Viikon kysymys
A-
A+
Politiikassa ja rakkaudessa on yllättävän paljon yhteistä.
Miksi jotkut meistä rakastuvat ihmisiin, jotka eivät ole meille hyväksi? Ja miksi jotkut meistä äänestävät vaaleissa omaa etuaan vastaan? Sitä sietää pohtia.
Pitkää liittoa on pidetty ihanteena. Se tuo elämään ennustettavuutta, hyvässä tai pahassa. Parhaimmillaan sen pohjana on yhteiset arvot ja molemminpuolinen lämpö ja kunnioitus, mutta joskus se voi olla myös ahdistava riippuvuussuhde, josta ei osata lähteä, koska oma identiteetti on rakentunut sen varaan.
Nykyään yhä useammat ovat sitoutumiskammoisia niin rakkaudessa kuin politiikassakin. Selusta taataan hakemalla kumppania, jollaista reaalimaailmassa ei ole olemassakaan. Tai jos muuten olisikin, hän on kaksi senttiä liian lyhyt, ja semmoinenhan joutaa kompostiin. Lemmen vaalikone raksuttaa oikeita ja vääriä pikavastauksia. Pitkät perustelut – EVVK. Huomiotaloudessa valitaan herkästi se, joka vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta. Se, joka tarjoaa yksinkertaisia ratkaisuja liian monimutkaiseksi käyneeseen elämään.
Kun koittaa vaalikevät, kadulle jalkautuu myös politiikan sulava matkarakastaja. Hän osaa lukea mikroilmeet ja haistella tuulet. Poliittisesti koditon vaalikarja on laskettu laitumelle, ja ilmassa leijuu jälleen lupaus onnesta raikkaana kuin tuore nurmi.
Äänestäjät, jotka edellisten vaalien kuherruskuukauden jälkeen havahtuivat vaikkapa siihen, etteivät vanhukset edelleenkään saa parempaa hoivaa resursseja leikkaamalla, ehtivät hämmentyä ja pettyä. ”Sinähän lupasit!”
Tässä vaiheessa matkarakastajan on aika palauttaa usko, toivo ja rakkaus. Katsoa Tiktok-videolta suoraan silmiin juuri sinua ja vilauttaa sekunnin ajan hämärää tilastoa, jonka mukaan kahdella toisiinsa liittymättömällä asialla on suora syy—seuraussuhde. Minulta saat vastauksen, joka on kyllä! Niin kauan kuin perävalot näkyvät.
Äänestäjän rakkauspommitus tihenee vaalipäivään asti. Aktin jälkeen poltetaan savuke, käännetään selkä ja poistetaan numero vaivihkaa puhelimesta.
Pommituksessa tulee vääjäämättä vainajia, ja vääristyneessä suhteessa rakkaus on alun alkaenkin ollut kuolleena syntynyt fantasia.
Tšekkiläinen kirjailija Milan Kundera edusti maata ja kansaa, jota on historiansa mittaan ollut ”vapauttamassa” muutamakin innokas naapuri. Tšekit, slovakit ja puolalaiset ovat suorastaan rukoilleet, ettei kukaan enää tulisi karmit kaulassa ajattelemaan heidän parastaan. Kolme viime vuotta veljellisten vapauttajien kohteena on ollut Ukraina, joka heidän mukaansa ei vain harmillisesti ymmärrä, että rakkaudesta se venäläinenkin pommittaa.
Kunderan kirjassa Kuolemattomuus esitellään ilmaus ”omien haudankaivajiensa henkevä liittolainen”. Se tarkoittaa yksilöä tai ryhmää, joka on valmis toimimaan henkilökohtaista tai koko kansansa etua vastaan, koska on uutteran ajatusakrobatian tuloksena päättänyt uskoa, että musta onkin valkoista, valkoinen mustaa.
Rakastuneen lailla myös harhaanjohdettu äänestäjä hautaa viimeisenä toivon. Kunnes seuraaviin vaaleihin mennessä se zombin lailla ruopii itsensä maan pinnalle ja lähtee taas horjuvin jaloin etsimään rakkautta.
TIINA OHINMAA
» Kirjoittaja on Porvoossa asuva kirjoittaja ja kirjallisuuden suomentaja.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot