Viikon kysymys
A-
A+
Kuvituskuva.
Arkisto/Mika Laine
Luin Uusimaa Silja Metsolan lehtikirjoituksen (3.7.2024), jossa puhuttiin energian tuottamisesta, viennistä ja investointien EU-rahoituksesta. Siitä keskustelu lähti Facebookissa rönsyilemään turpeen energiatuotantoon. Kirjoitus oli tärkeä, koska se liittyi myös Suomen huoltovarmuuteen. Tämä tarkoittaa sitä, että kriisitilanteissa kotitalouksille ja teollisuudelle ym. pitäisi riittää energiaa käytettäväksi matalakustanteisesti.
Energiakriisin myötä on ymmärretty, että emme voi olettaa olevan vain tuontisähkön varassa talviaikana. Silloin Suomen sähköntuotantoa on lisättävä. Lähes optimaalisessa sähköntuotanto olosuhteissa, Suomessa on ollut Fingridin mukaan 26.1.2024 max. tuotantoa 14 246 MW ja pakkaskautena 7.1.2016 kulutusta max. 15 105 MW. Viimetalvena sähköntuotannossa on ollut enimmillään vajetta n. 2 000 MW verran. Optimaalinen olosuhde sähköntuotannolle riippuu tuulesta, sademäärästä ja auringosta.
Ydinvoimalaitoksien sähköntuotanto riippuu sen toimintavarmuudesta. Vedyn saaminen käyttöön on tärkeää, jotta saadaan talouden rattaat pyörimään liikenteessä lähes päästöttömästi ja onpa sen käyttöä jo suunniteltu laivaliikenteessä polttomoottorin polttoaineena. Turpeen käytöstäkin olisi hyötyä, jotta saataisi pirtit lämpimäksi. Mutta hyötysuhteessa se ei pärjää esim. ydinvoimalalle ja turpeen teko on nyt epävarmalla pohjalla, kun EU lisäsi Suomen metsien suojeluvaatimuksia. Tämä vaikuttaa perinteisiin teollisuuden aloihin kurjistaen myös samalla Suomen taloutta.
Kirjoituksessa mainittiin, että Suomi voisi olla energian vientimaa. Tulisi kuitenkin ensin tehdä markkinointitutkimus energian viennistä, jotta säästyttäisi uusilta Uniper ja Putinin kaasuputki sotkuilta. Energian viennissä Suomen todennäköiset asiakkaat ovat sen lähinaapurit, koska sitä ei kannata liikuttaa kovin pitkiä matkoja siirrossa tapahtuvien häviöjen ja toiminta epävarmuuksien takia.
Suomen naapurimaat tälläkin hetkellä rakentavat lisää samantyyppistä energiatuotantoa ja niilläkin on varmasti pyrkimys samanlaiseen omavaraisuuteen. Näillä perustein säästä ja vuodenajasta riippuvaa sähköntuotantoa ei kannata enää rakentaa Suomessa, jos kulutus ei kasva.
Kirjoituksessa mainittiin, että Suomessa on paljon teknologian osaamista. Koulutus Suomessa on maailman mittakaavassa huippua, mutta tätä ei ole osattu täysin tai pystytty hyödyntämään. Nokian ihme nousi insinöörien osaamisella ja taitavilla tekijöillä, mutta jonka kuitenkin ekonomit pilasivat osaamattomuuttaan.
Pitäisikö tästäkin oppia jotain? Kirjoituksessa oli maininta EU:n energian investointi rahoituksista, joita Suomen tulisi hakea. Nyt EU mepit Tynkkynen etunenässä ja Suomen pitäisi olla hereillä. Suomi on ollut aina nettomaksaja ja lainojen takaajana EU:ssa. Tähän on saatava muutosta. Käännetään suunta ja aletaan kotiuttaa rahaa Suomeen EU:sta.
Toivotan hyvää loppukesää kaikille ja pidetään Suomen lippu korkealla.
ILKKA LUUSUA (PS.),
VALTUUTETTU, SÄHKÖINSINÖÖRI,
PORVOO
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot