Viikon kysymys
A-
A+
Pilvi Saarenpäällä, Satu Satolla ja Tiina Alvella on siirtolapuutarhat ja mökit Porvoon Humlebergissä.
Merja Forsman
PORVOO Humblebergin parkkipaikalta aukeaa näkymä, joka voisi olla suoraan Astrid Lindgrenin lastenkirjasta: Korkeiden kuusimetsien väliin painuu vehreä laakso, jota halkoo soratie. Sen varrella seisoo rivi värikkäitä pikkutaloja.
Jokainen rakennus on omanlaisensa: on mustaa ja modernia, värikästä ja boheemia. Talojen nimetkin ovat kuin sadusta: Casa Nina, Humlaberg, Pilvilinna, Olotila…
– Kaupunki on antanut vuokralaisille aika vapaat kädet. Talon pitää olla alle 30-neliöinen, puurakenteinen ja huopa-, maksaruoho- tai sammalkattoinen, mutta muuten olemme saaneet heittäytyä aika villeiksi, Humlebergin siirtolapuutarhayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Pilvi Saarenpää kertoo ja johdattaa kohti palstoja.
Tontteja on yhteensä 31 ja 18 niistä on varattu. Jos siirtolapuutarha-alueen suosio olisi suurempi, tonttien määrä voitaisiin kasvattaa 60:een.
Taimia ja vinkkejä jaetaan naapurien kanssa
Alueen vuokralaiset, Tiina Alve ja Satu Satto liittyvät porukkaan. He kertovat olevansa hyvin tyytyväisiä siirtolapuutarhalaisia. Omasta mökistä on tullut omanlainen ja puutarhassa on päässyt toteuttamaan unelmiaan.
Humlebergissä kaikki on vielä uutta, keskeneräistäkin.
– Koska olemme kaikki samassa vaiheessa puutarhojemme kanssa, meille on ollut toisistamme paljon hyötyä. Sivusta seuraamalla oppii eri tavalla kuin kirjasta lukemalla, Satto kertoo.
Asukkaat huikkailevat tonttirajojen yli vinkkejä toisilleen ja vaihtavat taimia. Esimerkiksi vihreävalkoinen maahumala näkyy löytäneen tiensä useampaan puutarhaan.
Yhdistyksemme someryhmässä ja toisinaan myös kirppispöydillä vaihdetaan rakennusvaiheessa ylijäämiä materiaaleja ja muita tarpeettomaksi jääneitä esineitä.
– Täällä on kaikenikäisiä ihmisiä, kaikki samalla viivalla. Jokainen on palstallaan yksin, mutta samalla osa kokonaisuutta, Saarenpää kertoo.
Aluetta hoidetaan kaksi kertaa vuodessa järjestettävissä talkoissa, ja jäsenille jaetaan omia vastuualueitaan. Esimerkiksi Alve on talkoovastaava, Saarenpää puheenjohtaja ja Satto ympäristövastaava.
– Yhteisöllisyytemme on vasta aluillaan, Alve sanoo.
Suunnitteilla on kuitenkin jo kaikenlaista, kuten Avoimet puutarhat -tapahtumiin osallistumista.
Vuokra noin 560–760 euroa vuodessa
Auringon paistaessa ja pääskysten syöksyessä ilmassa tunnelma on lähes hävyttömän idyllinen. Soratiellä kulkee naapurimökin asukas tavarakärryä työntäen, puutarhoissa kastellaan istutuksia. Kaikenikäisiä viherpeukaloita omissa askareissaan.
Palstan vuokra on 1,9 euroa neliöltä eli noin 560–760 euroa vuodessa palstan koosta riippuen.
– Jos saamme lisää vuokralaisia, vuokrataso on mahdollista pitää samalla tasolla, ehkä jopa laskea, Saarenpää sanoo.
Mökkien hinnat voivat olla mitä vain, ja kolmikko arvelee halvimman olleen alle 40 000 euroa.
Se, onko hinta paljon vai vähän, riippuu näkövinkkelistä. Yhden kurpitsan hinnaksi voi laskea tuhansia, jos palstaa ajattelee omavaraisuuden lähteenä, mutta kesämökkeihin ja omakotitaloihin verrattuna hinnat ovat kohtuulliset. Sijaintikin on vain muutaman minuutin ajomatkan päässä Porvoon keskustasta.
– Eihän tällaista paikkaa saa mistään näin läheltä keskustaa, Saarenpää sanoo.
Tulevaisuudessa alue laajenee ja kehittyy. Järven lähistölle rakentuu oma saunakin. Ihan kunnon puusauna kunnallisella viemäröinnillä.
Toistaiseksi osa asukkaista peseytyy ämpärien ja retkisuihkujen avulla. Vesi saadaan vesiposteista, jotka alueen vuokralaiset pystyttivät pari vuotta sitten talkoovoimin.
Rauhallinen ja turvallinen pikkukylä
Toisin kuin monissa siirtolapuutarhoissa, Humlebergin siirtolapuutarhalla saa yöpyä ja oleskella kesäkauden ulkopuolellakin.
– Täällä on turvallinen olo nukkua, Saarenpää sanoo.
Koska alue sijaitsee päättyvän tien lopussa ja naapurissa on muutamat asuintalot, paikalle eksyy lähinnä satunnaisia koiranulkoiluttajia ja ihmisiä, jotka etsivät läheistä Staffaksen uimarantaa.
Sen sijaan eläinasukkaita täällä riittää. Lintuja, kettuja, kauriita ja vaskitsoja. Alven palstan mutaan oli jäänyt viime kesänä iso pyöreä jälki, joka saattaa kuulua ilvekselle.
Aamulla tunnelma on alueella ehkä parhaimmillaan, kun aurinko nousee Veckjärven takaa ja asukkaat nousevat kuisteilleen kahville.
– Niityltä kohoaa usva ja talvisin huopakatot menevät kuuraan, Alve sanoo.
Koska katuvalaistusta ei ole, tähdet tuikkivat kirkkaana. Kuin olisi jossain paljon kauempana kuin viiden kilometrin päässä Porvoon torilta.
MERJA FORSMAN
Humlebergin siirtolapuutarhamökit ovat alle 30 neliön kokoisia. Pilvi Saarenpään mökkiin mahtui pieni keittiökin. Saarenpää toimii Humlebergin siirtolapuutarhan yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana.
Merja Forsman
Pilvilinna, Pilvi Saarenpää
Kun saavun Humlebergiin, verenpaineeni laskee. Tämä paikka tekee sellaista mielelle ja keholle.
Asun siirtolapuutarhan lähellä ja vietän nyt kesällä täällä paljon aikaa. Mitä minä eläkeläinen kotona kököttäisin! Matkakaan ei ole pitkä: autolla se vie noin kuusi minuuttia, sähköavusteisella pyörällä alle 15.
Mietin aikoinaan, että olisi hienoa omistaa tällainen mökki ihan kodin läheltä. En tiedä, uskaltaisinko olla ihan omin päin jossain syrjäisessä mökissä. Siirtolapuutarhalla lähellä on aina muita. Kaikki saavat olla halutessaan omissa oloissaan, mutta toisten läheisyys tuo turvaa.
POPS ry on perustettu vuonna 2012 ja liityin siihen vuonna 2017. Meni pitkä tovi, että pääsimme tähän pisteeseen: mökkejä päästiin rakentamaan siirtolapuutarha-alueellemme noin kolme vuotta sitten.
Siirtolapuutarhamökkini nimi on Pilvilinna, koska tämä oli minulle pitkään sellainen pilvilinna ja nimeni on Pilvi. Aika hauskaa, eikö? Mökin piirsi arkkitehti ja seinäelementit tuotiin valmiina paikoilleen. Sisätyöt sitten vielä oli tehtävä. Väriksi halusin keltaisen, en ainakaan punaista, kun olen asunut monta vuotta punaisessa tuvassa ja aiempi kesämökkikin Pohjanmaalla oli jo punainen.
Tontin takaosassa on pieni metsäkaistale, mikä on mielestäni viehättävää.
Siirtolapuutarha kasvattaa kärsivällisyyttä. Pitää malttaa odottaa, että kasvit kasvavat ja sietää sitä, ettei kaikki aina onnistukaan. Nyt pitää vielä opetella, ettei koko ajan tarvitse tehdä jotain. Eläkkeellä saa loisiakin.
Tiina Alve kuvailee itseään järjestelmälliseksi ihmiseksi, mikä näkyy myös hänen puutarhassaan. Alve on Porvoon siirtolapuutarha POPS ry:n talkoovastaava.
Merja Forsman
Villa Salvo, Tiina Alve
Olin pitkään haaveillut omasta siirtolapuutarhasta. Kotikaupunkiini Keravalle suunniteltiin aluetta, josta toivoin palstaa, mutta kaupungin suunnitelmat kariutuivat.
Eräänä unettomana yönä selailin nettiä ja löysin tämän paikan. Kun tajusin, ettei palstan saadakseen tarvitse olla porvoolainen, innostuin.
Italialaisesta kakkosasunnosta haaveileva mieheni vänkäsi vastaan, mutta kun luimme POPS ry:n säännöistä, että täällä vietetään iltapäiväsiestaa – kuin Italiassa –, mieli muuttui. Humlebergissä ei päristellä tai paukutella kello 12–14, paitsi jos rakentaa.
Vasaran muotoinen rinnetonttimme on haastava ja palstamme maansiirtotöistä tuli alueen mittavimmat. Ensimmäisen kesän muokkasimme tonttia ja rakensimme kivimuuria. Toisena kotimainen valmismökkimme nostettiin paikoilleen. Kolmantena rakensimme varastoja ja kärräsimme sepeliä sekä multaa. Nyt neljäntenä pääsemme vihdoin upottamaan sormet kunnolla multaan.
Aiomme tuoda Humlebergiin ilmatäytteisen kajakin, jolla melomme Hasselholmaan saunomaan. Pihalle rakennamme kesäkeittiön. Vaikka täällä saa yöpyä talvellakin, siirtolapuutarhastamme tulee kesäjuttu.
Italian kakkosasuntoa emme siis hankkineet, mutta nyt vietämme elokuun täällä ja syyskuuksi ajamme Italiaan.
Satu Satto halusi mahdollisimman ympäristöystävällisen siirtolapuutarhan ja mökin. Satto toimii POPS ry:n ympäristövastaavana.
Merja Forsman
Olotila, Satu Satto
Humlebergin siirtolapuutarhassa minua viehättää katuvalottomuus, sähköttömyys ja se, että vesi pitää kantaa vesipisteestä ja lämmittää tiskien pesua varten – kaikki tämä kuuluu täällä olemiseen.
Olen ollut puuseppä ja korjausrakentaja, mutta viimeisimmäksi siistissä sisätyössä. Kaipasin käsillä tekemistä ja halusin myös kokeilla kasvattaa itse jotain syötävää.
Siirtolapuutarhani on mahdollisimman ympäristöystävällisesti rakennettu. Puutavaran hankin askolalaiselta Eero Koskelalta ja läheiseltä Sannaisten sahalta. Puutarhassa suosin luonnonmukaisia materiaaleja. Tuen mieluummin paikallisia toimijoita kuin isoja ketjuja.
Paikallinen timpuri rakensi rakennuksen rungon ja ulkopinnat, sisäpinnat ja eristykset tein itse. Harmaannumme siirtolapuutarhamökkini kanssa. En ole käsitellyt pintaa millään aineilla.
Haluan tehdä jotain, mikä vaikuttaa positiivisesti ympäristöön. Uuden rakentaminen rasittaa ympäristöä, mutta alueen kasviston monipuolistaminen toivottavasti kompensoi haitan ja lopulta rikastaa ympäristöä ja tuottaa hyvää mieltä.
Täällä pääsen näkemään, mikä vaikutus omalla tekemiselläni on. Näen kasvun ihmeen.
Merja Forsman
Porvoon siirtolapuutarhayhdistys POPS ry
» toimii monien muidenkin siirtolapuutarhojen tavoin yhdistyspohjaisesti
» on voittoa tavoittelematon
» vuokraa maat kaupungilta ja vuokraa palstat jäsenilleen
» sijaitsee osoitteessa: Humlebergitie 147, Porvoo
» kooltaan 2,5 hehtaaria
» 31 palstaa
» palstojen koot on noin 300–400 neliömetriä.
» Lue lisää: www.pops.fi
Humlebergin siirtolapuutarha osallistuu avoimiin puutarhoihin
Avoimet puutarhat järjestetään sunnuntaina 6.7. klo 10–17. Tänä vuonna teemapäivänä voi tutustua myös Humlebergin siirtolapuutarhapalstoihin ja -mökkeihin. Alueella on myös kirpputoreja ja pienimuotoista myyntiä, jos sää sallii.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot