Viikon kysymys
A-
A+
Kuvituskuva.
Pitkät jonot lääkäriin pääsyssä ovat herättänyt huolta, pitäisikö lakisääteistä hoitoon pääsyn enimmäisaikaa eli hoitotakuuta lyhentää. Vuoden 2025 alusta hoitotakuu piteni avosairaanhoidossa kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen. Tämä hoitotakuun pidentäminen on näkynyt Porvoon terveysasemalla, missä ostolääkäreiden määrä väheni vuoden alun seitsemästä kahteen ja takaisinsoittopalvelussa jono venähti tilapäisesti jopa 900 puhelun mittaiseksi (Uusimaa 25.4.2025.).
Mielestäni 2 viikon hoitotakuu lakiin kirjoitettuna on kuitenkin ongelmallinen. Julkisen puolen rekrytointivaikeudet yhdessä lyhyen hoitotakuun kanssa johtivat aiemmin kalliisiin lääkäripalveluiden ostoon. Kalleus syntyi siitä, että yksityisen lääkäriaseman täytyi palkata riittävästi lääkäreitä, jotta se kykeni takaamaan nopeat lääkäripalvelut myös ruuhkahuippujen aikana. Jatkuva mitoitus tilapäisen ruuhkan perusteella on kallista.
Nopeaa hoitoa kannattaa edelleen tavoitella, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Ennen kaikkea julkisen puolen on palattava hoidon takaajana takaisin kuskin paikalle. Rekrytoimalla riittävästi omia lääkäreitä ja hoitajia voidaan jonot painaa välillä nollaankin. Yliresurssoinnilta vältytään sallimalla joustot jonojen pituuksissa. Rekrytoinnin houkuttimena voisi käyttää niinkin yksinkertaista asiaa kuin parkkiruutua autolle työpäivän ajaksi.
Rekrytointien lisäksi tulee kehittää hoidon priorisointia. Priorisoinnin tueksi tulisi kehittää tekoälyyn perustuvaa hahmontunnistusta. Mikäli tekoäly ei havaitsisi esimerkiksi veriarvoissa tai röntgenkuvissa hoitohistoria huomioiden mitään hälyttävää, voisi hoitaja käydä sen potilaan kanssa läpi. Lääkärille menisivät tekoälyn tekemät löydökset – hälyttävät löydökset vieläpä kiireellisinä.
HEIKKI JUNES,
TEKNIIKAN TOHTORI
ITÄ-UUDENMAAN JA PORVOON VARAVALTUUTETTU (KESK.)
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot