Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
A-
A+
Kaupunki reagoi matkustajien huoliin tekemällä aikataulumuutoksia jo elokuun aikana.
Arkisto/Mika Laine
PORVOO Porvoon sisäisen joukkoliikenteen syksyssä moni asia on puhuttanut sen aktiivisia käyttäjiä. Itäväyläkin on saanut useampia huolestuneita yhteydenottoja liittyen niin aikataulumuutoksiin, lippujen voimassaoloihin kuin Matkahuollon sovelluksen käyttöönkin liittyen.
Markkinaehtoisesta bruttoliikenteeksi
Porvoon sisäinen joukkoliikenne sekä seutuliikenne siirtyivät bruttoliikenteeksi, eli täysin kaupungin järjestämiksi vasta kesän alussa, ja palveluissa riittää vielä kehitettävää. Bruttoehtoisessa joukkoliikennemallissa lipputulot menevät suoraan kaupungille, joka kilpailuttaa eri liikennöitsijöitä ja ostaa niiltä vuoroja. Aikaisemmin Porvoossa liikennöineen Porvoon Liikenteen toiminta oli markkinaehtoista, eli se oli sidottu täysin matkustajilta saatuihin lipputuloihin. Matkustajavirtojen hiljennyttyä se johti vuorojen runsaaseen supistumiseen.
– Matkustajamäärät ovat laskeneet viime vuosien aikana, eikä markkinaehtoinen liikennöinti vaan enää pärjännyt. Silloin kaupungin oli pakko tulla hätiin, Porvoon kaupungin joukkoliikenneinsinööri Matias Leinonen kertoo.
Leinonen palkattiin joukkoliikenneinsinööriksi vuoden 2023 alussa. Kiirettä on pitänyt, sillä kaupunki vastaa nyt paitsi kilpailutuksesta, myös vuorojen, aikataulujen ja autokierron suunnittelusta.
Huoli työ- ja koulumatkalaisilla
Vuorojen muutokset ovat huolettaneet työ- ja koulumatkalaisia. Eräs lukija kertoi Itäväylälle, että hänen kolmannella luokalla oleva lapsensa aloittaa musiikkiluokan Keskuskoulussa ja kulkee koulumatkansa bussilla Tolkkisista. Arkivuorojen puitteissa koululaisen on lähdettävä kotoa kello 6.40 ollakseen torilla kello 7.05. Koulun alkaessa kahdeksalta lapsen pitäisi siis säällä kuin säällä odotella tunti koulun alkua.
– Ymmärrän toki realiteetit vuorojen kannattavuudesta, mutta en kerta kaikkiaan voi käsittää, kenen etu on poistaa ennen kahdeksaa keskustaan ajettavia vuoroja. Niitä kaipaavat paitsi pieni musiikkiluokkalaiseni, takuuvarmasti myös iso osa muista keskustassa opiskelevista ja työskentelevistä porvoolaisista, huolestunut vanhempi kirjoitti.
Joukkoliikenteen talviaikataulut eivät ole tukeneet monen arjessa dominoivaa 8-16 rytmiä ainakaan niiden kohdalla, jotka opiskelevat tai työskentelevät keskustassa ja asuvat muualla. Tolkkisten ja torin väliä kulkevan linjan 2 lisäksi Tarmolasta linjalla 5 kahdeksaksi keskustaan pyrkivä joutuu saapumaan seitsemäksi torille. Hamarista linjalla 1 keskustaan kulkeva joutuu odottelemaan aamukahdeksaa 40 minuuttia, kun taas Emäsalosta linjalla 4 ja Kulloosta linjalla 8 on mahdoton edes ehtiä torin läheisyyteen kahdeksaksi. Myös saaristoliikenteen käyttäjille työmatkakulkeminen keskustaan on joukkoliikenneteitse haastavaa.
Palautteeseen reagointi käynnissä
Leinonen nostaa käden pystyyn virheen merkiksi ja kertoo, että asiaan on jo elokuun puolella tulossa parannuksia.
– Palautetta on tullut paljon. Luemme jokaisen palautteen ja niihin ollaan nyt reagoimassa. Ei ollut minkäänlaista tarkoitusta vaikeuttaa ihmisten pääsemistä kouluun ja töihin, vaan siinä oli ihan suoranainen suunnitteluvirhe, hän sanoo.
Kaupunki on keskustellut vuorojen lisäämisestä liikennöitsijänä toimivan Koiviston auton kanssa.
– Ensimmäiset muutokset astuvat voimaan 26.8., jotta Koiviston auto saa bussikuskien vuorot tehtyä.
Muutoksista ja uusista vuoroista tiedotetaan Porvoon kaupungin nettisivuilla elokuussa.
Kertalippu toimii meno-paluu-lippuna
Vuorojen muutokset eivät kuitenkaan ole ainoa porvoolaisia puhututtanut asia. Myös Matkahuollon sovelluksesta ja lippujen hämäriksi jääneistä voimassaoloista on tullut yhteydenottoja Itäväylälle.
– Alustavien havaintojeni mukaan Matkahuolto ei salli täyttä yhden tunnin vaihtoaikaa Porvoon sähköisillä sarjalipuilla, vaan lippu mitätöityy vaihdosta heti, lukija kirjoitti.
Leinonen kertoo, että kaupungilla ja Matkahuollolla on yhtenevä käsitys bussilippujen voimassaoloista.
– Tarkoitus on ollut, että yksi lippu toimisi meno-paluu-lippuna, eli siihen sisältyisivät juuri nuo kaksi matkaa, hän kertoo.
Sama systeemi pätee siis sekä mobiili- että paperilippuihin, eli yhteen lippuun sisältyy kaksi matkaa, mikäli ne molemmat aloittaa tunnin sisään ostohetkestä. Jos bussia joutuu menomatkalla vaihtamaan, ei samalla lipulla ainakaan toistaiseksi pääse paluumatkalle, vaikka sen aloittaisi voimassaolon aikana.
Sovelluksen käyttöön on saatavilla tukea esimerkiksi kaupungin ja Matkahuollon järjestämässä koulutustilaisuudessa 13.8.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Matkahuollon sovellustakin kehitetään
Matkahuollon sovellus on näyttäytynyt usealle myös hieman hämmentävänä. Vaikka kaikki asetukset olisivatkin suomeksi, sovelluksessa on suomea ja englantia sekaisin. Sovelluksen käyttöön on saatavilla tukea esimerkiksi kaupungin ja Matkahuollon järjestämässä koulutustilaisuudessa 13.8. Liikennevälineistä saa myös yhä ostettua kertalippuja sekä käteisellä että korttimaksulla, mutta sarja- ja kausiliput on toistaiseksi ostettava Matkahuollon sovelluksesta.
– Olemme keskustelleet Matkahuollon kanssa, että tulisi jokin fyysistä matkakorttia vastaava tuote, mutta toistaiseksi niitä (kausi- ja sarjalippuja) saa vain sovelluksesta, Leinonen kertoo.
Lippujen hinnat löytyvät sekä sovelluksesta että kaupungin verkkosivuilta. Alennusryhmiin kuuluvat nuoret ja eläkeläiset, ja maksutta matkustavat alle 7-vuotiaat, vammaiskortin omaavat ja avustajat, pyörätuolia ja rollaattoria käyttävät, veteraanit ja lastenvaunuissa olevan lapsen kanssa matkustavat.
Tulevina vuosina mullistuksia julkiseen liikenteeseen
Leinonen tiedostaa, että sisäisen joukkoliikenteen järjestämisessä on vielä kehitettävää. Hän pyytääkin matkustajilta kärsivällisyyttä, sillä suuria mullistuksia on lähivuosina luvassa. Jo ensi vuonna joukkoliikenteeseen saadaan lisää rahoitusta, ja vuoroja lisätään reilusti ennen seuraavaa kilpailutusta. Joukkoliikennettä rakentavassa tiimissä lähtökohtana on se, että vuoroja on tarpeeksi ja että joukkoliikenteellä kulkeminen olisi kaupunkilaisille kannattava vaihtoehto. Kehitystä on luvassa usealle linjalle mukaan lukien viime vuosina puhututtaneelle Kyläkyydille.
– Poliittinen tahtotila kaupungissa joukkoliikenteen osalta on todella hyvä. Tulemme tekemään isoja muutoksia ensi vuonna, ja nyt otetaan vähän aikaa, että saadaan suunnittelut tehtyä eikä samanlaisia virheitä toistettaisi, Leinonen lupaa.
»» Porvoon julkisen liikenteen liput, hinnat ja aikataulut
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot