Viikon kysymys
A-
A+
Kuvituskuva.
Mika Laine
Silmähoidot edellyttävät nopeaa reagointia, jotta potilaan näkökyky ei heikkene ja varsinkin silmänpohjan sairauksien hoidossa, ajan myötä syntyvä viive voi johtaa pysyviin näkövaurioihin. Terveydenhuoltolain §54 toteaakin, että hyvinvointialueen tulee ostaa palvelu, ellei pysty itsehoitoa järjestämään.
Ongelmana näyttää olevan, että lähettävä silmälääkäri, joka tutkii potilaan, tekee oman arvionsa ja vastaanottavan yksikön lääkäri, jonne lähete on kirjoitettu, tekee oman arvionsa näkemättä potilasta.
Todellisuus tänä päivänä on Porvoon julkisessa silmäterveydenhoidossa se, että 6 kk:n kuluessa on päästävä hoitoon.
Uhkaava näön heikentyminen/menettäminen ei näytä aiheuttavan mitään reaktioita HUS:in Porvoon silmäsairaalassa.
Tapahtunut:
15.3. vein läheiseni Porvoon sairaalan päivystykseen. Siellä hänet tutki yleislääkäri, joka soitti konsultointipuhelun HUS:in Porvoon silmäsairaalan lääkärille. Päivystävä lääkäri oli hyvin huolissaan potilaan silmästä. HUS:in Porvoon silmälääkäri lupasi puhelimitse, että sieltä soitetaan pikaisesti potilaalle.
Aikaa kului 10 päivää eikä soittoa kuulunut.
25.3. vein potilaan yksityiselle silmälääkärille. Hän tutki ja totesi, että lasiainen on irti ja silmässä on verta. Potilas on myös diabeetikko. Yksityinen silmälääkäri laittoi kiireellisenä lähetteen HUS:in Porvoon Silmäsairaalaan. Yksityinen silmälääkäri piti potilaan tilaa kiireellisenä ja suositteli heti jatkotutkimuksia ja leikkausta. Lähetteessä luki 1–7 päivässä päästävä hoitoon silmäsairaalaan.
Kotiin potilaalle tuli HUS:in myöntämä palveluseteli. Hän ei ymmärtänyt sen merkitystä ja palveluseteli tulikin vasta yksityislääkärillä käynnin jälkeen.
31.3.2025 soitin HUS:in Silmäsairaalaan Porvooseen. Oli kulunut 2 viikkoa siitä, kun potilaan näkökentässä alkoi lerpattaa repale ja silmän näkökyky oli heikentynyt. Hän oli vähällä jäädä auton alle, kun ei näkö ollut entisensä. Asiointi Porvoon sairaalan Silmäpolin kanssa ei ollut todellakaan helppoa. Hoitajaa oli todella vaikeaa saada puhelimeen. Toimistosihteeri sanoi, ettei lääkäri vielä ollut nähnyt lähetettä 31.3. Lopulta hoitaja sieltä soitti ja kertoi, että potilaalle olisi silmälääkäriaika ensi viikon torstaina, siis 10.4. ja SILMÄLÄÄKÄRIAIKA siis, ei mitään toimenpideaikaa. Vaikuttaa siltä, että hoitotakuuseen vetoaminen johtaa siihen, että potilas unohtuu, eikä hänen tarpeitaan käsitellä riittävän kiireellisesti.
Tilanne Porvoossa silmäasioissa on huono, ellei ole varaa mennä yksityiselle. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella silmätautien hoito on keskitetty Porvoon sairaalaan. HUS ei ole tehnyt ostopalvelusopimusta porvoolaisen yksityisen silmäsairaalan kanssa.
Palveluseteli on hyvinvointialueen harkinnassa, ei velvollisuus, hyvinvointialueen on kuitenkin pysyttävä hoitotakuussa 6 kuukaudessa. Potilaslaki on selkeä: hoitoon on päästävä kohtuullisessa ajassa. Mutta mikä on kohtuullista, jos näkökyky menee odottaessa?
Näkökyky on yksi ihmisen tärkeimmistä aisteista ja sen heikkeneminen ei ole vain elämänlaadun kysymys, vaan voi johtaa vakaviin seurauksiin, kuten kaatumisiin, masennukseen, ongelmiin itsenäiseen selviytymiseen arjessa, lisäten hoitotarvetta.
Entä jos seurauksena on hoitovirhe/näönmenetys? Tätä kysyin Porvoon HUS:in silmäpolin hoitajalta. Hän totesi kylmästi, että keskitettyyn puhelinpalveluun voi valittaa.
Tähänkö on tultu?
Toivon todella, että silmäasioista keskusteltaisiin julkisesti, iäkäs kohteliaana aiheuttamaansa häiriötä anteeksipyytävänä ei etujaan pysty puolustamaan.
LÄHIMMÄINEN,
TUULAHANNELE HALSEY,
KUNTA- JA ALUEVAALEHDOKAS (SD.),
PORVOO
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot