Viikon kysymys
A-
A+
Konsertin solistina toimii saksofonisti Jukka Perko.
Mika Toivanen
V äkivaltatilanteet ja väkivallan uhka ovat lisääntyneet merkittävästi poliisin työssä. Poliisi kohtaa yhä useammin työtehtävissään vakavaa fyysistä vaaraa, jopa hengenvaaraa, jolloin vastassa on ”pelkkien” lyöntien lisäksi veitsi tai ase.
Vihdin poliisimurha vuonna 2016 ei unohdu. Toinen paikalle menneistä poliiseista loukkaantui vakavasti, toinen menehtyi. Vakavia fyysisiä ja henkisiä tilanteita on raportoitu myös Porvoosta. Elokuussa 2019 kaksi poliisia haavoittui ampumavälikohtauksessa, ja isä surmasi poliisin nähden pienen tyttärensä porvoolaisessa leikkipuistossa.
Kaksi viimeisintä tapausta koskettivat läheltä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella työskentelevää vanhempaa konstaapelia Seppo Ijästä. Työkavereiden haavoittuminen ja lapsen kuoleman näkeminen eivät unohdu. Hän on itsekin kohdannut työssään aseen ja veitsen.
– Väkivaltatilanteet ovat lisääntyneet maanlaajuisesti isoissa kaupungeissa, mutta myös Itä- Uudellamaalla. Voimankäyttötilanteissa lyömisen lisäksi poliisia uhataan yhä useammin aseella tai veitsellä, Ijäs toteaa.
Lyöminen, pureminen ja vastaan paneminen ovat kenttätyössä poliisille nykyään arkea. Ijäs on huolissaan poliisiin kohdistuneen väkivallan lisääntymisestä ja sen raaistumisesta. Osasyy on hänen mukaansa väestön kansainvälistyminen, kuten hän asian muotoilee.
– Valitettavasti olemme Ruotsin tiellä, vaikkakin kymmenen vuotta jäljessä. Ruotsissa on jo määrättyjä alueita, joille mennään ainoastaan useamman partion voimin. Suomessakin toki tiedetään, mitkä alueet ovat erityisen vaarallisia poliisin työn kannalta, Ijäs sanoo.
Porvoolainen vanhempi ylikonstaapeli Seppo Ijäs toimii Poliisin Tuki ry:n puheenjohtajana.
Mika Laine
"Sinisen haalarin sisällä on ihan tavallinen, haavoittuva ihminen"
Ijäs on iloinen siitä, että kansalaisten luottamus poliisiin on pysynyt korkealla tasolla. Kunnioitus sen sijaan näyttää vähentyneen työtehtävätilanteissa. Ijäs on työskennellyt poliisissa lähes 20 vuotta, joten hän on nähnyt tapahtuneen muutoksen. Fyysisen kuormittavuuden lisäksi henkinen stressi näkyy poliisien itsemurhien lisääntymisessä.
– Jos työssä on kova henkinen paine, ja lisäksi siviilipuolella on ongelmia, voi ratkaisu olla niinkin lopullinen. Meidän alueellamme itsemurhia on tainnut olla ennätysmäärä, Ijäs arvioi.
Hän toimii Poliisin Tuki ry:n puheenjohtajana sekä posttraumatyöpajassa, jossa autetaan henkisesti haastaviin työtilanteisiin joutuneita poliiseja.
– Pitää muistaa, että siellä sinisen haalarin sisällä on ihan tavallinen, haavoittuva ihminen. Poliisi tekee työtään turvatakseen kansalaisten elämää, eikä mikään tilanne oikeuta käyttämään väkivaltaa poliisia kohtaan, Ijäs painottaa.
Vaikka poliisin työympäristö on muuttunut vaarallisemmaksi, Ijäs rakastaa työtään, eikä hän raskaistakaan hetkistä huolimatta vaihtaisi päivääkään pois. Vaikka yleisesti tiedetään, että poliisin työ ei ole kovin hyvin palkattu, Ijäksen tiedon mukaan nuoret yhä haluavat alalle.
– Kun televisiosta tuli Poliisit-reality-sarja, oli se meidän tärkein rekrytointikanavamme, Ijäs hymyilee.
Helsingin poliisisoittokunta on poliisin edustusorkesteri. Se perustettiin jo vuonna 1947 edistämään poliisin ja kansalaisten välistä vuorovaikutusta.
Poliisin Tuki ry tarjoaa taloudellista apua loukkaantuneille
Poliisikin tarvitsee työssään suojelusenkeleitä, joten siksi poliisin edustusorkesteri Helsingin poliisisoittokunta tulee konsertoimaan Loviisan kirkkoon torstaina 10.4. solistinaan huippusaksofonisti Jukka Perko.
Suojelusenkeli-konsertti on tukikonsertti palveluksessa vammautuneiden poliisien ja heidän perheidensä puolesta. Konsertin järjestävät Helsingin poliisilaitos, Suomen poliisijärjestöjen liitto ja Poliisin Tuki ry.
– Poliisin Tuki -yhdistys saa yleensä heti tiedon, jos poliisi on loukkaantunut tai menehtynyt työtehtävässään. Voimme tarjota nopeasti taloudellista apua loukkaantuneille ja heidän läheisilleen, Ijäs sanoo.
Konsertin musiikillinen anti perustuu Perko & Virtuosi di Kuhmon Kaanaanmaa-albumin upeaan musiikkiin. Aikoinaan jopa kultalevymyynnin ylittäneen albumin rakastetut hymnit on versioitu konsertissa suurelle sinfoniselle puhallinorkesterille ja jazzsaksofonisti Jukka Perkolle. Konserttiin on vapaa pääsy, ja käsiohjelmamyynnin tuotto ohjataan lyhentämättömänä palveluksessa vammautuneiden poliisien hyväksi.
– Vaikka Loviisan kirkko on nyt remontin takia huputettu, akustiikka on silti moitteeton. Luvassa on varmasti ainutlaatuinen tilaisuus kuulla upeaa musiikkia Loviisan kirkossa, Ijäs sanoo.
Hän on itse konserttivieraita vastassa ovella poliisin juhla-asussa, ja häneltä saa myös kysellä poliisin työstä ja tukitoiminnasta.
– Toivon, että kirkko tulee täyteen, ja konsertit saavat jatkoa myös tulevaisuudessa, Ijäs sanoo.
REIJA KOKKOLA
toimitus@itavayla.fi
»» Suojelusenkeli-konsertti Loviisan kirkossa torstaina 10.4. kello 19–20.15, ei väliaikaa. Vapaa pääsy. Käsiohjelmamyynnin tuotto ohjataan lyhentämättömänä vammautuneiden poliisien hyväksi.
FAKTA
Poliisin Tuki ry
» Vuonna 1964 perustetun Poliisin Tuki ry:n taustayhdistyksiä ovat Suomen Poliisijärjestöjen Liitto, Suomen Nimismiesyhdistys ja Poliisilakimiehet.
» Yhdistys ei ole poliittisesti sitoutunut, eikä osallistu ammattiyhdistystoimintaa. Sen ainoa tehtävä on tukea jäsenistöään.
» Poliisihallitus on 1.4.2021 myöntänyt yhdistykselle toistaiseksi voimassa olevan rahankeräysluvan numero RA/2021/425.
» Kertyvät varat käytetään virantoimituksessa tapahtuneen väkivallan johdosta surmansa saaneen tai vaikeasti vammautuneen poliisitoimenhaltijan lähiomaisten auttamiseksi.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot