Viikon kysymys
A-
A+
HePo ry:n Jaana Montonen (vas.), Johanna Lohiniva, Jemina Pitkänen ja Ronja Walander kertovat, että opiskelijayhdistyksessä toimiminen auttaa jaksamaan opinnoissa.
Niki Viheriävaara
PORVOO Asuntojen ja bussilippujen hintojen noustessa ja valtion tukien laskiessa opiskelijoiden tilanne ei ole Porvoossa ihanteellinen. Haaga-Helian Porvoon kampuksella toimiva opiskelijayhdistys HePo jatkaa taistelua sujuvamman opiskeluarjen puolesta.
Porvoo ei ole tullut tunnetuksi opiskelijakaupunkina, vaikka korkeakouluja täältä löytyykin. Opiskelijoiden asema ei valtakunnallisellakaan tasolla ole loistossaan, mutta jotkin kaupungit tuntuvat jättävän opiskelijaelämän yhä pienemmälle huomiolle. Porvoossa toimiva opiskelijayhdistys HePo ry tekee tärkeää työtä korkeakouluopiskelijoiden äänen kuuluviin saattamiselle.
Ronja Walander (vas.), Jaana Montonen, Johanna Lohiniva ja Jemina Pitkänen jatkavat taistelua sujuvan opiskeluarjen puolesta.
Niki Viheriävaara
HePo ry on vuonna 2011 perustettu opiskelijayhdistys, jonka historia yltää kuitenkin jo viidenkymmenen vuoden taa. Viime vuosinakin sen aktiivijäsenet ovat taistelleet opiskelijoiden asioista Porvoossa, ja paljon onkin saatu aikaan. Muun muassa opiskelija-asuntojen edullisuuden ja bussilippujen opiskelija-alennusten puolesta puhunut yhdistys on pitänyt sinnittelevän opiskelijaelämän hengenpihinää yllä.
– Esimerkiksi kampuksen henkilökunta arvostaa meitä hallituksena ja opiskelijoiden etujen ajajana, mutta kun ajattelee ulkopuolisia päättäjiä tuntuu usein siltä, että ensin tulee kaikki muu ja sitten vasta opiskelijat, HePo ry:n hallituksen puheenjohtaja Jemina Pitkänen kertoo.
Johanna Lohiniva muutti Rovaniemeltä Porvooseen opiskelemaan. Opiskelija-asunnossa koituu jatkuvaa melu- ja hajuhaittaa, hän kertoo.
Niki Viheriävaara
Yksi porvoolaisten opiskelijoiden kohtaamista ongelmista on kaupungin suppea tarjonta opiskelija-asumiseen. Näsissä sijaitseva Aleksanterinkruunu on viime vuosina kasvattanut mainettaan levottomana asumisympäristönä, jossa asuminen ei tunnu turvalliselta. Kruunussa kolme vuotta asunut HePo:n tapahtumatiimiläinen Johanna Lohiniva muutti Porvooseen Rovaniemeltä restonomiopintojen perässä. Ensimmäiseksi asuinpaikaksi muodostui Kevätkummussa sijaitsevat Lohentien opiskelija-asunnot, mutta huonosti käyttäytyvät naapurit ajoivat vaihtamaan asuinpaikkaa. Kruunussakaan tilanne ei ole paras mahdollinen, vaan bileitä järjestetään harva se päivä, ja asujille koituu merkittävää haju- ja meluhaittaa useana päivänä viikossa.
– Siivoojaakaan en näe rakennuksissa kuin ehkä kerran kahteen viikkoon, Lohiniva kertoo.
– Kun olen siellä käynyt, hissikin on sellainen, että niihin nappuloihin koskisi mielummin vaikka jalkapohjalla kuin millään muulla, Pitkänen lisää.
Levotonta asumiskokemusta komppaa myös Hyvinkäältä Porvooseen muuttanut Jaana Montonen, joka muutti Kruunuun alkusyksystä. Opiskelijabudjetilla se on kuitenkin monelle ainoa järkevä asumismuoto, ja etuna toimii kätevä sijainti koulun ja muiden hyödyllisten palvelujen äärellä.
– Kaikki muu asuminen on oikeastaan niin kallista, Montonen selittää.
Ronja Walander aloitti HePo ry:n sihteerinä vuodenvaihteessa.
Niki Viheriävaara
Opiskelijat pudotetaan elokuussa pois yleisen asumistuen piiristä ja siirrettään opintotuen asumislisään. Asumiseen saatava tuki pienenee monella jopa satoja euroja, mikä ajaa opiskelijat lisäämään työntekoa opintojen ohella. Etenkin, jos päätyy vuokraamaan asunnon vapaarahoitteisilta markkinoilta.
– Minulla on koira ja tarvitsen tilaa, joten maksan mielelläni vähän enemmän vuokraa. Töitä on kuitenkin pakko tehdä, yksityiseltä vuokranantajalta kaksion vuokrannut puheenjohtaja Pitkänen kertoo.
Töiden hakeminenkaan – varsinkaan, jos mielii oman alan hommiin – ei ole yksinkertaista. HePo:n aktiiviporukka tietää lukuisia opiskelijoita, jotka ovat joutuneet etsimään töitä toiselta paikkakunnalta opiskelujensa ajaksi ja jopa valmistumisen jälkeen.
– Melkein kaikissa Porvoon työpaikoissa edellytetään jo valmiiksi valtavasti kokemusta, Montonen avaa.
Jo lähihoitajan pätevyyden omaava Pitkänen taas pohtii, että rahan takia saattaa joutua tekemään kompromisseja oman urakehityksensä hidastamisen uhalla.
– Voi tehdä sen valinnan, ottaako ikään kuin takapakkia vai haluaako keskittyä kehittymään sillä uudella omalla alalla, hän selittää.
HePo ry:n hallituksen puheenjohtaja Jemina Pitkänen on ollut mukana keskustelemassa muun muassa bussilippujen opiskelija-alennuksista.
Niki Viheriävaara
Moni, jolla on siihen mahdollisuus, jää opintojensa aikana asumaan vanhempiensa luo. Näin on tehnyt HePon sihteeri Ronja Walander, jonka perhe muutti Porvoon Hamariin seitsemisen vuotta sitten.
– Asun porukoilla, koska yksin asuminen olisi niin kallista. Hamarista pääsee kulkemaan joukkoliikenteellä tänne hyvin, ja olosuhteet opiskelijakämpissä ovat sen verran mielenkiintoiset, että aion vältellä niitä niin pitkään kuin voin, hän kertoo.
Walander haaveilee kyllä usein omilleen muuttamisesta, mutta nykytilanteessa siinä ei vain yksinkertaisesti olisi järkeä.
Vaikeiden asumisolosuhteiden tuloksena Haaga-Helian opiskelijoista edes puolet eivät asu paikkakunnalla. Sekään ei ole kuitenkaan taloudellisesti tai logistisesti paras vaihtoehto; opiskelemista haittaa myös Onnibus-yhtiön monopolisoima liikenne Porvoon ja lähikuntien välillä.
– Jos kulkeminen koululle maksaa 20 euroa päivässä, on turha pohtia, miksei kampuksella näy opiskelijoita, Pitkänen puuskahtaa.
HePo ry on taistellut opiskelija-alennusten pitämisen puolesta, mutta jokseenkin mitättömiksi jääneet alennukset eivät houkuttele opiskelijabudjetilla eläviä kulkemaan Porvoossa opintojensa perässä. Esimerkiksi Helsinki-Porvoo-välin kertalippujen dynaamisesti määrittyvät hinnat liikkuvat noin kuuden ja kahdeksan euron välillä, ja siihen lisätään usein vielä ostokohtainen palvelumaksu. Pitkänen muistaa liikennöintiyhtiön kanssa käydyistä keskusteluista sen, että lippuhintojen halventaminen torpattiin kannattavuusperustein.
– Voittoa tavoitteleva yritys se kuitenkin on. Emme me voineet sanoa siihen paljon mitään, hän kohauttaa olkiaan.
Jaana Montonen kertoo, että asuminen muualla kuin opiskelija-asunnoissa käy monelle liian kalliiksi.
Niki Viheriävaara
Bussiliikenteen kalliit lippuhinnat Helsingin ja Porvoon välillä vaikeuttavat paitsi muualta kaupunkiin opiskelemaan saapuvien elämiä myös heidän, jotka mielivät käyttää korkeakouluopiskelijan terveydenhoitopalveluita. Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiö YTHS veti vuonna 2016 kaiken Porvoossa tapahtuneen hoitotoiminnan pois. Päästäkseen opiskelijoiden terveyspalveluiden äärelle on opiskelijan siis matkattava Helsingin Töölöön YTHS:n hoitopisteelle.
HePo:sta moni porvoolainen opiskelija on kuitenkin löytänyt lämpimän yhteisön, jossa häärätä, harrastaa ja ajaa opiskelijoiden etua pilke silmäkulmassa. Yhteisöllisyys yltää paitsi kampuksella tällä hetkellä vaikuttaviin myös alumneihin, jotka voivat liikuttuneina seurata aktiivisen yhteisön kasvutarinaa. Esimerkiksi menestyksekkäiksi nousseiden Jokikadun Approjen tämän vuoden tapahtuman suunnittelu on täydessä vauhdissa.
– Jos ei olisi tätä yhteisöä, olisin lopettanut opinnot kesken ja lähtenyt takaisin pohjoiseen, Johanna Lohiniva sanoo.
Aktiiviset opiskelijat jatkavat tärkeää työtä sen eteen, että Porvoo olisi hyvä paikka opiskella ja elää. Valtion tasolla tapahtuu opiskelijan asemaa heikentäviä muutoksia, joita voidaan kuitenkin HePo:n hallituksen mukaan paikata myös kuntatasolla.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot