Viikon kysymys
A-
A+
Basanta Ghimire perusti Khukurin vaimonsa Debakan kanssa vuonna 2009.
Niki Viheriävaara
PORVOO Nepalilainen poliisi Basanta Ghimire pääsi 1990-luvulla kiertämään maailmaa ilmiömäisten juoksijanlahjojensa vuoksi. Kun Nepalissa syttyi sisällissota, Ghimire lähetettiin onnenkaupalla Suomeen juoksukisoihin, jossa hän pääsi hakemaan turvapaikkaa.
Porvoolaisen ravintola Khukurin perustaja Basanta Ghimiren tarina alkaa pienestä vuoristokylästä Nepalista. Mies syntyi Pokharan suurkaupungin liepeillä perheensä maatilalle vuonna 1966. Ghimire kertoo lapsuutensa olleen kovaa työntekoa maatilalla ja juoksemista juoksemisen perään.
– Kotonani oli paljon lehmiä, vuohia ja kanoja. Heräsin aamuisin kuudelta ja menin töihin kanalaan, hän kertoo.
Ghimire muistelee tehneensä töitä usein niin pitkään, että oli jo valmiiksi myöhässä koulusta. Mutta koulumatkat olivat ne, mitkä tulivat määrittämään Ghimiren elämää pitkään.
– Kouluun piti juosta kaksi tuntia. Ja illalla piti juosta kaksi tuntia takaisin, hän kertoo.
– Laitoin sandalit jalkaan ja otin toiset mukaan. Jos yhdet menivät rikki, laitoin toiset jalkaan, Ghimire muistelee kovaa lapsuuttaan Himalajan vuoristossa.
Chicken tikka on suosittu annos Khukurissa. Ruokien raaka-aineina käytetään myös Ghimiren Nepalista tuomia raaka-aineita.
Niki Viheriävaara
Ghimirestä kasvoi voittamaton juoksija. Ensiksi hän voitti lukuisia aluemestaruuksia Nepalissa. Myöhemmin hänet lähetettiin Pakistaniin ja Intiaan juoksemaan ultramaratoneja. Tuolloin Ghimire työskenteli poliisina ja perusti perheen vaimonsa Debakan kanssa.
Vuonna 1995 Ghimire otti osaa ensimmäistä kertaa järjestettyyn Himalajan 100-kilometriseen ultramaratoniin. Urheiluvaatevalmistaja Niken järjestämässä kilpailussa muut eivät mahtaneet Ghimirelle mitään. Tavalliselle retkeilijälle monen päivän vuoristoreitti vei Ghimireltä niukasti alle 12 tuntia.
– Sain voitosta hyvän palkinnonkin, hän kehaisee.
Sen jälkeen vuonna 1996 Ghimire pääsi tiettävästi ensimmäisenä nepalilaisena juoksijana osallistumaan Isoon Britanniaan 80-mailiselle, eli 128-kilometriselle ultramaratonille. Sussexissa järjestetty kisa meni Ghimiren osalta kuitenkin pahasti penkin alle, kun hän eksyi kesken matkan ja saapui lopulta maaliin sijan 40. tuntumassa.
Samana vuonna Ghimire pääsi ensimmäistä kertaa tutustumaan myös Suomeen, kun hän osallistui Helsingin maratonille. Hän muistelee hämmästelleensä Suomen upeaa luontoa.
– Tuntui tosi hienolta olla Suomessa. Oli kesä, ja vihreää oli joka puolella, Ghimire kuvailee.
– Se oli minulle yllättävää. Olin kuullut muista Pohjoismaista aikaisemmin, mutta Suomesta en mitään, hän kertoo.
Brittilehti uutisoi ensimmäisestä Himalajan 100-kilometrisestä ultramaratonista ja Ghimiren voitosta vuonna 1996.
Kotialbumi
Vuonna 1996 poliittinen tilanne Nepalissa kehittyi kuitenkin huolestuttavaan suuntaan, ja maassa puhkesi sisällissota. Sisällissodan aikaan ei ollut turvallista olla ammatiltaan poliisi.
– Ihmiset varoittivat minua, että älä mene ulos. Perhe pelkäsi isän puolesta, ja myös minä pelkäsin, Ghimire kertoo.
Kun suomalaiset juoksijat kutsuivat Ghimiren takaisin Suomeen kilpailuihin, hän arvasi tilaisuutensa tulleen. Ghimire marssi lähetystöön ja haki viisumia Suomeen. Viranomaiset uskoivat kilpailun olevan hyvin tärkeä ja myönsivät viisumin nopeasti. Suomeen päästyään Ghimire haki turvapaikkaa.
Basantha Ghimire
Niki Viheriävaara
Ghimire ajatteli saavansa turvapaikan Suomesta helpommin, jos hän tekisi töitä. Hän oli työskennellyt Nepalissa aikaisemmin myös kokkina ja päätyi Suomessa nyt samoihin hommiin.
– Halusin perheeni mukaani. Tein töitä ja yritin auttaa heitä, Ghimire kertoo ensimmäisistä vuosistaan Suomessa.
Vuonna 2000 Ghimirelle myönnettiin turvapaikka, ja vuonna 2002 hänelle osoitettiin asunto Porvoosta. Vuotta myöhemmin myös hänen perheensä pääsi muuttamaan Suomeen.
Ghimire kertoo myös opiskelleensa tuolloin jonkin aikaa Edupolissa automaatioasentajaksi. Todellisuudessa hän halusi kuitenkin perustaa oman ravintolan.
– Osasin kaiken ja sain vaimoni mukaan ajatukseen. Me molemmat yritimme perustaa ravintolan, hän kertoo.
Vuonna 2009 unelma kävi toteen, kun Khukuri avasi ovensa.
– Olimme ensin kahdestaan ja teimme molemmat ruokaa. Kiire oli kauhea kaiken aikaa, ja lapsetkin olivat pieniä, hän muistelee.
– Asiakkaat olivat kuitenkin tyytyväisiä ja pitivät ruuasta.
Basanta Ghimire perusti Khukurin vaimonsa Debakan kanssa vuonna 2009.
Niki Viheriävaara
Ghimiret sinnittelivät ravintolan alkuvaikeuksien läpi, ja vuosien myötä Khukurista muodostui kaikkien tuntema paikka Porvoossa. Ghimiren mukaan ravintolalla menee nyt hyvin, vaikka Venäjän hyökkäyssota on vähentänyt turistien määrää ja pahinta kiirettä.
– Nykyään meillä on myös tarpeeksi työntekijöitä, Ghimire nauraa.
Myös perheen kolme lasta, Siriana, Sakti ja Susmi, ovat tuttu näky Khukurin tiskin takana. Koko perhe työskentelee ravintolassa edelleen silloin tällöin, mutta jokaisen työpanokselle ei ole enää päivittäin tarvetta.
Haastattelun aikaan Ghimire on valmistautumassa Nepaliin lähtöön, missä asiat ovat nykyään rauhallisemmin. Hän kertoo hakevansa kotimaastaan tarvikkeita ravintolaan silloin tällöin.
Ghimire kertoo Nepalissa olevan parhaillaan valmisteilla elokuva hänen hurjasta elämästään. Sen on tarkoitus valmistua parin vuoden sisällä.
– Elämässä on joskus vaikeaa ja joskus hauskaa, mutta me olemme kaikki iloisia, Ghimire päättää iloisesti.
KALLE HYTTINEN
NEPAL
» Noin 31 miljoonan asukkaan sisämaavaltio Himalajalla, Kiinan ja Intian välissä.
» Maan pohjoisosissa sijaitsevat maailman korkeimmat vuoret.
» Vuonna 1996 maolainen kommunistipuolue aloitti kapinan kuningasta ja hallitusta vastaan.
» Sisällissota kesti kymmenen vuotta ja vaati noin 13 000 ihmishenkeä.
» Nepal kuuluu mailman vähiten kehittyneimpien valtioiden ryhmään, mutta YK arvioi sen voivan nostaa luokitustaan lähivuosina.
» Lähde: Globalis
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot