Viikon kysymys
A-
A+
Perusopetuksessa oppimisen tuen uudistus näyttäytyy vahvempana panostamisena ryhmäkohtaisiin tukitoimiin.
Depositphotos
PORVOO Esi- ja perusopetuksen sekä lukiokoulutuksen oppimisen tuki uudistuu koko maassa 1.8.2025 alkaen. Merkittävän uudistuksen tavoitteena on tukea oppilaita varhaisessa vaiheessa, omassa opetusryhmässä ja ensisijaisesti ryhmämuotoisena.
Porvoon kaupunki on panostanut oppimisen tuen järjestelyihin jo viime vuosien aikana. Uudistumassa oleva lainsäädäntö vaikuttaa opetussuunnitelman perusteisiin ja näin myös Porvoon paikallisiin opetussuunnitelmiin ja kouluarkeen. Jatkossa pääpaino oppimisen ja koulunkäynnin tuen järjestämisessä on ryhmäkohtaisissa tukimuodoissa, kaupungin tiedotteessa kerrotaan.
Taustalla heikentyneet oppimistulokset ja kasvanut tuen tarve
Jokaisella lapsella ja oppilaalla on oikeus saada tarvitsemaansa oppimisen ja koulunkäynnin tukea. Oppimisen tuki voi olla omassa ryhmässä toteutettavaa tukea, kuten yleistä tukiopetusta, erityisopettajan antamaa opetusta tai opetuskielen tukiopetusta. Tarvittaessa oppilas voi saada oppilaskohtaista tukea, kuten säännöllistä erityisopettajan antamaa opetusta pienryhmässä tai erityisluokanopettajan antamaa opetusta erityisluokassa.
Nykyinen niin kutsuttu kolmiportainen tuki (yleinen, tehostettu ja erityinen tuki) poistuu käytöstä. Tukijärjestelmän muutosta on odotettu koko maassa, koska oppimistulokset ovat viime vuosina heikentyneet ja tuen tarve on kasvanut. Nykyisessä mallissa on ollut myös epäselvyyksiä.
– Oppimisen tuen uudistuksella halutaan tarjota entistä joustavampi tukijärjestelmä, joka paremmin vastaa lasten ja oppilaiden moninaisiin tarpeisiin, toteaa oppimisen tuen johtamisen aluerehtori Helena Saarikoski.
Porvoossa vahvempi panostus ryhmäkohtaisiin tukitoimiin
Suurin muutos on panostaminen ryhmäkohtaisiin tukimuotoihin, jotka koskevat jokaista opetusryhmää ja opettajaa.
– Esiopetuksen opettajat lähtevät kesän aikana määrittelemään, mitä esiopetukseen uutena terminä tulleet oppimisen edellytyksiä tukevat opetusjärjestelyt käytännössä tarkoittavat Porvoon esiopetuksessa. Syksystä lähtien esiopetusryhmät ja varhaiskasvatuksen erityisopettajat tekevät uusien määritelmien mukaista yhteistyötä tuen toteuttamisen ja yhteisopettajuuden parissa, toteaa varhaiskasvatusjohtaja Lena Karlsson.
Perusopetuksessa oppimisen tuen uudistus näyttäytyy vahvempana panostamisena ryhmäkohtaisiin tukitoimiin. Jos ryhmäkohtaiset tukimuodot eivät riitä, oppilaalla on oikeus oppilaskohtaisiin tukitoimiin. Tukimuotoja suunnitellaan hyödyntämällä yhteisopettajuuden eri muotoja ja joustavaa ryhmittelyä.
Oppilastuen ja hyvinvoinnin aluerehtori Josefin Svedin kertoo opettajien yhteistyön olevan tärkeää oppimisen edellytyksiä tukevien opetusjärjestelyjen suunnittelussa ja toteuttamisessa.
– Opetusryhmät tulee muodostaa siten, että opetuksen tavoitteet voidaan saavuttaa ja opettaja pystyy huomioimaan opetusryhmän tarpeet.
Oppimisen tuen uudistus koskee myös lukiokoulutusta. Lukioissa tukea annetaan jatkossa kahdella tasolla: oppimisen tukena ja erityisopetuksena. Lakimuutos tuo uutena asiana erityisopettajan antaman erityisopetuksen ja siitä tehtävän hallintopäätöksen. Ennen lakimuutosta lukiossa ei ole tehty tuen päätöksiä, vaan erilaisia tukitoimia on toteutettu osana opetusta.
Työ Porvoon paikallisten opetussuunnitelmien päivittämiseksi aloitettiin alkuvuodesta. Tavoitteena on, että työ valmistuu kommenteille kevään loppuun mennessä ja opetussuunnitelmat käsitellään opetusjaostoissa ennen lukuvuoden alkua.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot