Viikon kysymys
A-
A+
Yökoulussa oppilaat asensivat opaskyltit paikoilleen. Veeti Kärki (vas.) ja Eevert Paaso-Rantala asentavat kylttiä luonnonsuojelualueen reunalle. Taustalla on muita oppilaita. Viimeisen kyltin kohdalla laulaa lurautettiin ja annettiin kylteille raikuvat aplodit.
Reija-Riikka Stenbäck
ASKOLA Särkijärven koulun naapurimetsään on perustettu yksityinen luonnonsuojelualue, jota juhlistettiin osa yökoulun ohjelmaa viime keskiviikkona ja torstaina.
Oppilaat valmistivat alueelle vieville poluille Keipin Yhteismetsän opaskyltit, jotka asennettiin paikoilleen yökoulussa. Metsäalueen omistavat Tampin kartanon osakkaat Teo, Sakari, Aaro, Tapani ja Pauli Keipi sekä isä Kari Keipi.
– Kyseessä on metsäalue, jossa koulun oppilaat ovat aina käyneet. Metsä on myös yleisessä käytössä, ja sen kivellä käyvät myös kiipeilyharrastajat, koulun vararehtori, 1–2-luokan luokanopettaja Reija-Riikka Stenbäck kertoo.
Särkijärveläiset tuntevat paikan nimellä Bredperin metsä, joka on muokkautunut ruotsinkielisestä nimestä Bredberg.
– On hienoa, että pääsimme tekemään maalaisyhteistyötä naapurimme kanssa. Osana projektia maanomistajan edustaja Kari Keipi kävi kertomassa luonnonsuojelualueesta ja mitä se tarkoittaa, Stenbäck jatkaa.
Metsäalue on tärkeä oppimisympäristö
Koulun oppilaat käyvät lähimetsässä syksyisin poimimassa mustikoita.
– Olemme tehneet Unicef-kävelyitä metsässä, käyneet liikuntatunneilla suunnistamassa sekä tutkimassa ja ihan vain rentoilemassa. Metsä on tärkeä oppimisen kannalta, Stenbäck jatkaa.
Metsäalue on suojeltu hiljattain. Alue on kooltaan noin 6,5 hehtaaria.
– Metsä on sopivan kokoinen, ja siellä menee kiva polku. Alueella on myös kalliota ja laavu, Stenbäck kertoo.
Uusissa opastekylteissä satunnaista seikkailijaa kehotetaan pitämään alue siistinä ja muistutetaan sytyttämästä tulta ilman omistajan lupaa.
Särkijärven koulun viides- ja kuudesluokkalaiset Eevert Paaso-Rantala (vas.), Veeti Kärki, Jessi Koivunen, Nikita Pasanen, Elli Virta ja Julia Järvinen esittelivät Bredperin metsän opaskylttejä Itäväylä-lehdelle koulun pihalla keskiviikkona iltapäivällä.
Marko Wahlström
"Metsä merkitsee minulle rauhallisuutta"
Kyltit ovat syntyneet luokanopettaja Antti Vilkin johdolla puutyön ja kuvaamataidon tunneilla 3–4-luokan maalausavun ja 5–6-luokan suunnittelun tuloksena.
– Viime vuonna koko koulu teki linnunpönttöjä, joita nyt myös asennettiin metsään, Stenbäck kertoo.
Oppilaat kertovat saaneensa mallin A4-kokoisella paperilla yhteismetsän omistajilta.
– Siinä oli kuva ja tekstit, jotka kyltteihin haluttiin. Niiden mukaan suunnittelimme kyltit, Elli Virta ja Julia Järvinen kertovat.
Opaskylttien materiaali on vaneria.
– Tekstit on kirjoitettu tussilla ja sen päälle on vedetty lakkaa useampi kerros. Tausta on maalattu, Antti Vilkki kertoo.
Metsäalueella on kaksi polkujen lähtöpistettä. Kyltit on sijoitettu niiden alkuun. Metsäalueella kulkeva polku vajaan kahden kilometrin pituinen.
Viides- ja kuudesluokkalaiset kertovat liikkuvansa metsässä mielellään. Heidän mukaan metsässä voi tehdä kaikenlaista.
– Metsä merkitsee minulle rauhallisuutta, Elli Virta sanoo.
Bredperin metsäalue tarjoaa luonnon monimuotoisuutta ja kallioluontoa.
Marko Wahlström
Luonnontilaisuus saa näkyä uudella luonnonsuojelualueella.
Marko Wahlström
Särkijärven koululla yökoulu koko koulun voimin
Yökoululla on Särkijärven koululla jo pitkä perinne, joka ulottuu noin 30 vuoden päähän. Nyt eläkkeellä oleva opettaja Eija Kalske aloitti 3–4-luokkien yökoulun, joka tunnettiin Eijan kevätkarkelot -nimellä.
– Tänä vuonna päätimme, että koko koulu ykkösluokasta kuudenteen luokkaan osallistuu yökouluun, Stenbäck kertoo.
Kyläkoulussa on tällä hetkellä 38 oppilasta, jotka asuvat Huuvari–Särkijärven kaksoiskylän alueella.
– Oppilasmäärä on kasvussa, sillä ensi lukuvuonna koululla aloittaisi tämän hetken tiedon mukaan 42 oppilasta, Stenbäck jatkaa.
Koulu toimii kolmen opettajan voimin. Vanhempainyhdistys toimii koulun tukena järjestää kevätretken Kotkaan ja ensi lukuvuonna teatteriretken.
Pienissä ryhmissä oppilaat veivät linnunpönttöjä metsään. Kuvassa Oliver Passoja (vas.), Verneri Heiskari ja Eliel Paaso-Rantala.
Reija-Riikka Stenbäck
Yökoulussa oli tarjolla nyyttikestit
Yökoulun ohjelmassa opaskylttien ja linnunpönttöjen asennusten lisäksi aarteenetsintää, pimeää piiloa ja purkkista sekä oppilaiden esityksiä.
Yökoulussa oli tarjolla nyyttikestit, jossa oli tarjolla ainakin sipsejä ja karkkeja.
– Äitini leipoi nyyttäreihin, Julia Järvinen kertoo.
Koulun puolesta tarjolla oli syksyllä itsekerätyistä mustikoista tehtyä rahkaa. Vanhempainyhdistys tarjoili koulun pihalla grillimakkaraa.
Oppilaat majoittuivat jumppamatoilla, jotka oli levitetty koulun lattioille. Torstaiaamuna oppilaat nauttivat aamiaisen koululla.
– Oppilaiden lisäksi yön koulussa viettivät myös opettajat, kunnan kasvatusohjaaja ja nuorisotyöntekijä, iltapäiväkerho-ohjaaja ja yksi vanhemmista, Stenbäck kertoo.
Oppilaat tekivät myös pienissä ryhmissä yökylässä mukana olleiden aikuisten muotokuvat saatavilla olevista materiaaleista. Siinä harjoiteltiin luovuuden ja itseilmaisun lisäksi myös ryhmätyötaitoja ja jokamiehen oikeuksia.
Reija-Riikka Stenbäck
Oppilaskunta oli ideoinut ohjelmaa
Miltä tuntui jäädä kouluun yöksi?
– Mukavalta, mutta myös jännittävältä, kun on erilaista, Elli Virta ja Julia Järvinen sanovat.
Viides- ja kuudesluokkalaisten mukaan parasta yökoulussa on se, kun saa viettää aikaa kavereiden kanssa.
– Ja yöllä saa karkkia, Veeti Kärki lisää.
Toive yökoulusta tuli sekä oppilaskunnasta että opettajilta.
– Oppilaskunta on ideoinut yökoulun ohjelman, Stenbäck kertoo.
Särkijärven koulu on kolmen opettajan koulu. Kuvassa 3–4-luokan luokanopettaja Kristiina Passoja (vas.) ja 1–2-luokan luokanopettaja, vararehtori Reija-Riikka Stenbäck.
Marko Wahlström
Yökoulun järjestäminen hitsasi oppilaita yhteen
Vararehtorin mukaan jo yksistään yökoulun järjestelytohina hitsasi oppilaita entistä enemmän yhteen.
– Se lisää yhteisöllisyyttä ja kaverillisuutta, Stenbäck sanoo ja Elli Virta nyökyttelee hyväksyvästi.
– On ollut ilo huomata, miten oppilaat ovat auttaneet toisiaan, kun tehdään asioita yhteiseksi hyväksi, Stenbäck jatkaa.
Askolassa yökouluja on pidetty Juornaankylässä ja Monninkylässä.
– Yökoulu on osa koulutyötä, joka vaatii sisällön suunnittelua. Tämä on kuin leirikoulu omassa koulussa. Yökoulu sujui tosi ihanasti, Stenbäck sanoo.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot