Viikon kysymys
A-
A+
Uimalasit tuovat varmuutta vedessä olemiseen.
Kalle Hyttinen
PORVOO Uimataitoisten lasten osuus on Suomessa pienentynyt. Lapsen kanssa kannattaakin suunnata pulikoimaan tai ilmoittaa uimakouluun. Uimaopettaja Pilvi Ryynänen kertoo, mitä uimakouluissa tehdään ja miten viihtyä vedessä.
Korona kolahti lasten uimataitoon
Pandemia pani monen uimahallin ovet säppiin. Nyt se näkyy lasten uintitaidossa. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton joulukuusta julkaistusta tutkimuksesta selviää, että ainoastaan 55 prosenttia kuudesluokkalaista täyttää uimataitoisuuden määritelmän (osaa uida 200 metriä, josta 50 metriä selällään).
Porvoossa halli pysyi korona-ajankin koululaisille auki, ja uimataito on täällä valtakunnallista keskiarvoa paremmalla tasolla. Myös esikoululaisille alettiin tarjota uintikertoja, ja tänä vuonna eskariuinnit olivat ensi kertaa pakollisia. Tavoitteena olisi, että näin kokonaiselle ikäluokalle saataisiin tarjottua uimakoulu.
Jos uimataidossa kuitenkin on vielä puutteita, taito kannattaa hankkia nyt. Jokaisella porvoolaisella on nimittäin mahdollisuus osallistua uimakouluun.
Uimassa käytävä myös vapaa-ajalla
– Uimataito on halpa henkivakuutus, muistuttaa uimaopettaja Pilvi Ryynänen. Hän on Porvoon kaupungin uimakoulu- ja koulu-uintivastaava.
– Suomessa on niin paljon vesistöjä, että uimataidottomalla on aika isot riskit päätyä ikäviin tilastoihin.
Ryynänen kertoo, että alkeisuintitaidon (osaa uida 10 metriä) omaa lähes jokainen uimaopetuksen piirissä ollut porvoolainen lapsi. Valitettavasti 25 metrin uintiin eivät kykene kaikki kuudesluokkalaisetkaan.
Ryynänen arvioikin, että koulu-uintien noin viisi uintikertaa vuodessa eivät riitä.
– Uimataidon kehitys vaatii, että uimassa käydään myös vapaa-ajalla.
Jos vanhemmat eivät ehdi viemään lasta uimaan, tarjoaa kaupunki juuri sitä varten uimakouluja. Uimakoulupolku on mahdollista aloittaa jo yksivuotiaana aikuisen kanssa. Viisivuotiaasta eteenpäin uimakoulussa käydään ilman omaa aikuista eritasoisissa ryhmissä. Erityislapsille on myös omat ryhmänsä, joissa vanhemmat voivat olla mukana pidempäänkin.
Porvoon uimakoulujen hinnat ovat maltilliset, ja niihinkin voi saada tukea. Ryhmiä pyritään tarjoamaan niin paljon, että kaikki halukkaat pääsevät mukaan.
– Uimakouluissa leikitään paljon ja pidetään hauskaa. Ei haittaa, vaikkei vielä osaa mitään, siellä kyllä opitaan.
Porvoon koulujenvälisissä uintikilpailuissa kauhottiin perjantaina 12.5. Lähtömerkin jälkeen matkaan ponkaisivat Neleh Lönegren Eklöfska skolanista (vas.), Molla Löppönen Hinthaaran koulusta ja Bereit Akki Peipon koulusta.
Kalle Hyttinen
Uimaopen vinkit vedessä olemiseen
Uimaopettaja muistuttaakin, että vedessä olemisesta on tarkoitus nauttia. Uimassa käydessä lapsi kannattaa päästä peuhaamaan kunnolla ja myös sukeltamaan. Vesipetoa ei tulisi topata täyteen kellukkeilla, vaan vanhemman tehtävä on olla käden mitan päässä turvana.
Kellukkeiden sijaan hyvä ja halpa hankinta ovat uimalasit. Niiden käyttöä kannattaa harjoitella jo kotona. Siellä ne voidaan rauhassa säätää sopivalle kireydelle, ja suihkussa voi kokeilla, miltä näyttää, kun vesi virtaa lasien yli.
FAKTA
Kesän uimakouluihin ilmoittautumiset alkavat
» Porvoon kesän uimakouluihin ilmoittautuminen alkaa maanantaina 22.5. kello 12. Ilmoittautuminen verkkosivulta www.porvoo.fi/uimakoulut.
» Loviisan uimakouluihin ilmoittautuminen on käynnissä 27.4–20.6.: uusi.kuntapalvelut.fi/loviisa/fi/
» Sipoon uimakouluihin ilmoittautuminen: www.sipoo.fi/vapaa-aika-ja-nuoret/toimintaa-lapsille-ja-nuorille/
» Pornaisten uimakouluihin ilmoittautuminen: pornainen.fi/kulttuuri-vapaa-aika/uimakoulut/
» Pukkilan uimakouluihin ilmoittautuminen 15.–17.5.: pukkila.fi/uimakouluinfo/
»» Koulujen välisistä kilpailuista kipinää uintiharrastukseen
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot