Viikon kysymys
A-
A+
Ira Hammermann kiertää luennoimassa ikäsyrjinnästä.
Mika Laine
PORVOO Muutosvastarintainen jäärä, haluton oppimaan uutta ja kallis. Sairasteleekin useammin kuin muut. Yli 50-vuotiaisiin eli konkari-ikäisiin työnhakijoihin liittyy monia stereotypioita.
– Nämä väitteet eivät pidä paikkansa, sanoo toimittaja, tv-juontaja ja ikäsyrjinnän vastainen taistelija Ira Hammermann.
Hammermann kiertää puhumassa eri tilaisuuksissa ikäsyrjinnästä työmarkkinoilla. Maaliskuussa hän vieraili BusinessPorvoon aamukahveilla otsikolla Viiskyt ja vanha?
– Miettikää, miten paljon kokemusta, osaamista ja hiljaista tietoa konkari-ikäisillä on. Jos heitä ei hyödynnetä työelämässä, se on kuin kaataisi hyvää vuosikertaviiniä lavuaarista alas.
Yli 50-vuotiaatko eivät ole kiinnostavia tv-katsojina tai työelämässä?
Hammermann kiinnostui työntekijöihin liittyvästä ikäsyrjinnästä, kun hänen juontamansa Yle Fem -kanavalla neljä vuotta pyörinyt Toivomus-sarja lopetettiin.
– Meille sanottiin, että katsojat ovat väärän ikäisiä, kun ohjelmaa katsoivat keski-ikäiset ja sitä vanhemmat. Silloin päässäni syttyi lamppu, että emme puhu vain televisioyhtiön asenteista, vaan koko yhteiskunnasta. Yli 50-vuotiaat eivät ole kiinnostavia tv-katsojina muttei työelämässäkään, hän kertoo.
Syvällinen tutustuminen ikäsyrjintään paljasti, että kyseessä on maailmanlaajuinen ilmiö, joka perustuu vanhoihin luutuneisiin käsityksiin.
– Se stereotypia, millainen 50-vuotias on työntekijänä, voisi heittää romukoppaan. Maailma on muuttunut, viisikymppiset ovat muuttuneet, Hammermann sanoo.
Ira Hammermann puhui yrittäjille Business Porvoo -aamukahveilla maaliskuussa.
Mika Laine
Jääräksi kutsuminen on oikeastaan kehu. Sarvijäärät ovat tärkeä osa ekosysteemiä, ja niillä on pitkät tuntosarvet.
– Aivan kuin konkari-ikäisillä! He pystyvät aistimaan, mitä ympärillä tapahtuu, Hammermann sanoo.
Niin sanotut konkari-ikäiset ovat myös terveempiä kuin koskaan aikaisemmin. Heillä on jopa vähemmän sairaspoissaoloja kuin 30–40-vuotiailla.
Työyhteisöön konkari-ikäiset tuovat hötkyilemätöntä asennetta ja valtavasti tietoa.
– Hiljainen tieto siirtyy työyhteisön sisällä. Mestari-kisällimalli pitäisi palauttaa työkalupakkiin, se hyödyntää koko työyhteisöä.
Tutkimusten mukaan monimuotoiset työyhteisöt ovat myös tuottavampia, luovempia ja niissä voidaan paremmin. Koko työyhteisön resilienssi eli kestävyys paranee konkareiden elämänkokemuksen myötä.
– Konkari tietää, että välillä tulee lunta tupaan, siitäkin selvitään. Tämän kaiken voi tiivistää siihen, että senioriteetti on voimavara, ei rasite, Hammermann summaa.
Suomalaisten väestöpyramidi on nurin päin
Vaikka ikäsyrjintä on maailmanlaajuinen ilmiö, erityisesti suomalaisilla on peiliin katsomisen paikka.
Esimerkiksi muihin Pohjoismaihin verrattuna konkarien työllisyysprosentti on meillä heikoin. Siinä missä tämän ikäluokan työllisyysaste on Islannissa 82,6 %, Suomessa se on 71,2 % ja Ruotsissa 77 % (vuonna 2022).
Suomen työttömistä 112 200 eli joka kolmas on yli 50-vuotias. Tilanne on kuitenkin paranemaan päin, sillä 2000-luvun alussa konkarien työllisyysaste oli vain 40 %.
– Kun katsoo Suomen väestöpyramidia, huomaa ettei se ole pyramidimallinen ollenkaan. Syntyvyys Suomessa ei ole ollut näin alhainen sitten 1800-luvun. Huoltosuhde on hälyttävä, Hammermann sanoo.
Tällä hetkellä työmarkkinoilta poistuu vuosittain 10 000 henkilöä enemmän kuin sinne tulee. Vuonna 2024 syntyi 43 700 uutta suomalaista, kun työelämästä poistui 75 000.
– Ei tarvitse olla matemaatikko nähdäkseen, ettei yhtälö toimi, Hammermann sanoo.
Ira Hammermann puhuu ikäsyrjinnästä, sen taustamekanismeista, avaa mielenkiintoista tutkimusdataa ja tuo pöytään konkreettisia ratkaisuehdotuksia ikäsyrjinnän selättämiseksi työyhteisöissä ja rekrymarkkinoilla.
Mika Laine
Ruotsissa joka neljäs 64–69-vuotias töissä
Monet kokeneet työntekijät haluaisivat jatkaa työelämässä eläkeiän jälkeen, mutta työmarkkinoiden jäykkyys ja joustamattomuus vaikeuttavat tätä.
– Suomessa on vallalla ajatus, että ihminen on joko töissä tai ei, mutta työnteko on muuttunut valtavasti! Monet tekevät osa-aikatyötä tai toimivat osa-aikaisesti yrittäjinä. Taloudelliset kannustimet puuttuvat ja työskentely jopa nakertaa eläkkeestä. Eihän se kannusta pysymään työelämässä, Hammermann sanoo.
Eläkeiän ylittäneille voisi tarjota erilaisia vaihtoehtoja – ja kysyä. Ruotsissa joka neljäs 64–69-vuotias on vielä töissä.
– Ruotsissa eläkeläinen saa tehdä töitä kokopäiväisesti ilman enimmäistulorajaa ja töihin palaavat saavat verohelpotuksia. Irtisanomistilanteissa lainsäädäntö suojaa niitä, jotka ovat olleet kauiten talossa. Meillä on yllättävän yleinen trendi, että kauiten talossa olleet saavat lähteä pois, Hammermann listaa.
Hän kannustaa kannustaa jokaista, etenkin rekrytoijaa, miettimään, onko oma asenne todella ikätasa-arvoinen, tehdäänkö rekrytoinnissa turhia oletuksia työnhakijoista ja uskalletaanko toimeksiantajien ennakkoluulot haastaa.
– Anonyymiin rekrytointiin siirtyneet ovat saaneet kannustavia tuloksia. Iän lisäksi sukupuoli jää piiloon. Anonymiteetti hyödyttää myös nuoria, sillä ikäkeskustelu koskee työuran molempia päitä, hän vinkkaa.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot