Viikon kysymys
A-
A+
Leevi Länttä sirotteli siemensekoitusta tulevalle kumminiitylleen.
Kalle Hyttinen
PORVOO, KEVÄTKUMPU Kevätkummun koulun neljäsluokkalaiset kylvivät niityn koulunsa takapihalle. Tulevaisuudessa oppilaat pääsevät seuraamaan kedon kasvua ja tutkimaan eliöiden elämää.
Projektiin kuului myös tietoisuuden lisääminen luonnon monimuotoisuudesta ja kestävästä kehityksestä. Luonnon monimuotoisuuden lisääminen kaupunkiympäristöissä on tärkeää, sillä osa lajeista on häviämässä.
Tulevalle niitylle kylvettiinkin monenlaisia kasveja. Osa siemenistä kuului uhanalaisille lajeille kuten keltamataralle ja kangasajuruoholle, osa taas tutummille kellokasveille ja päivänkakkaroille.
– Odotan, että tämä tulee olemaan täynnä kukkia ja kaikenlaista, haaveilee neljäsluokkalainen Alina Lindholm. Hän arvelee kasvien kukkivan ensikertaa heinä- elokuussa.
– On kiva kun voi ite kokea, eikä tarvitse vaan kirjasta katsoa, iloitsee Aleksi Hämäläinen.
– Kasvit tuottavat myös happea, hän tietää.
– Ja ötököille tulee koteja kasveista, lisää Adalmiina Autio.
Kukansiemenet kannattaa Siru Taavilan (oik.) mukaan sekoittaa ensin hiekkaan. Niin ne pysyvät paikoillaan, eivätkä linnutkaan syö niitä niin helposti.
Kalle Hyttinen
Oppilaat olivat saaneet monimuotoisuusaiheesta oppitunnin ja he selvästi ymmärsivätkin kasvien merkityksen ekosysteemeille.
Pölyttäjät ovat äärimmäisen tärkeitä kuitenkin myös ihmisille.
– Jos meillä ei ole pölyttäjiä tai pörriäisiä, niin meiltä jää esimerkiksi monet marjat ja vihannekset saamatta, kertoo projektin vetäjä Siru Taavila Porvoon kaupungin puisto-osastolta.
Ruuantuotanto on suurelta osin riippuvaista pörriäisistä, sillä jopa 75 prosenttia viljelykasveista tarvitsee hyönteispölytystä. Maataloudessa käytetyt myrkyt ja yksipuolinen lajisto kuitenkin myös aiheuttavat pölyttäjäkatoa. Esimerkiksi lihantuotannon vaatimat laajat laidunmaat vievät tilaa monimuoiselta luonnolta ja pölyttäjiltä.
Niitylle siroiteltiin useaa eri siemensekoitusta monimuotoisuuden lisäämiseksi.
Kalle Hyttinen
Jokainen voi kuitenkin osallistua pölyttäjien olojen parantamiseen. Osallistaminen monimuotoisuuden lisäämiseen onkin osa myös Taavilan puutarhuriopiskelujen opinnäytetyötä.
Hänellä on jakaa vinkkejä myös jokaiselle kotipuutarhurille.
– Ihan jokainen voisi esimerkiksi omalle pihalleen jättää niin sanottua hallittua kaaosta, vinkkaa Taavila.
Esimerkiksi monen rikkakasveina pitämät horsmat, heinät ja pajut ovat pörriäisille ja perhosille tärkeitä ravinnonlähteitä.
Hänen mukaansa esimerkiksi omenapuun alle tai pihan nurkkaan jätetty niittämätön alue on pölyttäjille hyödyllisiä. Näin jokainen saisi parannettua pölyttäjien oloja. Kun pörriäiset menestyvät, myös asukkaiden omat viljelmät menestyvät paremmin.
Niityillä kasvaviin kasveihin taas ei saisi kajota.
– Vaikka niittykasvit ovat kauniita, niiden pitäisi antaa kasvaa niityillä. On tärkeää, että siemenet ehtivät valmistua ja varista niitylle. Se takaa, että kasvi kukkii seuraavanakin vuonna. Maljakossa kasvit eivät kauaa kestä, Taavila muistuttaa.
– Jos niittykukkia poimitaan liikaa, alkaa kukkiminen vähentyä, ja lopulta se loppuu kokonaan.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot