Viikon kysymys
A-
A+
Porvoolainen Matilda Svahn, 23, on voinut ottaa tämän kesän rennosti. Kilpailemisen toukokuussa lopettanut golfari on nauttinut Suomen kesästä ja työskennellyt vanhempiensa golf-ravintolassa.
Marko Wahlström
PORVOO–LOVIISA–YHDYSVALLAT Kuluva kesä on ollut porvoolaiselle golfari Matilda Svahnille, 23, työntäyteistä aikaa.
– Tähän asti olen aina kilpaillut, ja kalenteri on täyttynyt kisoista Suomessa. Tämä kesä on ollut ensimmäinen ikinä ilman kisoja.
Yhdysvalloissa asuva ja opiskeleva Svahn on nauttinut mökkilomallaan Suomen kesästä ja työskennellyt noin kuukauden ajan vanhempiensa ravintolassa Sea Golf Rönnäsin klubitalolla.
– Tulin Suomeen juhannuksena ja palaan Yhdysvaltoihin tämän viikon lopulla. Toimin koululla opettajan avustajana ja siihen liittyen on koulutusta elokuun alussa.
Elokuussa alkavat joukkoviestinnän maisteriopinnot
Svahn on opiskellut viimeiset neljä vuotta Teksasissa Yhdysvalloissa. Hän sai valmiiksi kandidaatin tutkinnon University of Louisiana Monroesta.
– Elokuun lopussa jatkan joukkoviestinnän maisteriopintoja (B.A. in Mass Communication) Texas State Universityssä.
Opiskelun ohessa hän on kilpaillut yliopistojoukkueessa.
– Tämän kevään vielä kilpailin, mutta toukokuussa kilpailemisen kokonaan, hän paljastaa.
Svahn haluaa katsoa, mihin matka hänet tulevaisuudessa vie.
– Viime syksynä ja keväänä työskentelin koululla tehden kaikille joukkueille sosiaalisen median sisällöntuotantoa ja reaaliaikaisia lyhytvideoita peleistä.
Yhdysvalloissa toiminta urheilujoukkueiden – muun muassa koripallo ja jääkiekko – ympärillä on todella laajaa.
Yksi on selvää: Svahn on aikeissa jäädä Yhdysvaltoihin.
– Maisteriopintoja on tällä hetkellä jäljellä vielä kaksi vuotta, jonka jälkeen voi tehdä töitä vuoden opiskelijaviisumilla. Kesällä ja jouluina on kiva käydä Suomessa, hän sanoo.
Matilda aloitti kilpailemisen 10-vuotiaana
Kilpagolfin hän aloitti noin 13 vuotta sitten.
– Tavoitteellisesti olen treenannut ja kilpaillut noin 10 vuotta eli vähän ennen kuin siirryin yläasteelle.
Golfin harrastamisen Matilda aloitti ihan pienenä eli viiden vanhasta lähtien.
– Ensimmäisen golfbägini sain 2-vuotissyntymäpivälahjaksi.
Matilda-tyttö viihtyi mumminsa Riitta Karhin kanssa Virvik Golfin kentällä.
– Virvik on ollut kasvattiseurani, jolta olen saanut paljon tukea niin pikkujuniorina kuin kilpajunnuna. Seurassa on hoidettu aina hyvin juniorityö valmennuksesta ja kilpailuiden tukemisesta lähtien, hän kiittää.
Golf on myös kestävyyslaji. Matilda Svahn osallistui sekä Virvikissä että Rönnäsissä järjestettyyn 24h junnuille -hyväntekeväisyystapahtumaan. Hänelle käveli kahden vuorokauden aikana yhteensä noin 150 kilometriä, mikä on lähes 150 000 askelta.
Matilda Svahnin kuva-albumi
Sopiva hetki osallistua 24h junnugolfille -tapahtumaan
Tänä kesänä Matildalla olikin sopiva hetki osallistua ensimmäistä kertaa 24h junnugolfille -tapahtumaan, johon ei ole ollut aiemmin mahdollisuutta
– Isäni Rasmus osallistui tapahtumaan vuonna 2016, kun se pelattiin ensimmäisen kerran Virvikissä. Ideastani tapahtuma järjestettiin nyt ensimmäisen kerran Rönnäsissä, hän kertoo.
Kyseessä on Suomen Golfliiton lanseeraama kampanja, jossa maamme golfkentillä kenttää kierretään leikkimielisen kilpailun merkeissä ympäri vuorokauden. Samalla pelaajat keräävät par-tuloksillaan varoja paikallisen seuran juniorityöhön.
Mukana Teemu Selänteen ja Mika Piltzin golf-akatemiassa
Kilpakentät jättänyt porvoolaisgolfari edusti Suomea muutamassa joukkueiden EM-kilpailuissa.
Svahnilla on hallussaan 18-vuotiaiden Suomen-mestaruus sekä hopea 21-vuotiaiden ja pronssi 16-vuotiaiden SM-kilpailuista sekä Finnish Tourilta on yksi voitto.
– Jenkeissä joukkueena voitimme oman konferenssimme golfkisan voiton vuosi sitten, mikä oli ehdottomasti koko neljän vuoden kohokohta.
Svahn oli 14-vuotiaasta asti mukana Teemu Selänteen ja Mika Piltzin perustamassa Golf-akatemiassa, jota kautta hän sai valmennuksen viimeiset lähes kymmenen vuotta.
– Virvikissä sain varttua golfin parissa rauhassa ja pelata poikien kanssa. Sen jälkeen akatemia antoi hyvät lähtökohdat kilpagolfiin.
Kilpagolfin esikuvakseen porvoolainen nostaa etunimikaimansa Matilda Castrenin, joka lähti hieman aiemmin Yhdysvaltoihin.
– Tajusin silloin, että se on myös yksi mahdollisuus pelata golfia kilpaa. Golf-junioreille löytyy esikuvia Suomesta: Oliver Lindell ja Sami Välimäki osoittavat, että täältäkin voi yltää aina major-tasolle, mikä ruokkii intoa pelata.
Svahn nousi golfin tasoitusluokituksessa parhaimmillaan + 3:n paikkeille.
– Niin pitkälle kuin mahdollista tulisi edetä rentouden kautta: leikkimielistä kisailua kavereiden kanssa ennemmin kuin milliin tarkkaa hinkkailua. Junnuaikojen rento aamutreenaus ja hauska testailu katosivat, kun lähdin Jenkkeihin, Svahn vinkkaa junnupelaajille.
Matilda Svahn vakuuttaa, että golf tulee pysymään rakkaana harrastuksena. – Varsinkin hyväntekeväisyystapahtumat ja rento klubigolf kiinnostavat, hän sanoo Rönnäsin maisemissa ennen paluutaan Yhdysvaltoihin.
Marko Wahlström
Harkitsi ammattilaiseksi siirtymistä USA:han lähtiessä
Svahn sanoo harkinneensa kilpagolfarina myös ammattilaiseksi siirtymistä.
– Se oli aika paljon mielessä vielä sekä lähtiessäni Jenkkeihin että ensimmäisen opiskeluvuoden aikana.
Yhdysvalloissa vietetty aika avasi silmät sille, kuinka kova kilpagolfin taso maassa on tällä hetkellä.
– Se vain kovenee vuosi vuodelta, ja varsinkin naisten puolella kehitys on ollut tähtitieteellinen. Sen myötä kilpailut kasvat ja niihin tulee hyviä kilpailijoita ympäri maailmaa, Matilda sanoo.
Hänen mukaan enää olisi riittänyt vain kova treenaminen, vaan menestymiseen olisi tarvittu lisäksi erityisiä lahjoja.
– Matkustelun määrä tuli tutuksi neljän vuoden aikana, mikä on aika rankkaa. Kesällä pelasin jonkin verran kisoja Suomessa sekä Yhdysvalloissa kierrettiin koko kevät ja syksy.
Svahnille kertyi kesässä viisi golfkisaa Suomessa tai Yhdysvalloissa sekä keväisin 6–7 kilpailua ja syksyisin 4 kilpailua.
– Määrällisesti se ei kuulosta paljolta, mutta kisapäivät ja -matkat ovat 4–5 päivän reissuja, mikä tarkoittaa parin päivän poissaoloa koulusta. Se oli rankkaa, ja samaan aikaan myös kivaa, hän toteaa ristiriitaisin miettein.
Lopettamispäätös ei syntynyt yhdessä yössä.
– Mietin asiaa monta vuotta ja se selkeni viimeisen vuoden aikana. Noin vuosi sitten olin päättänyt, että kilpaileminen on tässä, jolloin pystyin nauttimaan viimeisestä kisavuodesta ja pelaamaan rennosti. Nyt päätös tuntuu oikealta, kun voi nauttia Suomenkin kesästä ilman kilpailuihin lähtemisen stressaamista ja jokapäiväistä treenaamista.
Golf tulee säilymään rentona harrastusmuotona
Porvoolainen uskoo tottuvansa uuteen elämäntilanteeseen, jossa golf tulee säilymään rentona harrastusmuotona.
– Nyt, kun on aikaa olen pyöräillyt ja juossut. Ajattelin alkaa harrastaa pickleballia, joka on Jenkeissä valtavan suosittu laji.
Golfin harrastamiselle on hyvät mahdollisuudet Yhdysvalloissa, jossa on useita hienoja kenttiä.
– Siellä pelataan paljon hyväntekeväisyysgolfia, joissa olen todella mielelläni mukana. Ja sellaista leppoisaa klubigolfia, kun viikonloppuisin on aikaa käydä pelaamassa. Golf on hyvä sosiaalinen harrastus, Svahn sanoo.
Porvoolainen Matilda Svahn kertoi nauttineensa erityisesti hetkestä, kun aurinko nousi kello 3 –4:n aikaan.
Matilda Svahnin kuva-albumi
Golfia kahdesti ympäri vuorokauden
PORVOO–LOVIISA Porvoolainen Matilda Svahn kiersi kenttää ympäri vuorokauden ensin Virvikissä perjantaina 4.7. ja Rönnäsissä perjantaina 11.7. Pelit alkoivat aamukahdeksalta, ja kestivät tasan 24 tuntia.
– Pelaaminen itsessään ja vuorokausi eivät sinällään olleet rankkoja, mutta ne tuntuivat seuraavina päivinä, kun rytmi meni sekaisin, hän myötää.
Svahn kiersi Virvikissä kahdeksan ja Rönnäsissä seitsemän kierrosta. Kävelyä kertyi Virvikissä vähän vajaa 80 ja Rönnäsissä noin 70 kilometriä. Noin 150 kilometriä tarkoittaa yhteensä lähes 150 000 askelta.
– Tapahtuma ei ollut niin raskas kuin kuvittelin. Aina välillä joku kohta kramppasi, mutta sitä jaksoi vain painaa.
Rönnäsissä oli pimeintä kello 2–3 aikaan, jolloin pelaajat joutuivat turvautumaan valojen apuun. Viikkoa aikaisemmin Virvikissä pimeys ei vielä laskeutunut kentän ylle samalla tavalla.
– Haastavinta oli nähdä, mihin pallo lensi. Korvakuulolla yritimme niitä arvioida, mihin pallo putosi. Kauneinta oli pelata kello 3–4 aikaan, kun aurinko alkoi nousta, Matilda kuvailee tunnelmia.
Pelikierrosten välillä pelaajat pitivät noin 10 minuutin pituisia taukoja.
Matilda Svahnin kuva-albumi
Vuorokauden ympäri pelasi Virvikissä kuusi ja Rönnäsissä viisi pelaajaa
Vuorokauden aikana golffarit laskivat par- ja tai parempi -tuloksia. Yhdeksättä kertaa Virvikissä järjestetyssä tapahtuma oli mukana kuusi (Jonathan Andersson, Staffan Nilsson, Sami Strand, Matilda Svahn, Jonas Törnblom ja Christoffer Österberg) ja Rönnäsin debyyttitapahtumassa viisi pelaajaa (Mona Antas, Peter Antas, Monika Grönqvist, Matilda Svahn ja Petri Teittinen).
Lisäksi Rönnäsissä päivän ja yön aikana oli muutamia golfseuran jäseniä, jotka pelasivat osallistujien kanssa kierroksen.
– Seurat olivat löytäneet sponsoreita, jotka maksoivat kerätyistä par- tai paremmasta tuloksesta haluamansa summan, esimerkiksi 20 senttiä. Tukijat saattoivat lahjoittaa myös suoraan 50 tai 300 euroa.
Pelaajat tekivät Virvikissä yhteensä yli 300 par-tulosta ja 50 birdie-tulosta. Virvikissä kerättiin juniorityölle yhteensä 9 000 euroa.
– Itse tein Virvikissä 66 paria ja 14 birdietä sekä Rönnäsissä 66 paria ja 7 birdietä, Svahn sanoo.
Hän antaa erityiskiitokset kaikille, jotka lähtivät tukemaan pelaajien kierroksia.
– Ilman heitä 24 tunnin tapahtumassa ei olisi mitään ideaa, Svahn sanoo.
MARKO WAHLSTRÖM
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot