Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Kuvituskuva.
Mika Laine
Oletko ajatellut, että kotiseudullasi on asioita, joita pitäisi hoitaa paremmin? Ja että monet asiat ovat huonosti ja niihin pitää puuttua?
Seuraavat loogiset kysymykset, joita toivon kunnolla sinun miettivän, ovat: Luuletko että on joku muu kuin sinä, joka nämä asiat olet huomannut, voisi ne voi hoitaa kuntoon? Tai että on joku, jolle juuri ne asiat olisivat niin tärkeitä? Niin kyse on vaikuttamisesta poliittisesti. Ja siksi ihmiset Suomen demokratiassa – onneksi – politiikkaan lähtevät muuttaakseen jotain paremmaksi.
Useimmilla on kymmenen syytä, miksi juuri sinä et voisi lähteä vaikuttamaan. Haluan vakuuttaa juuri sinulle, että todennäköisesti nostaisit päätösten tasoa lähtemällä mukaan. Ei siksi, että kaikki nykyiset päättäjät olisivat huonoja tai päätökset aina surkeita, vaikka luokattomiakin kyllä tapahtuu. Vaan siksi, että jokainen innostunut uusi valtuutettu tuo oman tärkeän ja uuden näkemyksensä, jota ilman todennäköisesti jotain jäisi puuttumaan ja huomaamatta – ainakin niissä sinulle tärkeissä asioissa.
“Mutta kun enhän minä osaa.” Asiat eivät ole vaikeita ja muut valtuutetut ja viranomaiset auttavat ja vastaavat kysymyksiin (tämä on oma kokemukseni). Ja sinulla on oman valtuustoryhmä eli saman puolueen jäsenet valtuustossa, joiden kanssa on aina tilaisuus käydä kaikkia asioita avoimesti läpi (tai ainakin minusta se on valtuustoryhmän tärkein olemus). Tärkeintä on innostus ja halu viedä kuntalaisten asiaa eteenpäin! Yhteistyön ja vastavuoroisen arvostuksenkin merkityksen tulet huomaamaan.
Monet pelkäävät olevansa liian suorasanaisia. Minä edustan kansanliikettä, jossa suorasanaisuus on hyve. Mutta on toki eri asia se, mitä sanot kahden kesken kaverin kanssa ja mitä postaat someen tai sanot muuten julkisesti. Enkä usko, että se ero on oikeastaan kenellekään vaikea hahmottaa.
Kuinka paljon sitten aikaa se vie? Kunnanvaltuusto tai aluevaltuusto vie noin illan kuussa ja ryhmäkokous on sen lisäksi. Eli ei ollenkaan kohtuuttomasti. Muitakin luottamustoimia voi toki kertyä, mutta niihin yleensä sitten oma kiinnostuskin kasvaa, kun alkaa ymmärtää lautakuntien merkitystä päätöksenteossa. Rahallinen korvaus ei ole suuri, mutta on siitä normaalituloiselle perheelle apuakin.
On valitettavan monia, jotka pelkäävät poliittisen värin osoittamisen johtavaan hankaluuksiin yrittäjänä tai työpaikalla. Mutta mitä meille merkitsee demokratia, jos ammatinharjoittaja, yrittäjä tai esimieskään ei uskalla osallistua kunta- tai aluepolitiikkaan? Hyvinvointialuevaaleissa 2022 sote-alan ihmiset pärjäsivät erittäin hyvin – eikä siinä mitään. Tarvitaan valtuustoihin kuitenkin monenlaisia kansalaisia: duunareita, yrittäjiä, nuoria, eläkeläisiä ja äitejä – aivan kaikkia – eikä tarvita erityisasiantuntijaosaamista, koska se on virkamiesten rooli. Valtuutetut edustavat paikallisia kansalaisia ja heidän on syytä osata kertoa kansankielellä päätettävistä asioista. Tämä on edustuksellisen demokratian edellytys. Ota rohkeasti yhteyttä puolueeseen, joka ajaa sinulle tärkeitä asioita.
Tehdään Suomesta parempi osallistumalla ja antamalla kansalaisten rehellisen äänen kuulua niin vaaliuurnilla kuin sitten valtuustoissakin!
ILKKA SILLANPÄÄ,
FILOSOFIAN TOHTORI,
KUNNANVALTUUTETTU (PS.),
SIPOON PERUSSUOMALAISTEN PUHEENJOHTAJA
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot