Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Sadat ihmiset lapsista vanhuksiin kokoontuivat kaupungintalon edustalle taistelemaan kyläkoulujen puolesta.
Iina-Kaisa Viheriävaara
PORVOO, KESKUSTA Pelastakaa, pelastakaa kyläkoulut! Legendaarisen rockyhtye Queenin We will rock you -hitin säveleen kajautettu huuto kantaa Porvoon torilta komeasti kaupungintalolle. Keskiviikkoisena alkuiltana useat sadat ihmiset ovat kokoontuneet osoittamaan mieltään lakkautusuhan alla olevien Epoon ja Ilolan kyläkoulujen puolesta.
Lasten määrä on kääntymässä laskuun koko Suomessa, ja muuttoliikkeestä huolimatta se vaikuttaa myös Porvooseen. Nyt kaupungin varhaiskasvatus- ja perusopetuspalveluiden rahoitusta uhkaavat miljoonien vähennykset, eikä niin suurta uhkaa voi jättää huomiotta. Porvoon kaupunginjohtaja Jani Pitkäniemi on esittänyt Epoon ja Ilolan kyläkouluja lakkautettavaksi, mutta porvoolaiset eivät jää katselemaan tilannetta sormiensa lävitse.
Mielenosoittajien meri kohisee erilaisista protestihuudoista, ja kylttien tekstit toitottavat samoja asioita. Useassa nousee esiin pienille lapsille kohtuuttoman pitkäksi kasvavat koulumatkat, suru tutun ja turvallisen koulun lakkauttamisesta sekä kylien elinvoimaisuuden merkitys koko Porvoon elinvoimaisuudelle.
– Porvoon kylissäkin on paljon yritystoimintaa. Kylien yritykset työllistävät paljon asukkaita, ja se on jo suuri elinvoimatekijä, Porvoon kaupunginvaltuuston keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Outi Lankia selittää.
Lankia nostaa esiin myös sen, että kyläkoulujen lakkauttaminen tekisi hallaa Porvoon tämänhetkiselle muuttovoittoisuudelle. Moni muuuttaa suuremmista kaupungeista Porvooseen sen maaseudun vuoksi, mutta jos palvelut maalla supistuvat, sinne muuttaminen ei ole enää niin houkuttelevaa.
– Lapsimäärien laskusta puhuttaessa puhutaan ennusteista. Uusimaa on tällähetkellä muuttovoittoinen, eli tilanne on hyvä, Lankia sanoo.
Tämänhetkisen tilanteen varjolla voisi hänen mukaansa tehdä myös positiivisemmankin ennusteen, jota kohti kyliä koskevaa politiikkaa voisi rakentaa.
– Jos meillä olisi elinvoimaisia kyliä, ja ihmiset voisivat luottaa siihen, että koulut säilyvät, se voisi olla vetovoimatekijä, hän selittää.
Porvoon kylien edustajat Emma Antelneem ja Juhamatti Muuraiskangas luovuttivat tuhansien ihmisten allekirjoittaman adressin kaupunginvaltuustolle.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Koulujen lakkautuessa niiden oppilaiden lähikoulu olisi jatkossa Keskuskoulu. Tällä hetkellä 420:n oppilaan kouluun tulisi siis lisäksi Ilolan koulun 40 ja Epoon koulun 30 oppilasta. Varsinkin tällä hetkellä kyläkouluissa oppiville se tarkoittaisi mahdollisesti reilua ryhmäkoon kasvamista.
– Kun oppilasmäärä on suurempi, lasten kohtaaminen on tietysti opettajallekin vaikeampaa, luokanopettajana työskentelevä Nina Pauloaho kertoo.
Pauloaho on työskennellyt aikaisemmin Epoon koulussa, mutta on sittemmin siirtynyt Vantaan Ilolan kouluun. Nykyään viidensadan oppilaan alakoulussa työskentelevä opettaja on vahvasti pienempien koulujen säilymisen kannalla.
– Mediassa on perusteltu, että suuremmissa kouluissa saa enemmän kavereita, mutta se tuntuu ristiriitaiselta heitolta. Pienessä koulussa on nimen omaan se yhteisöllisyys ja kaikki tuntevat toisensa, hän sanoo.
Kyläkouluista Keskuskouluun siirtyminen tarkoittaa usealle alakoululaiselle myös reilua koulumatkan pidentymistä. Osalla koulumatkan kestot kasvavat jopa 2.5:een tuntiin, mikä käy raskaaksi sekä vanhemmille että varsinkin koulutaipaleensa alkuaskelia ottaville lapsille.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Koululaiset, koulujen henkilökunta ja lapsiperheet eivät ole ainoat opinahjojen lakkauttamisesta kärsivät osapuolet. Myös kylissä asuville vanhuksille koulujen ylläpitäminen on tärkeää.
– Kylissä melkein ainoita kokoontumispaikkoja vanhuksille ovat juurikin koulut. Jos ne lakkautetaan, siitä käynnistyy kuolinsuudelma, kylien vanhuksia mielenosoituksessa edustava Anja Luoma kertoo.
Kun kouluttomat kylät eivät enää ole houkutteleva asuinympäristö lapsiperheille, kyliin jäävät vanhukset. Resurssit vanhusten hoitamiseen pienenevät, eikä kaupunkiin muuttaminen ole kaikille vaihtoehto.
– Talojemme arvot laskevat niin paljon, ettemme pysty enää ostamaan kaupungista asuntoja. Mihin me kaikki tuhannet tulemme sitten? Luoma päivittelee.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Mielenosoittajien joukko siirtyy torilta ihan kaupungintalon kupeeseen. Kannustavat huudot saattavat Porvoon kylien edustajat Emma Antell-Neemin, Juhamatti Muuraiskankaan ja Anella Ahokkaan kaupungintaloon luovuttamaan kaupunginhallitukselle tuhansien allekirjoitusten koristaman adressin.
– Kertoo jo paljon, että täällä on näin paljon ihmisiä. Adressissakin on jo nyt yli 4 200 allekirjoitusta ja 260 yritysallekirjoitusta, ja tämä on vasta väliaikatieto, Antell-Neem hymyilee.
Epoon ja Ilolan kyläkoulujen lakkauttamisesta päätetään kaupunginvaltuuston kokouksessa 11.12.2024. Silloin valtuustolle luovutetaan myös lopullinen adressi.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot