Viikon kysymys
A-
A+
– Jeesuksen kärsimys on fyysistä, mutta myös sosiaalista, kun hänet hylätään ja petetään. Se on myös henkinen kärsimys, koska jopa Jumala hylkää hänet ja hän on aivan yksin. Näytelmässä on paljon itkua, ahdistusta ja tuskaa, Elias Edström pohtii katsellessaan Porvoon tuomiokirkon Jeesus-hahmoa.
Marko Wahlström
VANHA-PORVOO Porvoon vanhassa kaupungissa järjestettävä odotettu Via Crucis -kärsimysnäytelmä koittaa pitkäperjantaina.
Pääsiäisvaellus yhdistää perinteet ja modernit tuulahdukset. Näytelmä toteutetaan kolmella ulkoilmanäyttämöllä.
– Jeesuksen hahmo on kiinnostava, koska jokaisella meistä on jonkinlainen tietämys tarinasta tai suhde tarinan henkilöön. Suurella vastuulla otin roolin vastaan, pääosan esittäjä, freelance-näyttelijä Elias Edström, 36, sanoo.
Hän valikoitui rooliin Porvoon edellisen Via Crucis -näytelmän pääosan esittäjä Simon Hägerin ehdotuksesta.
– Yleensä yritän päästä hahmon sisälle, mutta nyt tarina ja hahmo olivat entuudestaan erittäin tuttuja. Olen toki lukenut evankeliumit, käsikirjoituksen ja tekniset asiat.
Edström kuvaa prosessia muita tuotantoja meditatiivisemmaksi.
– Tässä hahmolle tulee antaa tilaa ja valtaa omassa elämässä, koska Kristus on elävä hahmo. Oma näyttelijäego pitää laittaa sivuun.
– Valmistaudut, teet parhaasi ja annat tilaa hahmolle, jolloin hän saa tulla ja ottaa sinut haltuun, näyttelijä Elias Edström sanoo asettuessaan Jeesus Kristuksen rooliin perinteisen kiinalaisen teatterin opeillaan.
Marko Wahlström
Pekingin teatterikoulusta ensimmäisenä eurooppalaisena
Edström tekee näyttelijyyden ohessa myös ohjaajan, opettajan ja koreografin töitä. Hän opiskeli Vaasassa teatteri-ilmaisun ohjaajaksi erikoistuen fyysiseen teatteriin.
– Valmistuttuani vuonna 2011 olin kolme vuotta opiskelemassa perinteistä kiinalaista teatteria. Eniten töitä olen tehnyt näyttelijänä, mutta minua kiehtoo teatterin tekemisen kaikki osa-alueet, hän kertoo.
Edström valmistui Pekingin teatterikoulusta teatteritaiteen maisteriksi ensimmäisenä eurooppalaisena. Kiinasta palattuaan hän perusti oman teatteriryhmän.
– Perustahtini on ollut tehdä noin kolme teatterituotantoa vuodessa. Viime kesänä esitin professori, arkeologi Vimmaa Suomenlinnan opastetulla historiakierroksella, 12-vuotiaana harrastajateatterissa Espoossa uransa aloittanut mies sanoo.
Viimeiset seitsemän vuotta hän on käsikirjoittanut joulumusikaalia Tölö Gymnasiumille.
– Jeesuksen hahmo on hyvin monipuolinen ja pääsiäisnäytelmä tarina sisältää paljon symboliikkaa, Elias Edström sanoo.
Marko Wahlström
Näytelmän tarina sisältää paljon symboliikkaa
Hän vertaa rooliaan Porvoossa aasialaiseen teatteriin, joka on näkemykseltään samanlainen.
– Treenaat ja valmistaudut sekä yrität olla teknisesti niin taitava kuin mahdollista, jotta esityksen koittaessa annat hahmolle valtaa.
Edströmin mukaan aasialaisessa teatterissa esitetään todella paljon yliluonnollisia ja esihistoriallisia hahmoja, joilla on kuin pienen jumalan status.
– Rooliin valmistautuminen on vaatinut aika paljon meditaatiota ja rukouksia sekä Raamatun lukemista. Asiaa on pitänyt miettiä, koska hahmo on niin monipuolinen ja tarinassa on paljon symboliikkaa.
– Haluanko tuoda esille kärsimyksen, anteeksiantamisen vai tulevaisuuden valtakunnan, joka tulee maan päälle. Henkilökohtaisesti koen maailmassa tärkeimpänä tällä hetkellä tulevaisuuden toivon ja yhteisöllisyyden, Edström pohtii Porvoon tuomiokirkon inspiroivassa miljöössä.
Kristinuskon erityispiirteenä viestin vastaanottaminen
Ulkoilmateatterin erikoisuus on se, että näyttelijät ovat yleisön kanssa samassa paikassa yhtä aikaa.
– Toivon, että koemme asioita yhdessä ja näytelmästä välittyy yhteenkuuluvaisuus, tulevaisuuden toivo, armo ja anteeksiantaminen, Edström sanoo.
Kohtaus, jossa Jeesus roikkuu ristillä on todella vahva: hänen toisella puolella roikkuu murhaaja ja toisella puolella ryöväri.
"Muista minut tänään", murhaaja sanoo Jeesukselle.
""Tänään sinä olet paratiisissa kanssani", Jeesus vastaa.
Kristinuskon erityispiirre on viestin vastaanottaminen ja hyväksyminen sen sijaan, että pitäisi suorittaa eli meditoida tai rukoilla monta kertaa päivässä.
– Se ei ole minusta kiinni, vaan Jumalan armosta kiinni. Saat vain olla ja vastaanottaa elämyksen, jonka koemme yhdessä, Edström miettii lähestyvää ensi-iltaa.
Ohjaaja Jermo Grundströmillä (oik.) on oma visionsa. – Olen halunnut rohkaista näyttelijöitä tuomaan esiin oman tulkintansa. Ja harjoituksissa on saanut myös nauraa, hän sanoo pääosan esittäjä Elias Edströmille.
Marko Wahlström
Ihme tapahtuu ja valo tulee myöhemmin
Näyttelijät noudattavat näytelmän käsikirjoitusta kirjaimellisesti toteuttaen ohjaajan visiota kokonaisuudesta. Ohjaaja on halunnut myös rohkaista näyttelijöitä tuomaan esiin oman tulkintansa roolistaan.
– Haluan kertoa tarinan, joka välittää toivoa ja valoa, koska maailmalla on nyt pimeyttä. Haluan, että kaikki näyttelijät ja katsojat saavat olla osana tarinaa, ohjaaja Jermo Grundström, 42, sanoo.
Kärsimysnäytelmässä Jeesus kuolee ristillä ihmisten edessä.
– Koska ihme tapahtuu ja myöhemmin valo tulee. Se on tärkeää juuri nyt, kun elämme epävarmassa maailmassa.
Grundström korostaa, että näytelmä on livenä tapahtuva teatteriesitys, jossa kaikki inhimilliset virheet saavat näkyä.
Näyttelijä Elias Edström (vas.) ja ohjaaja Jermo Grundström työskentelevät molemmat freelancereina. Edström työskentelee näyttelijän työn ohessa ohjaajana, opettajana ja koreografina.
Marko Wahlström
Vanhasta-Porvoosta Postimäelle
Helsinkiläisen Jermo Grundströmin edellinen ohjaus ennen Via Crucis -pääsiäisnäytelmää oli AV-Teaternin farssi "Boeing, Boeing" Helsingissä.
– Seuraava ohjaukseni on myös Porvoossa, Postimäellä kesällä esitettävä Marc Camolettin farssi "Lilla Fransyskan". Sen jälkeen lähden Seinäjoelle tekemään draamaa.
Grundström valmistui teatteriohjauksen maisteriksi Lontoossa Essexin yliopiston alaisesta East15 Acting Schoolista vuonna 2014.
– Ensimmäinen ohjaustyöni oli Rent-rockmusikaali Lahdessa vuonna 2011. Ennen ohjaajan työtäni olin lavalla näyttelijänä Lahden kaupunginteatterin Cabaret-esityksessä, hän kertoo.
Grundström työskentelee nykyään ohjaajana sekä näyttelijäntyön opettajana Tampereen Ammattikorkeakoulun teatterilinjalla, Teatterikorkeakoulussa (TEAK) ja Borgå Folkakademin teatterilinjalla, jossa toimin vastuuopettajana.
Näyttelijä Elias Edström (vas.) ja ohjaaja Jermo Grundström toivottavat yleisön lämpimästi tervetulleeksi. – Teatteria tehdään yhdessä yleisön kanssa, jota ilman tästä ei tulisi mitään, päärooliin asettuva Elias sanoo.
Marko Wahlström
Yle lähettää pääsiäisnäytelmän suorana
Näytelmän harjoitukset alkoivat maaliskuun alussa, ja niitä on ollut kaksi–kolme kertaa viikossa.
– Tällä viikolla harjoittelemme yhdessä joka päivä, viime joulukuussa prosessin parissa aloittanut Grundström kertoo.
Koko ensamblessa on mukana yhteensä 50–60 henkilöä, joista noin puolet on kuorolaisia.
Tapahtuma saa näkyvyyttä Yle Areenassa, jossa näytelmää voi seurata suorana lähetyksenä. Vaellusnäytelmä kuvataan usealla kameralla, joista yksi (drooni-kamera) kuvaa ilmasta ja yksi (steady-kamera) kulkee yleisön mukana.
– Jokaisella näyttämöllä on omat kameransa: Maarissa yksi, Raatihuoneentorilla kaksi ja tuomiokirkolla kaksi, Grundström kertoo.
Arvioitu katselumäärä on noin 16 000 katsojaa. Esitys on katsottavissa viikon ajan suoran lähetyksen jälkeen. Lisäksi tallennus esitetään Yle Fem
-kanavalla vuonna 2026.
Esitys on katsottavissa viikon ajan suoran lähetyksen jälkeen. Lisäksi tallennus esitetään Yle Fem -kanavalla vuonna 2026.
– Yhden haasteen tuo se, että näytelmällä on yksi ainoa esitys, kun yleensä teatterissa on useampi esitys. Nyt pitää satsata täysillä yhteen. Oman lisänsä tuo se, että Yle kuvaa näytelmän. Yritän ajatella, että kamera on vain yksi yleisöstä, näyttelijä Elias Edström tuumaa.
Pääsiäisnäytelmän tuotannosta vastaa Via Crucis Porvoossa Tuki ry.
FAKTA
Via Crucis -vaellusnäytelmän tekijät:
» Käsikirjoitus: Maria Peura ja Tua Forsström.
» Ohjaaja: Jermo Grundström.
» Studio-ohjaaja: Rufus Hedengren, Yle.
» Rooleissa: Elias Edström (Jeesus), Linus Mäkelä, Patricia Hirn, Walter Öhman ja Kim Gustafsson. Pienemmissä rooleissa, kuten pappeina ja sotilaina, nähdään Via Crucis -konkareita ja joukko porvoolaisia vapaaehtoisia.
» Musiikin sävellys: Mikael Helenelund, Minna Wesslund ja Jarkko Yli-Annala.
» Musiikin esitys: Porvoo Brass Kollektiivi ja Porvoon Oratoriokuoro Kaisa Sidoroffin johdolla.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot