Viikon kysymys
A-
A+
Kuvituskuva.
Marko Wahlström
Ilmastonmuutoksen seurauksena sääolosuhteet vaikeutuvat. Hellejaksot pitkittyvät, rankkasateet yleistyvät, kosteuden määrä kasvaa ja tuholaisongelmat pahenevat. Rakennukset ovat erityisen haavoittuvia ilmastonmuutoksen haitoille, sillä niiden sijaintia ei voi muuttaa, eikä rakennuskantaa ole kaikilta osin suunniteltu muuttuvaan ilmastoon. Haitat iskevät rakennuksien käyttäjiin, niin osakkaisiin kuin vuokralaisiin.
Kuntien rooli on merkittävä ilmastonmuutoksen hillinnässä ja sen haittoihin varautumisessa. Kiinteistöliiton tuoreen kuntavaalikyselyn vastaajista 69 prosenttia koki tärkeäksi, että kunta varautuu ilmastonmuutoksesta johtuviin vaikeutuviin sääolosuhteisiin ja sääilmiöihin. Vain 14 prosenttia oli asiasta eri mieltä. Kyselyyn vastasi 3 036 henkilöä 37 kunnasta.
Ilman realistista arviota riskeistä niihin varautuminen on vaikeaa. Kuntien ja hyvinvointialueiden onkin syytä kartoittaa olennaiset riskit ja laatia varautumissuunnitelmat esimerkiksi tulvien ja maastopalojen varalle. Kiinteistöihin ja asukkaisiin kohdistuvista riskeistä tulee myös tiedottaa selkeästi.
Kuntien on huomioitava ilmastonmuutos myös kaavoituksessa. Kunta voi vahvistaa kaupunginosien resilienssiä vaikeutuvissa sääolosuhteissa lisäämällä viherkasvustoja ja panostamalla hulevesijärjestelmiin. Etenkin tiiviit kaupunkialueet kärsivät lämpösaarekeilmiöstä eli ne kuumenevat voimakkaasti. Hyvä kaupunkisuunnittelu voi vähentää auringon paahteen ja tulvavesien haittoja sekä parantaa asuinalueiden viihtyisyyttä.
Lupaprosessien tulee olla sujuvia, jotta taloyhtiöt voivat toteuttaa tarpeellisia muutoksia kuten ottaa käyttöön viilennysjärjestelmiä, parantaa energiatehokkuutta tai rakentaa hulevesien hallintajärjestelmiä. Sään ääri-ilmiöihin varautuminen on kunnan ja kiinteistön omistajan yhteispeliä.
Parasta varautumista on pyrkiä estämään haittojen syntymistä heti alkuunsa. Siksi kuntien on aktiivisesti hillittävä ilmastonmuutosta vähentämällä päästöjä ja tukemalla energiatehokkaita ratkaisuja. Enemmistö taloyhtiöistä on kaukolämmön piirissä, joten energiajärjestelmän päästöjen vähentäminen on ilmastotyön keskiössä. Ilman päästötöntä energiaa ei ole päästötöntä asumista.
MARIKA SIPILÄ,
TOIMINNANJOHTAJA,
PORVOON KIINTEISTÖYHDISTYS RY
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot