joka itki valtoimenaan. Hän kysyi vastaanoton rouvalta, mikä tytöllä oli hätänä.
– Rouva kertoi tytön tehneen läksyjä harkovalaisessa talossa, jonka yläkertaan iski ohjus. Tyttö oli ottanut koulukirjoja mukaansa ja lähtenyt kovalla vauhdilla sekä hyppinyt kivenlohkareiden ja ruumiiden yli.
Tyttö pääsi avustuspaikkaan, josta ukrainalaiset vietiin Viroon.
– Annoin hänelle muutaman kaksikymppisen, jotta hän saisi ostettua haluamansa farkut.
Auttamisen halu ollut läsnä elämässä aina
Lindgrenille avustustyö – ja erityisesti lapset – ovat olleet aina lähellä sydäntä.
– Olen itsekin ollut yksinhuoltajaisä asuessani aikoinaan Vihdissä, jossa koululaiset valitsivat minut mukavimmaksi vanhemmaksi, hän muistelee paikallista kyläyhteisöä.
Auttamisen halu on ollut loviisalaismiehen elämässä läsnä aina.
– Ihan jo pienenä keräsin veljeni kanssa jätepaperia, josta saimme 12 markkaa. Annoin rahat rouvalle, jonka olimme tavanneet paperinhakureissulla ja kuulleet, että hänellä ei ole varaa edes ruokaan, Lindgren muistelee.
Mies tapasi rouvan jälkeenpäin postissa.
– Hän halasi minua ja sanoi, että sinäkö olit se kultainen poika, joka toi minulle ruokarahaa jouluksi.
Eläkeläisukkona mies on ollut mukana auttamassa Loviisan Strömforsin ruukissa asuvia ukrainalaisperheitä.
Markkinointikilpailun voitto työelämässä vuonna 2000
Työelämässä ollessaan Lindgrenille tulivat tutuiksi erilaiset kampanjat ja projektit. Hän toimi muun muassa Kotimaa- ja Askel-lehtiä kustantavan Sacrum-Kotimaa Oy:n markkinointijohtajana.
Mies voitti kustannusyhtiön tilauskampanjakirjeellä Markkinointi & Mainonta -lehden markkinointikilpailun vuonna 2000. Hänet palkittiin Kalastajatorpalla järjestetyssä palkintogaalassa, jonka juonsivat Ellen Jokikunnas ja Risto Autio.
Kilpailuun osallistui yhteensä yli 600 yritystä.
– Kirje postitettiin ryhmäpostituksena. Saimme 300 markan kampanjakuluilla yhtiölle kymmeniä tuhansia markkoja ja Askel-lehden tilauksia.
Tunteisiin vetoavan kampanjakirjeen hän muistaa aloittaneensa sanoilla "Lukuisista yrityksistä huolimatta emme ole onnistuneet saamaan teihin yhteyttä, mutta teemme vielä viimeisen tarjouksen".
– Ehkä se oli se kristilliseltä yhtiöltä tullut viimeinen tarjous, joka herätti ihmiset. Lindgren hymähtää muistolleen.
"Jos kukaan ei mitään anna, ei tulojakaan kerry"
Avustaminen on eläkeläismiehen harrastus.
– Joka kuukausi tililtäni menee muun muassa Pelastusarmeijalle, Amnestylle, UN Womanille ja syöpäjärjestöille. Lisäksi World Visionin kautta minulle on kummityttö Kamputseassa Kaakkois-Aasiassa, Lindgren kertoo.
Hän muistuttaa, että jos kukaan ei mitään anna, ei avustustulojakaan kerry.
– Annan vähistäni, mutta haluan keksiä erilaisia tempauksia. Haluan auttaa varsinkin lapsia, jotka ovat meidän tulevaisuus.
Lindgren kertoo keinutuolissa istuessaan huomanneensa onnenkyyneleitä silmäkulmissaan laina-autoprojektia miettiessään.
– Minulle tuli jo etukäteen tunne, että tämä visio onnistuu älyttömän hyvin. Toivon, että muutkin osallistuvat talkoomielellä laittamalla lahjoitustileille rahaa – vaikka vain 10 euroa
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot