Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Siru Hopealinna kannustaa nuoria säästämään ja sijoittamaan.
Mika Laine
PORVOO Nuorten säästäminen ja sijoittaminen on kasvanut Uudellamaalla. He ovat ymmärtäneet mahdollisuuden varautua tulevaan ja vaurastua.
– Sijoittamaan voi lähteä pienellä panoksella ja minimisijoituksena puhutaan yleensä kymmenen euroa kuussa rahastoihin. Osakesijoittamiseen vaaditaan suurempia sijoituksia ja satasienkin sijoitukset jäävät usein hajautukseltaan liian pieneksi, kertoo OP Uusimaan vaurastumisen palveluista vastaava liiketoimintajohtaja Eevi Määttä.
Määttä antaa myös hyvän esimerkin säästämisestä: Jos pystyy säästämään 2000 euroa vuosittain ja saisi sille viiden prosentin tuoton, niin 40 vuodessa säästössä olisi 250 000 euroa. Tällä summalla ostaa jo vaikka omakotitalon Porvoosta tai saa itselleen mukavan lisäeläkkeen moneksi vuodeksi.
Nuoret luottavat itseensä sijoittajina. Määtän mukaan koulutetummat ihmiset päätyvät usein myös sijoittamaan. Hänen mukaansa koulutuksen on myös havaittu lisäävän riskinottohalukkuutta. Toisin sanoen nuoret luottavat itseensä sijoittajina. Toisaalta omien kykyjen yliarviointi voi johtaa suurempiin tappioihin.
Määttä kertoo myös, että nuorien sijoittajien määrä on kasvanut, joten myös opiskelijoiden osuus sijoittajissa on merkittävä. Alaikäisten sijoittamista selittää se, että vanhemmat ja isovanhemmat ovat alkaneet sijoittaa lapsilleen ja lapsenlapsilleen. Varsinaisten opiskelijoiden tulot ovat tunnetusti pienet elleivät he työskentele opintojen ohella. Aika harva opiskelija uskaltaa ottaa sellaista riskiä, että käyttäisi esimerkiksi opintolainaa sijoittamiseen.
– Nuoret sijoittavat pitkällä tähtäimellä rahastojen kautta ja hajauttavat sijoituksensa kansainvälisiin osakerahastoihin. He uskaltavat ottaa riskiä, mutta osaavat hyödyntää hajauttamista. Nuoret suosivat myös indeksirahastoja, sanoo Määttä.
Nuoret sijoittavat aktiivisesti osakkeisiin
Määttä arvioi, että nuorten talousosaaminen sijoittamisen suhteen vaikuttaa olevan parempaa kuin vanhemmilla ikäpolvilla. Nuoret hyödyntävät erityisesti verkosta ja sosiaalisesta mediasta löytyviä sisältöjä. Nuoret suhtautuvat sijoittamiseen avoimemmin ja ja hankkivat tietoa muilta sijoittajilta ja vertaisilta. Nuoret ovat myös uteliaita ja hankkivat tietoa monipuolisesti kansainvälisistä lähteistä.
Vanhempiin ikäryhmiin verrattuna nuoret hajauttavat sijoituksiaan kansainvälisesti Määtän mukaan. – Rahastojen kautta hajauttaminen on tuttua myös vanhemmille ikäpolville, mutta nuoret sijoittavat kansainvälisesti myös suorilla osakesijoituksilla. Kaikissa ikäluokissa miehet ovat naisia aktiivisempia osakesijoittamisessa, sanoo Määttä.
Rahastoissa erot eivät välttämättä ole suuria ikäluokkien välillä, mutta arvopapereihin kuten kotimaisiin ja ulkomaisiin osakkeisiin ja ETF:iin sijoittamisessa on eroja. ETF eli Exchange Traded Fund tarkoittaa pörssinoteerattua rahastoa.
– Tilastojemme perusteella nuorten sijoittajien osuus ja kiinnostus kansainvälisiin osakkeisiin ja ETF:iin kasvaa nopeasti heidän aikuistuessa ja sijoitettavien säästöjen kertyessä, kertoo Määttä.
Siru Hopealinna aloitti sijoittamisen 15-vuotiaana.
Mika Laine
Hopealinna sijoittaa sijoitusrahastoihin ja osakkeisiin
Porvoolainen Siru Hopealinna on aloittanut sijoittamisen jo 15-vuotiaana, kun hän sai ensimmäisen työpaikan.
– Kun tuli pientä rahaa, niin laitoin sitä vähän talteen. Aloitin tuolloin rahastosäästämisen ja oli hyvä laittaa rahaa vähän muuallekin kuin käyttötilille, sillä sieltä se lähtee helposti kävelemään, sanoo Hopealinna.
18-vuotiaana Hopealinna osti ensimmäiset osakkeensa, kun sai täydet käyttöoikeudet omiin tileihinsä täysi-ikäisyyden myötä. Hänen ostamansa osakkeet olivat suomalaisia ja hän seurasi tuolloin osakemarkkinoita jonkin verran.
– Koen, että on helpompaa seurata Suomen markkinoita suomen kielellä. Sen takia olen pysynyt näissä suomalaisissa osakkeissa, sanoo Hopealinna.
Osakkeiden riskit eivät Hopealinnaa pelota.
– Minulle sanottiin vinkiksi, että kannattaa sijoittaa sen verran, kun on valmis menettämään. Kannattaa seurata jonkin verran markkinoita ja sijoittaa isoon ja vakavaraiseen yhtiöön, sanoo Hopealinna.
Osakkeista Hopealinna on saanut jonkin verran osinkotuloja. Osakkeiden kurssit sen sijaan ovat menneet ylös ja alas. Rahastosijoituksista on kertynyt pesämunaa, jota Hopealinna käytti ollessaan opiskelemassa Kyproksella.
– Rahastosijoitukset toivat helpotusta arkeen, kun ei ollut palkkatuloja. Niistä sai itselle vähän pelivaraa, kun oli kerännyt niitä vuosien saatossa.
Välillä Hopealinna on seurannut tiiviimmin osakemarkkinoita ja tehnyt jotain muutoksia alkuperäisiin osakeostoihin. Hänen mukaansa suuret yhtiöt ovat hyvin esillä valtakunnallisessa mediassa ja tämän informaation perusteella voi sitten miettiä, haluaako myydä tai ostaa lisää osakkeita. Hopealinnan mukaan myös pankin ammattilaisten sijoitusvinkit ovat hyödyllistä informaatiota sijoittajalle.
Osakkeita voi ostaa myös pienemmillä summilla
Osakkeista Hopealinna on tavoitellut 50-100 prosentin tuottoa, mikä on aika korkea tuottoprosentti. Hän kertoo ostaneensa osakkeita korona-aikaan, jolloin kurssit sukelsivat oikein kunnolla. Tämä selittää osaltaan, miten tuottoprosentti voi olla korkea.
Hopealinna ei tavoittele kuitenkaan pikavoittoja, vaan sijoittaa osakkeisiin ja rahastoihin pitkäksi aikaa kerryttämään jonkinlaista tuottoa.
– Minulla menee joka kuukausi kolmeen eri rahastoon tietty summa rahaa ja koen, että rahastot ovat olleet mun juttu, sanoo Hopealinna.
Sijoitusrahastot ovat hajautettu ympäri maailmaa, eivätkä keskity pelkästään Suomen markkinoille. Hopealinna sanoo suhtautuvansa positiivisesti osakemarkkinoihin, eikä usko yritysten kaatuvan kovin helposti. Osakkeisiin Hopealinnan mukaan voi sijoittaa pienempiäkin summia, sillä kaikki osakkeet eivät maksa suuria summia.
– Tärkeätä on hajauttaa osakeostot, ettei osta koko rahalla yhtä osaketta. Osakkeitten ostamista voi myös kokeilla ihan muutamalla osakkeella ja katsoa, miten ne kehittyvät. Osakkeitten ostaminen ei pitäisi olla sellaista, että se edellyttäisi paljon rahaa, sanoo Hopealinna.
Tulevaisuudessa Hopealinnan on tarkoitus jatkaa rahastoteemalla ja ehkä kasvattaa summia, jotka hän laittaa joka kuukausi sivuun.
Uusille sijoittajille vinkiksi Hopealinna vinkkaa, että kannattaa tutustua markkinoihin ja osakkeisiin ennen kuin lähtee sijoittamaan. Ettei lähde vain suin päin ostamaan osakkeita.
– Pienillä summilla voi lähteä liikkeelle laittamalla vaikka kymmenen euroa kuussa sivuun. Siitä sitten kasvaa potti pahan päivän varalle.
TARJA HONKKILA
toimitus@itavayla.fi
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot