Viikon kysymys
A-
A+
Joskus pienille taloille ammatti-isännöitsijä tuntuu vaikealta löytää tai osoittautuu osakkaiden mielestä liian arvokkaaksi palveluksi.
Juha Tuomi
PORVOO Otetaan esimerkkinä kuuden asunnon luhtitalo. Talon valmistuessa sillä oli rakennuttajan tekemä isännöintisopimus isännöitsijätoimiston kanssa. Joitakin vuosia valmistumisen jälkeen yhtiön hallitus päättää ottaa hallinnon kokonaan omiin käsiinsä. Haukkasiko hallitus liian suuren palan?
Molemmissa tavoissa hoitaa pienen taloyhtiön hallinto on varmaankin omat hyvät puolensa. Mutta vaihdettaessa ammattilaiselta omaan hoitoon on syytä tiedostaa se tosiseikka, että samat lait, asetukset ja määräykset koskevat kaikkia taloyhtiöitä, oli osakkaita sitten kuusi tai sata. Ja oli yhtiöjärjestyksessä määrätty isännöitsijästä tai ei, tulee asioiden olla asunto-osakeyhtiölain mukaisesti hoidossa.
Pienissä taloyhtiöissä saatetaan usein tulkita asunto-osakeyhtiölakia sekä asetuksia vähän omalla lailla. Toki joitakin asioita esimerkiksi korjaus- ja kunnossapitovastuista voidaan sopia poikkeavasti, mutta ollakseen voimassa myös tuleville osakkeenomistajille, näiden tulee näkyä myös yhtiöjärjestyksessä. Pelkkä selitys ”meillä on osakas aina maksanut nämä itse” ei riitä, kun uusi osakas vaatii esimerkiksi yhtiön korjaavan rikkinäisen ulkoikkunan lain vastuunjaon mukaisesti.
Vaikka pienessä taloyhtiössä moni pykälä tai määräys voi tuntua turhalta tai hankalalta noudattaa, ei niitä omin päin, tai edes yhtiökokouksen päätöksellä voi lähteä tulkitsemaan tai ohittamaan. Epäselvissä tilanteissa tehdään tulkinta voimassa olevan lain mukaan ja kaikki omat toimintatavat saattavat aiheuttaa vain turhia ristiriitoja osakkaiden kesken.
Alati muuttuvan pykäläviidakon keskellä ja monen osakkaan ajanpuutteenkin vuoksi, voisi olla järkevää ensisijaisesti etsiä ammatti-isännöitsijä yhtiön hallintoa hoitamaan. Joskus pienille taloille tämä palvelu tuntuu vaikealta löytää tai osoittautuu osakkaiden mielestä liian arvokkaaksi palveluksi. Voisin silti väittää, että hallitus voi nukkua yönsä rauhallisemmin, kun vastuun yhtiön juoksevasta hallintotyöstä antaa ulkopuoliselle ammattilaiselle.
Taloyhtiön hallitus vastaa kokouksissaan tehdyistä päätöksistä, olipa yhtiötä varsinaisesti hoitamassa ammatti-isännöitsijä tai ei. Siksi oman tietotaidon lisääminen ja suhtautuminen tehtävään vakavasti on tärkeää. Valveilla oleva hallitus on ammatti-isännöitsijällekin se oikea käsi.
Olipa sitten pieni tai iso taloyhtiö, on puolueeton tietopankki ja tukiverkko aina tarpeen. Jäsenyys Kiinteistöliiton paikallisyhdistyksessä on luottamustehtävää hoidettaessa hyvä keino pysyä ajan tasalla niin omaan asumiseen kuin kiinteistöalaan liittyvissä muutoksissa.
MARIKA SIPILÄ
» Kirjoittaja on Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot