Viikon kysymys
A-
A+
– Olen aina tykännyt nähdä, mitä toiset harrastavat. Mietin, että ehkä tällainen tapahtuma olisi muillekin kiinnostava. Jos jollain ei vaikka ole vielä harrastusta, tätä kautta voisi löytää itselleen sopivan lajin, Mariel Ylisirniö kertoi.
Merja Forsman
PORVOO Hinthaaran koululla on odottava tunnelma. Luokkahuoneisiin rakentuu erilaisia esittelypisteitä ja taivaalta putoileva tihkusade aiheuttaa viime hetken muutoksia suunnitelmiin.
Kohta käynnistyvät Harrastemessut, joissa oppilaat pääsevät kiertämään jopa 15 erilaisella pisteellä tutustumassa erilaisiin liikunta- ja taidelajeihin, kuten voimisteluun, sirkukseen, uintiin ja motocrossiin.
Hinthaaran koulun oppilaat järjestivät Harrastemessut, joissa esiteltiin 15 erilaista harrastusta.
Merja Forsman
– Koulun oppilaat ovat suunnitelleet ja toteuttaneet kaiken itse. Me opettajat autoimme vain raamien asettamisessa, Hinthaaran koulun oppilaskuntaa ohjaava opettaja Jaana Lintunen kertoo luokkahuoneessaan.
Idean keksi alun perin 4.-luokkalainen Mariel Ylisirniö, joka kertoi ajatuksestaan oppilaskunnan hallituksessa, josta innostus levisi luokkien kautta koko kouluun.
– Vaikka tapahtumien järjestäminen vaatii aina paljon, tällainen yhteinen toiminta tuo kouluumme me-henkeä, yhteisöllisyyttä ja hyvää henkeä, Lintunen sanoo.
4.-luokkalisen Trevor Kont-Konstsonin mielestä jalkapallossa on parasta se, että siinä saa liikuntaa, se kasvattaa keskittymiskykyä ja siinä oppii skillausta eli harhautuksia.
Merja Forsman
Harrastemessuilta voi löytää oman lajinsa
Mariel löytyykin viereisestä luokasta, jossa hän asettelee pöydälle luistimia ja esiintymisasuja.
– Olen aina tykännyt nähdä, mitä toiset harrastavat. Mietin, että ehkä tällainen tapahtuma olisi muillekin kiinnostava. Jos jollain ei vaikka ole vielä harrastusta, tätä kautta voisi löytää itselleen sopivan lajin, hän kertoo.
Mariel harrastaa itse luistelua, jota hän aikoo tänään esitellä muille oppilaille.
– Keksin idean harrastaa luistelua koulukummiltani 1,5 vuotta sitten. Menin treeneihin testaamaan sitä ja se tuntui heti omalta. Luistelu on niin sulavaa ja siinä saa pyöriä ja hyppiä. Piruetit ovat lemppareitani, hän kertoo.
Hän kertoo luistelun kehittävän tasapainoa, jalkavoimia ja esiintymistaitoja.
– Ensimmäinen esiintyminen oli jännittävää, mutta nyt pidän siitä, hän hymyilee.
Voimisteluasuissa on kimallusta ja väriä. – Moni yllättyy, kun kuulee, että kiinnitämme kaikki strassit pukuihin itse. Strasseja voi olla tuhansia, Peppi Kortelainen, 12, kertoi.
Merja Forsman
Harrastaminen tekee hyvää
Harrastaminen tekee Lintusen mukaan hyvää koululaisille niin henkisesti kuin fyysisesti.
– Olemme huomanneet täällä koulussa, että monet niistä lapsista, jotka harrastavat, ovat reilassa muutenkin: he jaksavat opiskella ja osaavat järjestää arkeaan, Lintunen sanoo.
Kylässä asuvien lasten on hänen mukaansa vaikeampi löytää sopivaa harrastusta kuin kaupungissa asuvien.
– Harrastuksissakin näkyy polarisoitumista. Toiset harrastavat paljon ja toiset eivät juuri lainkaan. Tällaiset Harrastemessut voivat olla yksi hyvä väylä oman harrastuksen löytämiseen. On ihan eri vaikutus, kun lapset kuulevat harrastuksista toisilta lapsilta eikä aikuisilta, Lintunen sanoo.
Hänen mukaansa Harrastemessuilla on merkitystä sekä uutta harrastusta etsiville että omaa harrastustaan esitteleville.
– Tällä on ollut aivan mahdottoman suuri merkitys esittelijöille – yli 30 oppilasta koulun noin 140 oppilaasta ilmoittautui mukaan. Aluksi moni epäröi, mutta innostus tarttui, ja viimeisiä ilmoittautumisia tuli vielä juuri ennen tapahtumaa, Lintunen kertoo.
– Nekin, jotka eivät muuten ole rohkeita, pääsevät loistamaan.
Jääkiekosta saa energiaa ja intoa
Käytävän päästä kuuluu lätkettä ja pauketta. Eino, Iisak, Jan ja Viljo esittelevät koulukavereilleen jääkiekkoa ja laukovat vuorotellen maaleja.
– Kaverit harrastivat lätkää, niin halusin mukaan. Siitä se lähti, kertoo neljä vuotta lajia harrastanut Jan Lainisalo.
Neljäsluokkalaisella Janilla on treenejä kolme kertaa viikossa. Viikonloppuisin on kilpailuja.
– Jääkiekko on vaativa laji, ja siitä saa energiaa ja intoa. Se, mitä monet ei tajua ja mikä yllättää, on se, että kaikki eivät osaakaan jääkiekkoa. Luisteleminen ja pelaaminen on hankalampaa kuin vaikka jalkapallo, hän kertoo.
– Jääkiekko on vaativa laji, ja siitä saa energiaa ja intoa, kertoi maalivahti Jan Lainisalo.
Merja Forsman
Hauskanpitoa ystävien kanssa
Suurin osa harrastuspisteistä pyörii oppilaiden voimin, mutta osalla pisteistä on mukana valmentajia ja opettajia.
Alakerran musiikkiluokassa esimerkiksi 2.-luokkalainen Ellen Laitinen esittelee harmonikan soittamista yhdessä opettajansa Johannes Niskasen kanssa.
– Tämä on puhallinsoitin, josta ei kuulu ääntä, paitsi kun painaa tästä näppäimestä, Niskanen esittelee.
Ellen aloitti harmonikan soittamisen käytyään ensin avointen ovien päivässä Porvoonseudun musiikkiopistossa ja sitten kolmen kerran kokeilussa.
– Harmonikan soittaminen on kivaa, eikä se ole vaikeaa, kun sen osaa, Ellen kertoo.
Vilja Nyberg esitteli showtanssia, jota hän harrastaa vuonna 1974 perustetussa porvoolaisessa tanssiurheiluseura Telluksessa.
Merja Forsman
Viereisessä huoneessa 6.-luokkalainen Vilja Nyberg näyttää tanssiliikkeitä opettajansa tekemä viitta yllään. Hän aloitti showtanssin vasta nelisen kuukautta sitten äitinsä innoittamana.
– Olen aina tykännyt tanssia ja tehdä temppuja, ja showtanssissa yhdistyvät ne molemmat. Saamme tehdä piruettejakin, hän kertoo.
Vilja kertoo showtanssin yhdistelevän elementtejä eri tanssilajeista.
– Monet yllättyvät siitä, miten monipuolista showtanssi on. Minulle se on hauskanpitoa ja tanssimista kavereiden kanssa, hän sanoo.
Miltä näyttävät pianon vasarat, kun ne lyövät metallikieliä? Oppilaat pääsivät kurkistamaan pianon sisälle.
Merja Forsman
Mitähän on skillaus?
Tihkusade on loppunut ja koulun kentällä potkitaan jalkapalloa. Osa esittelee ”skillausta”.
– Se tarkoittaa kikkailua, eräs oppilaista kertoo.
– Eli harhautuksia, joita tarvitaan aina, jos vastustaja tulee eteen, 4.-luokkalainen Trevor Kont-Konstson selittää.
Trevor on tuonut näytille mitalejaan.
– Kisoissa sillä ei ole väliä, häviääkö vai voittaako, vaan sillä, että kivaa, hän kertoo.
Jalkapallossa on hänen mielestään parasta se, että siinä saa liikuntaa, se kasvattaa keskittymiskykyä ja siinä oppii sitä skillausta.
Myös 4.-luokkalainen Isla Vilmunen esittelee kentän laidalla mitalejaan.
– En ole vielä harrastanut kuin kaksi vuotta jalkapalloa. Se on hauska laji, jossa oppii paljon joka treeneistä, hän kertoo.
Tokaluokkalainen Ellen Laitinen esitteli harmonikan soittamista opettajansa Johannes Niskasen kanssa.
Merja Forsman
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot