Viikon kysymys
A-
A+
Porvoon kaupunki ohjeistaa kaupunkilaisia muun muassa Länsirannalla siitä, miten toimia, jos löytää kuolleen linnun.
Marko Wahlström
ITÄ-UUSIMAA Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella tarjotaan lintuinfluenssarokotetta 18 vuotta täyttäneille henkilöille, jotka voivat altistua lintuinfluenssalle. Lintuinfluenssarokotusten kohderyhmiin kuuluvien rokotukset alkavat maanantaina 8.7.
Rokotuksia annetaan ajanvarauksella henkilöille, joilla on kohonnut riski saada lintuinfluenssatartunta työnsä tai tehtävänsä puolesta.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella lintuinfluenssarokotuksia annetaan Loviisan terveysasemalla, Sipoon Nikkilän terveysasemalla, Askolan terveysasemalla ja Porvoon terveysasemalla.
Viruksen tarttuminen ihmiseen harvinaista
Rokotteilla pyritään torjumaan lintuinfluenssatartuntoja ja vakavia tautimuotoja.
– Vaikka tartunnat ovat olleet harvinaisia, voivat jotkin lintuinfluenssavirukset aiheuttaa ihmiseen tarttuessaan vakavan taudinkuvan, jonka vuoksi rokotusta suositellaan heille, joilla on kohonnut tartuntariski, Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tiedotteessa todetaan.
Rokotuksella pyritään myös estämään viruksen muuntumista.
Mitä rokotetta annetaan?
H5-alatyypin lintuinfluenssaviruksen torjumiseksi kehitetty H5N8-lintuinfluenssarokote sai EU:ssa myyntiluvan viime huhtikuussa. Suomessa käytetään Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus -rokotetta. Rokotteiden turvallisuusseurannasta vastaavat Fimea ja THL.
Rokote antaa suojaa influenssa A-viruksen H5-alatyyppejä vastaan. Lintuinfluenssavirustartunta voi aiheuttaa ihmiselle vakavia hengitystieinfektioita, kuten keuhkokuumetta ja äkillistä hengityksen vajaatoimintaa (ARDS).
Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Toinen annos annetaan aikaisintaan 3 viikon kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen. Rokotusväli voi olla selvästi pidempikin. Jos asiakas on vakavasti kananmuna-allerginen, mutta kuuluu riskiryhmään, tulee rokottamisen hyödyt ja riski arvioida tarkasti.
FAKTA
Lintuinfluenssarokotusten kohderyhmä
» henkilöt, jotka ovat kosketuksissa turkiseläimiin turkistarhoilla siipikarjan parissa työskentelevät henkilöt, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan (ei kuitenkaan teurastamotyöntekijät)
» henkilöt, jotka osallistuvat sairaiden ja kuolleiden lintujen tai eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen, esimerkiksi eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät henkilöt
» lintujen rengastajat
» henkilöt, jotka työskentelevät luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa
» kotieläinpihojen ja lintutarhojen henkilöstö
» virkaeläinlääkärit
» laboratoriotyöntekijät, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä
» epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontaktit
Puhelinajanvaraus:
» Maanantaista perjantaihin kello 8–15
» Loviisan sosiaali- ja terveysasema, 019-560 0300
» Porvoon sosiaali- ja terveysasema, 019-560 0400
» Sipoon Nikkilän sosiaali- ja terveysasema, 019-560 0600
» Askolan sosiaali- ja terveysasema, 019-560 0200
»» Lisätietoa lintuinfluenssasta saa muun muassa tältä
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot