Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
SPX Aids to Navigation oy:n pitkäaikainen toimitusjohtaja Lars Mansner palkittiin lauantaina Porvoon Yrittäjien vuosijuhlassa.
Merja Forsman
PORVOO Jos olet liikkunut merillä tai lentänyt lentokoneella, olet todennäköisesti törmännyt SPX:n ja Sabikin merkkivaloihin – tai välttänyt törmäyksen niiden ansioista.
Tarmolassa sijaitseva SPX Aids to Navigation Oy (entinen Sabik Oy) on maailman johtavia merenkulun ja ilmailualan turvalaitteiden valmistajia.
SPX Aids to Navigation valmistaa laitteita, joissa on kyse pahimmillaan elämästä ja kuolemasta: laskeutuuko lentokone turvallisesti kiitoradalle, pysähtyykö metron tai junan kuljettaja ajoissa, osaako laivan kapteeni navigoida turvallisesti satamaan tai osuuko lentokone mastoon.
SPX Aids to Navigationin laitteiden avulla parannetaan liikkumisen turvallisuutta. Noin 10 % myynnistä suuntautuu rautateille ja metroliikenteeseen.
Merja Forsman
Globaalisti terävintä kärkeä
SPX Aids to Navigation Oy ja sen pitkäaikainen toimitusjohtaja Lars Mansner palkittiin lauantaina Porvoon Yrittäjien vuosijuhlassa. Mansneria haluttiin muistaa hänen lähes 40-vuotisesta elämäntyöstään yrittäjäpalkinnolla.
– Vaikka Mansner ei enää ole yrittäjä, halusimme myöntää palkinnon hänelle tunnustuksena hänen pitkäaikaisesta elämäntyöstään Porvoossa ja Porvoon viemisessä maailmankartalle, Porvoon Yrittäjien puheenjohtaja Marina Nyberg valaisee.
Mansner on luonnollisesti yllättänyt valinnasta.
– Tämä tuli ihan nurkan takaa, Mansner sanoo ilahtuneena.
– Onhan tämä todella hienoa, että pitkäaikainen yrityksemme, joka on globaalistikin maailman terävintä kärkeä, huomioidaan paikallisestikin. Olemme yleensä aika näkymättömiä porvoolaisille.
Palkinto tuli hänen mielestään silti oikeaan yritykseen.
– Meillä on hyvä tiimi, hyvät resurssit ja maailman parhaat tuotteet, Mansner kehuu.
SPX Aids to Navigation myy turvalaiteratkaisuja rannikkovartiostoille, merenkulkuviranomaisille, laivastoille ja satamille.
Merja Forsman
Yrityksen tarina alkoi venäläisestä poijusta
Yrityksen tarina alkoi, kun venäläinen poiju rantautui 70-luvulla Suomen rannikolle. Sen muoto oli kätevän suippo, ja pian Suomen merenkulkulaitos totesi, että Suomen kannattaisi kopioida sen muotoilu.
Samalla päätettiin selvittää, voisiko poijuun saada merkkivalon. Eräs Merenkulkulaitoksen työntekijä soitti vanhalle luokkatoverilleen Koneelle, jossa alettiin valmistaa signaalivaloja.
Kone päätti luopua vuonna 1982 signaalivalojen valmistamisesta ja myi toiminnan Porvooseen, johon muutama entinen Koneen työntekijä oli perustanut Rencotuote oy:n.
Vuonna 1984 insinööriksi valmistunut Mansner tuli yritykseen ensin kesätöihin ja sitten vakituiseen työsuhteeseen myyntipuolelle vuonna 1989.
Rencotuote ajatui 1990-luvun alussa konkurssiin, ja Sabik oy perustettiin 1991.
– Pääsin kasvattamaan paikallisesta toimijasta kansainvälistä menestystä ensin vientimyyjänä, sitten myynnin vetäjänä ja vuodesta 2010 lähtien toimitusjohtajana, Mansner kertoo.
Nämä merilyhdyt ovat matkalla maailman suurimman merenkulkuvirannomaiselle, Yhdysvaltojen rannikkovartiostolle. The U.S. Coast Guard on yksi porvoolaisyrityksen tärkeimmistä asiakkaista. – Lähes kaikki heidän 30 000 laitteistaan on meiltä, Mansner kertoo.
Merja Forsman
Led-valot valaisivat tien huipulle
Yrityksessä tehtiin 90-luvulla strateginen päätös, joka vei yrityksen kansainväliseen menestykseen: Sabik keskittyisi erityisesti merenkulun signaalituotteisiin ja panostaisi led-valaistukseen ensimmäisenä alansa toimijana.
– Investointi optiseen linssiin oli niin iso, että jos emme olisi onnistuneet, olisimme todennäköisesti menneet konkurssiin, Mansner kertoo.
Aiemmin signaalilaitteissa käytetiin hehkulamppuja, joita joudutaan vaihtamaan jopa 3–4 kertaa vuodessa. Led-valot ovat pitkäikäisempiä, energiatehokkaampia, kirkkaampia ja luotettavampia.
– Kehitimme tuotteita, joista tuli huomattavasti parempia kuin isojen amerikkalaisten kilpailijoittemme tuotteet. Olimme 10 vuotta muita edellä! Mansner kertoo.
Pian koko ala havahtui muutokseen.
– Voisi sanoa, että olemme edistäneet liikkumisen turvallisuutta maailmanlaajuisesti. Kilpailijamme alkoivat kopioida meitä, mutta nyt näitä entisiä kilpailijoitamme ei enää edes ole, Mansner sanoo.
– Kun loimme 90-luvun strategian, että haluamme olla vuoteen 2010 mennessä Euroopan suurin alamme toimija, emme osanneet kuvitellakaan, että olisimme maailman suurin.
SPX Aids to Navigationin tuotteet ovat arvostettuja maailmalla.
Merja Forsman
Pysymme siellä, missä on tiimimmekin – Porvoossa
Kerrottakoon hauska tarina Sabik-nimestä, joka juontuu arabiasta ja tarkoittaa edelläkävijää. Sabik on myös tähti, joka ohjasi aikoinaan merenkulkijoita merillä.
– Nimi edusti juuri sitä, mitä halusimme olla: pieni ja kirkas. Nyt tähden koko on kasvanut, mutta olemme edelleen kirkkain, Mansner sanoo.
Vuonna 2018 Sabik osti uusiseelantilaisen Vega Industries Ltd:n.
– Vega on tähti, joka näkyy vain pohjoisella pallonpuoliskolla. Sabik taas näkyy vain eteläisellä puolella. Näimme toisemme taivaalla, ja nyt olemme yhtä, Mansner hymyilee.
Vuosien mittaan Sabik oy reagoi markkinatilanteisiin: osti ja myi yrityksiä, myi toimintansa suuremmalle yritykselle ja lopulta vuonna 2019 Porvoon tehdas ja Suomen osakeyhtiö liitettiin osaksi yhdysvaltalaista SPX Techologies oy:tä.
Vuodesta 2023 Sabik on kulkenut nimellä SPX Aids to Navigation oy.
Tällä hetkellä yritys työllistää 60 henkilöä, joista 33 työskentelee yrityksen pääkonttorissa Porvoossa.
– Pysymme täällä, missä asiantuntijammekin asuvat. Koska ihmiset ovat meillä pitkään – keskimäärin 17 vuotta – he osaavat työnsä. Meillä on vahva tiimi, Mansner kertoo.
Tuotteiden, alan ja asiakkaiden tunteminen on alalla tärkeää, Mansner kertoo. Myyjän on neuvottava asiakasta vaatimaan tuotteilta oikeita asioita.
– Myyjän tärkein ominaisuus ei ole kyky puhua, vaan kuunnella asiakasta. Emme ole koskaan se halvin vaihtoehto, mutta kun laskee koko elinkaaren kustannukset, olemme vahvoja, Mansner kertoo.
– Työntekijät ovat menestyksemme salaisuus. Olemme onnistuneet rekrytoimaan vahvan asiantuntijatiimin Porvooseen, Mansner kertoo.
Merja Forsman
Mansnerin liki 40-vuotiseen uraan mahtuu monia hienoja hetkiä. Viime vuoden kesällä Sabik Marine toimitti Tonavanjoelle merilyhtyjä, joiden avulla saadaan kuljetettua viljaa Ukrainasta.
– Oli hienoa päästä tämän EU-hankkeen kautta tekemään hyvää Ukrainalle. Pystymme varmistamaan, että vilja liikkuu yhä Ukrainalta maailmalle ja ukrainalaiset saavat tuloja, Mansner sanoo.
– Urani Sabikilla on ollut erittäin kiehtova matka. Olen saanut nähdä työntekijänä, yrittäjänä ja toimitusjohtajana, miten tekninen kehitys vie pienen yrityksen maailman huipulle. Menestys ei synny yhdestä hyvästä päätöksestä, vaan kirkkaasta strategiasta ja monista valinnoista ja virheistä, joista opitaan.
SPX Aids to Navigationilla on tehtaita Porvoossa, Virossa, Australiassa, Englannissa ja Amerikassa. Asiakkaita on kaikissa maanosissa. Porvoossa on SPX Aids to Navigationin pääkonttori.
Merja Forsman
Ensi vuonna Mansner jää eläkkeelle. Silloin hän aikoo mennä katsomaan merimerkkejä niiden käyttöympäristössä, merillä.
– Nuorena asuin Voolahdella ja katselin, miten hiekkajaalat ajoivat soraa Vessööstä. Isoisänikin oli osan elämästään hiekkajaalan kuljettaja, Mansner kertoo.
Hän on harrastanut veneilyä lapsesta saakka ja viettää kesäisin kolme viikkoa merillä vaimonsa kanssa.
– Suomessa on valtavan hieno rannikko ja paljon saaria. Siksi Suomessa onkin niin paljon turvalaitteita esimerkiksi Ruotsiin verrattuna. Jos on vain rantaviivaa, turvalaitteita ei tarvita niin paljon.
SPX Aids to Navigation oy:n Mansner jättää levollisin mielin seuraajansa käsiin.
– Varmasti tulee olemaan ensi vuonna haikeutta, mutta yritys on hyvässä omistuksessa. Vaikka konserni on iso, tunnemme ihmiset huippuun asti, yritys tekee tulosta ja tuloksesta maksetaan verot Suomeen, Mansner sanoo.
Sabik jatkaa loistamistaan maailman markkinajohtajana.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot