Viikon kysymys
A-
A+
Kuvituskuva.
Arkisto/Mika Laine
Kirjoitit täyttä asiaa mielipidepalstalla Porvoon kulttuurin jamasta ja päättäjien mielenkiinnon puutteesta kulttuurin jatkuvasti kasvavaan suosioon maailmalla. (Porvoon kulttuuriperinnöstä ja profiloinnista UM 10.5./Gustav Djupsjöbacka).
Tässä kaupungissa ei näytetä ymmärrettävän eikä arvostettavan omien kulttuuriaarteiden merkitystä eikä taiteen ja tarpeellisuutta ihmisen hyvinvoinnille ja terveydelle.
Ei ymmärretä myöskään kulttuurin kaupallisen merkityksen mahdollisuutta. Näistä syistä kaiketi meillä arvotaide lepää pääasiassa varastoissa.
Olisi kyllä mitä tuoda esille: kuva- ja veistotaiteen lisäksi kirjallisuutta, toimihan maan kuulu kirjapaino WSOY Porvoossa, joka toi kaupunkiin maan tunnetuimmat kirjailijat, jotka kävivät kirjojensa painatusta seuraamassa. Lisänä Borgå Gymnasiumin uniikki kirjasto. Muutamilla oli työhuonekin täällä. Tove Jansson, hänkin WSOY-kirjailija, vietti kesät Porvoon saaristossa, puhumattakaan Pariisin ”taiteilijapojista”: Albert Edelfeltistä, Ville Vallgrenista, Walter Runebergistä ja monista muista – unohtamatta nykytaiteilijoita, kuten edesmennyttä Linnovaaraa, tai Kirsi Kaulasta, keramiikkataiteilijoita sekä kirjailijoita, näyttelijöitä, käsikirjoittajia jne. joita kaupungissamme asuu.
Kyllä olisi luullut Edelfeltin Pariisin ja Göteborgin näyttelyn menestyksen ja valtavan julkisuuden myös Suomen televisiossa, jo viimeistään herättävän pohtimaan, miten me Porvoossa voimme tästä hyötyä, samoin juuri auennut samainen näyttely Ateneumissa, josta povataan kaikkien aikojen suurinta menestystä. Ja suuri osa Edelfeltin taiteesta Porvoossa maalattua, Pariisin salongissa aikoinaan palkittua ja täällä vielä pienessä määrin nähtävissäkin!
Taidemuseotoiminta, kuten uudet museot todistavat, menestyy myös kaupallisesti, ja se pitäisi Porvoonkin noteerata. Mutta jotta tähän päästäisiin, hanke pitäisi saattaa ammattilaisten käsiin: substanssin osaajiin, ja ennen muuta kaupallisen toiminnan myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten, ei pelkästään virkamiestyöryhmän, kuten aiemmin on tehty.
Kun tiedettiin, että Edelfelt viedään Pariisiin, olisi tässä kaupungissa pitänyt herätä pohtimaan, miten me yhdistämme asiaan Porvoon. Olisi voinut ottaa yhteyttä Pariisin suomen suurlähetystöön ja lähettää sinne ranskaa puhuvia asiantuntijoita – ainakin meidän Hanna-Kaarina Syrjäläinen on sellainen, ja järjestää lehdistö- tiedotustilaisuuksia yhdessä Ateneumin kanssa. Samoin nyt, kun näyttely on Helsingissä, olisi Porvoota nostettava esille, sekä paikan päällä että tiedotusvälineissä. jne. Mutta täällä nukutaan, eikä asialle ’näytetä painoa laitettavan, ikävä kyllä.
Yhdistyksemme on vapaaehtoistyönä nostanut esille 18 vuoden ajan Porvoon hienoa historiaa, tehnyt kaupunkilaisille sitä tunnetuksi, kahviladraamoin, luennoin ja jopa ”kaupungin kokoisin näytelmin”. Viimeisimmäksi järjestimme seminaarin taidemuseohankkeesta ja museon mahdollisuuksista.
Ja työ jatkuu. Tervetuloa mukaan yhdistykseen ja kanssamme ”barrikadeille”, jos asia on läheinen ja kiinnostava. Kulttuurin puolestapuhujia tarvitaan sekä politiikassa että turuilla ja toreilla.
Kulttuuri on ihmisen leipä, totesi eräs Euroopan Unionin johtajista aikoinaan. Se on myös yhdistyksemme toiminnan lähtökohta ja tarkoitus.
SARI GLAD,
KULTTUURITUOTTAJA (AMK),
HUK,
TOIMINNANJOHTAJA,
PORVOON KULTTUURINYSTÄVÄT RY
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot