Viikon kysymys
A-
A+
Kuvituskuva.
Mika Laine
Ihmisen terveys on voimavara, jota voidaan kasvattaa ja kuluttaa. Jossain elämän vaiheessa tätä voimavaraa kuluu enemmän kuin sitä kertyy. Moni vanhempi ihminen voi vielä säilyttää tunteen oman elämän hallinnasta, kunhan vain saa apua lähimmäisiltään.
Aikaa myöten voimavaran hiipuessa ikääntynyt voi saada paikan ympärivuorokautista hoivaa tarjoavassa hoivakodissa – julkisessa tai yksityisessä. Hyvinvointialue myöntää tarveharkinnan pohjalta oikeuden hoivakotipaikkaa.
Kaikki eivät sitä saa heti, vaan keskimääräinen jonotusaika on vanhusneuvoston mukaan keskimäärin 40 päivää. Se voi olla piinallista odotusta yksinasuvalle tai puolisolle.
Suomessa terveydenhuollon maksuilla on hintakatto. Kun kalenterivuoden palvelujen määrä ylittää kalenterivuodessa kustannuksiltaan 762 euroa, ovat terveydenhuollon palvelut maksuttomia. Tämä ei koske ympärivuorokautisen hoivan palveluja.
Niihin sovelletaan omituista maksuperustetta, joka tekee tulontasauksella hoivan potilaista yhtä köyhiä. Heiltä viedään eläkkeet tai muut tulot niin, että 85 % prosenttia nettotuloista veloitetaan pois mutta jätetään kuitenkin vähintään 182 euroa kuukaudessa.
Ei se monellakaan riitä puolison kanssa yhdessä omistetun asunnon yhtiövastikkeen puolikkaaseen, puhumattakaan taloyhtiön remonttikulujen hoitamiseen. Apteekkikulutkin on maksettava hoidokin rahoista eikä ne ole aina riittäneet.
Tänä keväänä on tuntemani hoivayhtiön vuokra hoivakodin yksiöstä noussut 106,76 euroa eli 818,50 euroon kuukaudessa, ja asiakasmaksu 212 ,67 euroa eli 1434,77 euroon kuukaudessa. Kuukausimenot kasvoivat 319,43 euroa, eläkkeet 1,31 %. Tämäkään ei ole oikeasuhtaista.
Näistä korotuksista ei ole hiiskahdettukaan Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tai sen johtavien luottamushenkilöiden taholta. Miksi ne ovat yli kymmenkertaiset verrattuna työeläkkeiden korotuksiin?
ILKKA ALAVA,
ALUE- JA KUNTAVAALIEHDOKAS (SD.),
PORVOO
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot