Viikon kysymys
A-
A+
Kuvituskuva.
Mika Laine
Peruskouluissa on ollut jo kauan tapana seitsemän tunnin päivät, mutta kysymys kuuluukin: Onko tämä todella paras ratkaisu lasten ja nuorten hyvinvoinnille? Usein ajatellaan, että se on ainut ratkaisu sille, että kaikki asiat keretään opetella vuoden aikana, mutta onko asia tosiaan niin? Mielestäni olisi jo aika lyhentää koulupäiviä ja keskittyä nuorten hyvinvointiin.
Lapsille on tärkeää riittävä lepo, jota heillä ei välttämättä ole tarpeeksi seitsemän tunnin koulupäivän jälkeen. Jos otetaan huomioon, että lähes kaikilla lapsilla ja nuorilla on jokin harrastus, joka alkaa useasti melkein heti koulupäivän jälkeen. Harrastuksen lisäksi saattaa olla vielä paljon kotitehtäviä, kokeisiin lukemista ja ilta venyy ja univelkoja lisääntyy. Milloin meille jää aikaa olla lapsia tai nuoria, jos koko päivä menee kouluun ja opiskeluun?
Nuorten uupumus on noussut viime aikoina merkittäväksi. Suurin syy tähän on koulu ja sen aiheuttama stressi. Koulu-uupumus tarkoittaa pitkittynyttä tilaa, joka on kehittynyt jatkuvan kouluun liittyvän stressin seurauksena. “Koulu-uupumus on vakava ilmiö: uupumus jossain määrin on yleistä, mutta jatkuessaan se voi johtaa masentuneisuuteen, psykologian professori Katariina Salmela-Aro kertoo.
Usein kun meidän koulussamme on kokeita, niitä on laitettu ainakin kaksi kappaletta samalle viikolle. Mitä järkeä siinä on? Jos kokeita on viikossa kaksi tai enemmän, suurin osa koko viikon vapaa-ajasta saattaa helposti mennä vain kokeisiin lukemiseen. Olen itse huomannut sen, että kun samalla viikolla on esimerkiksi kaksi koetta, harjoittelu menee usein niin, että toiseen kokeeseen tulee luettua vähemmän kuin toiseen, koska aikaa ei yksinkertaisesti vain ole.
Koulu ei ole vain opiskelua varten. Se on myös tärkeä paikka lasten ja nuorten sosiaalisten taitojen kehittymiselle. Joillekin voi olla erittäin kuormittavaa olla seitsemän tuntia putkeen paikassa, jossa pitää lähes koko ajan puhua toisille ja kuunnella muita.
Olen siis sitä mieltä, että vaikka koulupäivät olisivat lyhyempiä kuin seitsemän tuntia, koulussa voitaisiin silti ehtiä käymään kaikki tarpeelliset asiat läpi, jos opetusta tehostettaisiin ja keskityttäisiin olennaiseen. Oppitunneista voitaisiin tehdä selkeämpiä, vähemmän hajanaisia ja täynnä aktiivista tekemistä. Kun aikaa ei menisi esimerkiksi ylimääräiseen odotteluun, oppilaat saisivat enemmän irti lyhyemmästäkin ajasta.
OONA
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot