Viikon kysymys
A-
A+
Pamela Lehtonen ja Kim Tinkanen teippauttivat bussin kylkeen juhlavuosilogon.
Reija Kokkola
LOVIISA Sulkekaa hetkeksi silmänne ja kuvitelkaa matkaa ”kuriiriautolla” pitkin Loviisan teitä sata vuotta sitten. Tie pöllyää, kun matkaa tehdään vanhassa pikkubussissa.
Vuonna 1923 Jenny ja Janne Tidstrand perustivat Ab J. Tidstrand Oy:n, eli siitä tuo J-kirjain yrityksen nimessä. Kun on sata vuotta vettä virrannut Loviisanjoessa, ei enää tarkkaa perustamispäivämäärää ole tiedossa, mutta vuosiluku on tuo 1923. Yritysmuotokin lienee ollut jotain muuta, sillä nykyinen osakeyhtiö on rekisteröity vuonna 1956.
Tällaisella bussilla huristeltiin joskus aikoinaan.
Reija Kokkola
Ihan alkuun legendaarinen bussiyritys toimi tilaustaksina yhden auton varassa. Silloiseen linja-autoon mahtui kahdeksan matkustajaa, ja matkaan lähdettiin, jos oli mukaan tulijoita. Noihin aikoihin piti ilmoittautua kuljettajalle, vaikka bussi jo ajoikin vakioreittiä, eli ”linjaa”. Vuonna 1945 syntynyt, ennen nykyisiä yrittäjiä toimitusjohtajana toiminut Björn Tinkanen kertoo olleensa mukana touhuissa pikkupojasta lähtien.
– Pienillä kuriiriautoilla silloin ajettiin jopa Helsinkiin asti. Piti soittaa ja varata paikka. Jos ei ollut kuljetettavia, ei lähdetty ajamaan. Olen ollut linja-autohommissa niin kauan kuin muistan. Isäni Åke Tinkanen aloitti toimitusjohtajana vuonna -55, ja seuraavana vuonna yhtiöstä tuli osakeyhtiö, Björn Tinkanen muistelee.
Isä-Åken kuoleman jälkeen Jenny Tidstrand palasi johtajan hommiin. Hänen kuolemansa jälkeen, vuonna -68, Björn Tinkasesta tuli yrityksen toimitusjohtaja. Björn käy edelleen välillä varikolla haistelemassa nykypäivän tuulia. Myös vaimo Ulla-Britt Tinkanen käy yhä siivoamassa linja-autoja ja pikkubusseja. Hän työskenteli aikoinaan Tidstrandissa konttorilla.
– Koko ikämme olemme näitten kanssa touhunneet, Björn hymyilee.
Nyt, sata vuotta myöhemmin Tidstrandin pihassa kiiltelee punakylkisiä isoja linja-autoja. Ne ovat loviisalaisille tuttu näky komeine logoineen. Juhlavuoden kunniaksi loviisalainen teippausalan yrittäjä Tony Lassas on taiteillut tutun kotkan kylkeen 100-vuotislogon. Lassas onkin ollut Tidstrandin vakioteippaaja. Hänen lapsena piirtämänsä linja-autopiirros on toimiston seinällä. Siinä bussi huristelee kyljessään jo tutuksi tullut lintu.
– Tony Lassas oli jo lapsena hyvin taiteellinen, nykyiset yrittäjät Kim Tinkanen ja Pamela Lehtonen sanovat.
Sisarukset Tinkanen ja Lehtonen astuivat bussikuvioihin 90-luvun puolivälissä. Tinkanen toimii toimitusjohtajana ja Lehtonen on hallituksen puheenjohtaja. Tinkanen myös ajaa linja-autoja, ja Lehtonen toimii enemmän hallinnon puolella.
– Faijakin on vielä vähän mukana osakkaana, Tinkanen toteaa.
Lehtonen aloitti työt busseja siivoamalla heti valmistuttuaan ammattikoulusta 19-vuotiaana. Nykyään työnkuvaan kuuluu toimistohommien lisäksi myös matkanjohtajan pesti.
– Järjestämme useita matkoja vuosittain. Lähinnä Skandinaviaan ja Baltiaan, mutta teemme myös pikkureissuja Suomessa, Lehtonen kertoo.
Lehtosen velipoika Tinkanen aloitti työt Tidstrandilla 90-luvun puolivälissä käytyään armeijan ja saatuaan linja-autokortin. Sukupolvenvaihdos tapahtui vuonna 2006. Tidstrandeja ajetaan siis jo kolmannessa polvessa.
– Siihen aikaan linja-autokortin sai, kun oli vuoden verran ajanut kuorma-autoa. Nykyään linja-autokorttiin tarvitaan erillinen koulutus, Tinkanen kertoo.
Punaiset bussit ovat tuttu näky loviisalaisille.
Reija Kokkola
Vielä 70-luvulla ainakin kaupunkibusseissa takatila oli avointa, ja kun bussi rämäytti töyssyyn, koululaiset pomppivat kilpaa laukkujensa kanssa yrittäen pysyä pystyssä. Nykyään meininki on hyvin erilaista.
Tidstrandin koulukyytiläiset ja muut matkustajat istuvat pehmeillä ja mukavilla penkeillä kännyköitä selaillen hiljaisessa ja ilmastoidussa autossa. Aamuisin koulukyydityksissä on yleensä unelias olo, mutta iltapäivällä koulupäivän jälkeen meno voi olla villiä, Tinkanen kertoo.
– Ei minua meteli haittaa, mutta rikkominen harmittaa. Tavallaan kännykät tuovat rauhallisuutta matkantekoon. 90-luvulla busseihin tulivat videot ja cd-levyt. Enää tarvitaan vain sähköä puhelimen latausta varten. Kaikissa autoissa on turvavyöt, joita toivomme myös käytettävän, hän huomauttaa.
Haastatteluhetkellä koulut ovat juuri alkamassa, ja Tidstrandissa puhelin soi taajaan. Tinkanen selittää kärsivällisesti monen mielestä monimutkaista lipunostosysteemiä. Vaikuttaa siltä, että jo pikkuisilla kyyditettävillä pitäisi olla kännykkä sähköistä lippua varten.
Tinkanen ja Lehtonen huomauttavat, että valituksista huolimatta busseja kulkee Loviisan seudulla ja Porvooseen asti suhteellisen runsaasti päivittäin.
– Vuorojen räknääminen on oma hommansa, Tinkanen toteaa.
Vuosikymmenten varrella yritys on taipunut monenlaisiin alan säädösten muutoksiin. Legendaarinen bussiyritys notkahti pahasti koronan takia vuonna 2020, kun koululaiset käskettiin etäopetukseen, ja työssä käyvät jäivät kotiin etätöihin.
– Liiketoimintamme loppui viikossa kuin seinään. Samalla piti kuitenkin maksaa kiinteät kustannukset, Lehtonen sanoo.
Nyt matka jatkuu taas täysin bussein. Tidstrandin kollegat Pukkilan Liikenne ja Anjalankosken Liikenne ovat laittaneet pillit pussiin. Miltä näyttää Tidstrandin tulevaisuus?
– Korona ja Ukrainan sodan takia pilviin nousseet polttoainekustannukset opettivat, että mikään ei ole varmaa. Aika näyttää, Lehtonen ja Tinkanen toteavat.
REIJA KOKKOLA
toimitus@itavayla.fi
Ab J. Tidstrand Oy
» Perustettu vuonna 1923 Loviisassa.
» Osakeyhtiö vuonna 1956.
» Toimitusjohtaja Kim Björn Tinkanen.
» Linja-autoja 10.
» Henkilöstö 5-10
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot