Viikon kysymys
A-
A+
Pilvijärven rannoila on korkeita kallioita, joiden päälle voi kivuta nauttimaan eväitä.
Merja Forsman
SIPOO Sipoossa on monta muutakin hienoa luontokohdetta kuin Sipoonkorpi – johon muuten nykyään pääsee Hop-on Hop-off -bussilla. Kokemisen arvoinen on esimerkiksi tämä Pilvijärven luonnonsuojelualue, johon eräopas Markus Sirkka on tullut esittelemään uutta lajia, reppulauttailua. Tai uutta ja uutta…
– Suomeen laji tuli jo reilut kymmenisen vuotta sitten. Maailmalla sitä on harrastettu reilut 20 vuotta, Sirkka kertoo.
Monille reppulautailu on silti vielä vieras laji, eivätkä Sirkan retkeilyvälinevuokraamon asiakkaatkaan juuri reppulauttoja tiedustele.
Packraft eli reppulauttailu keksittiin vuosituhannen alussa helpottamaan matkaamista Alaskan erämaissa. Kun polku katkeaa tai käy vaikeakulkuiseksi, lautan voi napata repusta, pumpata ilmalla muutamassa minuutissa ja jatkaa matkaa sulavasti vesillä.
Sirkka on vuokrannut retkeilyvälineitä vuodesta 2008 asti, joista noin 10 vuotta Porvoossa.
Merja Forsman
Reppulautan etuja ovat keveys, kokoontaitettavuus ja kestävyys. Esimerkiksi Sirkan tuomat reppulautat painavat alle neljä kiloa. Niiden lisäksi pakkaamme mukaan melat, pelastusliivit ja vesitiiviit pussit tarvikkeille ja vaihtovaatteille.
Ja ei kun menoksi!
Pilvijärven seutu on mainio testilokaatio, Sirkka sanoo retkemme aloituspisteellä Möträskintien parkkipaikalla.
Pilvijärveä ja viereistä Möträskin järveä kiertää 10 kilometrin luontopolku pitkospuineen. Matkan varrella on vesistöjä, metsiköitä, kallioita ja soita.
– Tämä on kuin Isojärven kansallispuisto minikoossa, Sirkka sanoo.
Ensimmäiseen etappiimme, Möträskin rantaan, on noin kilometrin mittainen taival. Se vie soratieltä vehreälle polulle, joka laskeutuu kahden korkean kallion reunustamaan alhoon. Keskellä solisee saniaisten reunustama metsäpuro.
– Tuo tuo mieleen hiidenkirnun, Sirkka osoittaa pystysuorassa kalliossa olevaa sileää kuoppaa.
Pian polku nousee kalliotasanteelle ja laskeutuu siitä Möträskin kirkasvetiselle järvelle.
Eräopas Markus Sirkka esittelee reppulauttailua.
Merja Forsman
Pilvijärvellä on kuusi- ja sekametsiä, kallioita, järviä, soita ja kirkasvetisiä järviä.
Merja Forsman
Täyttäminen tehdään täyttöpussilla
– Otapa aikaa, kauanko veneen täyttäminen vie, Sirkka sanoo kaivaa kumikanootit esille.
Noin kaksimetrisen lautan täyttäminen tapahtuu täyttöpussilla, johon kaapataan ilmaa, joka puristetaan lautan sisään. Loppupiukeus saavutetaan keuhkojen voimin.
Kaikkineen prosessi voisi viedä sellaiset 10–15 minuuttia tai vähemmänkin, jollei sattuisi ikävä vahinko ja toinen pumpuista hajoaisi.
– Tässä huomataan, miten tärkeä on pakata korjaustarvikkeet mukaan, Sirkka sanoo.
Mikäs tässä aurinkoisella rannalla odotellessa.
Pilvijärven rannoila on korkeita kallioita, joiden päälle voi kivuta nauttimaan eväitä.
Merja Forsman
Sirkasta paljastuu varsinkin mielenkiintoisia seikkoja. Ensinkin vuonna 1999, vasta 23-vuotiaana opiskelijana, mies vaelsi yksin Haminasta Nuorgamiin. Reissu kesti 88 päivää ja oli reilut 2 200 kilometriä.
Matka jätti ikuiset arvet.
– Rakot lähtivät Joensuun kohdalla, mutta olkapäihin jäi arvet, koska ne eivät päässeet paranemaan olkahihnojen alla, Sirkka kertoo.
Nyt on haaveena lähteä kolmatta kertaa vaeltamaan Suomea päästä päähän, tällä kertaa rullalaudalla Teppo-koiran kanssa.
Vaellusreissujensa lisäksi mies opastaa, vuokraa ulkoiluvälineitä, kirjoittaa luontoretkeilystä ja kuvaa luontoa.
– Asuntojakin on tullut kuvattua, jostain se raha pitää saada, mies virnistää.
Jalaton liskomme vaskitsa on rauhoitettu.
Merja Forsman
Porvoossa Sirkka on saattanut tulla monille tutuksi hunajastaan, jota hän vielä muutama vuosi sitten myi hunajafillarinsa kyydistä eri tapahtumissa.
Mukavan leppoisaa kyytiä
Reppulautan kyydissä on kuin kumisessa kourassa. Meno on vakaata ja lautta kulkee vaivatta sekä vasta- että myötävirtaan.
Koska mukanamme ei ole pohjaeviä, liikumme kevyttä siksakia.
– Reppulautalle pääsee alle 5 kilometrin tuntivauhtia, mutta vauhti on silti nopeampi kuin luontopolulla kulkiessa, Sirkka sanoo.
Jos tuuli olisi kovempi, lautan ohjaaminen saattaisi käydä hankalaksi. Kulku rantaa pitkin tuo tuulensuojaa.
Noin kilometrin melonnan jälkeen nousemme hyllyvälle turvekannelle ja tyhjennämme toisen lautoista. Se ei montaa minuuttia vie.
Iki-inhokkini Crocsit olisivat tässä lajissa poikaa. Ainakaan ei olisi kannattanut laittaa uusia vaaleanpunaisia lenkkareita.
– Reppulauttailussa pitää olla seikkailumieltä. Usein rannat ovat mutaisia, Sirkka sanoo.
Toki reitit voi yrittää suunnitella niin, että valitsee laskeutumis- ja nousupaikoiksi kalliorannat, mutta tosiseikkailija ei sellaiseen ryhdy.
Sen sijaan rämmimme soisen tiheikön läpi kohti merkittyä polkua.
– Saat vähän Amatsonin sademetsä -elämystäkin, Sirkka sanoo ja harppoo eteenpäin lautta olallaan.
Selkään pakattavan lautan voi sujauttaa rinkkaan ja tarvittaessa pumpata ilmalla ja ylittää sillä vesistöjä tai laskea pitkin virtavesiä vaikka kesken vaelluksen.
Merja Forsman
Reppulautat painavat alle neljä kiloa, joten niitä on kevyt kantaa patikoidessa.
Merja Forsman
Porvoonjoelta löytyy sopivia reppulauttailukohteita
Mustijoki ja Porvoonjoki ovat Sirkan mukaan hyviä reppulauttailukohteita. Häntänsä Lahteen heittänyt Porvoonjoki kiemurtelee ja kaartelee yhteensä noin 143 kilometriä.
– Porvoonjoen-retkeen kannattaisi varata 3–4 päivää. Alun serpentiinimäisten kohtien laskeminen on kuin Linnanmäellä, Sirkka sanoo.
Porvoonjoen voi myös kokea lyhyemmissä pätkissä. Sirkka on heittänyt asiakkaitaan esimerkiksi Virtaalaan, josta he ovat laskeutuneet Sakta Fartenin* ohi Kansanpuistoon makkaralle ja jatkaneet seikkailuaan Sahasaariin tai Hamarin rantaan.
– Elokuun lopussa päättyy melontarajoitus Sikosaaren ympärillä ja silloin suosittelen tutustumaan siihen alueeseen. Siellä on viidakkomaisia osuuksia, mutta niistäkin selviää, Sirkka sanoo.
Pilvijärven ja Möträskin ympärillä kulkee kymmenen kilometrin luontopolku pitkospuineen.
Merja Forsman
Erämaahenkisiä maisemia ja kirkkaita vesiä
Luonto Möträskin ja Pilvijärven välissä on erämaahenkinen. Tänne eivät kuulu liikenteen meteli emmekä törmää yhteenkään ihmiseen, vaikka sää on mitä mainioin.
– Varo! huudan.
Lauttaansa kantava Sirkka ei huomaa edessään kiemurtelevaa otusta.
– Enpä ole vähään aikaan nähnyt vaskitsaa, Sirkka hämmästelee.
Rauhoitetun vaskitsan tappamisesta joutuisi pulittamaan 120 euron sakot.
Pilvijärven rannalla tulevat vastaan päivän ensimmäiset ihmiset. Isä poika etsivät kaarnanpalasia laivaa varten.
– Mitä te teette? poika ihmettelee.
– Kuivan maan melontaa, Sirkka vitsailee.
Kohta vastaan kävelee koiranulkoiluttajia ja vastapäisellä uimarannalla hypitään vilvoittavaan veteen. Taustalla kuuluu tasainen liikenteen humina.
Sirkka kaivaa repustaan teetä ja pullaa, ja sopiva lekottelupaikka löytyy pitkospuilta. Miten hyvältä eväät maistuvatkaan luonnossa!
– Kävin täällä pienenä poikana kalastamassa. Muistan vieläkin kirkkaat vedet ja sen, miten isoja Pilvijärven ahvenet olivat. Vai oliko se vain sitä, että lapsena kaikki näytti isommalta, Sirkka nauraa.
Vielä on viimeinen taival edessä. Se ylittää Pilvijärven ja ohittaa korkeita kalliota, veden yli kurkottavia puita ja suokukkia.
Sirkka esittelee, miten vene liikkuu suoraan sivulle, kun melalla tekee kahdeksikkoa tai sillä työntää vettä veneen alle. Kikka toimii, mutta myös kastelee varomattoman melojan.
Järven pinnalla lipuu valkea joutsen. Jossain loiskahtaa. Kalako? Ehkä sellainen Sirkan lapsuuden jättiahven?
Luonnossa eväät maistuvat erityisen hyvältä.
Merja Forsman
Sopii tosiseikkailijoille
Reppulauttailu tuo retkeilyyn uusia ulottuvuuksia: vesikasvien tarkkailua kirkkaan veden läpi, lintujen kuuntelua kumilautalla lötkötellessä ja mutakylpyjä koiville.
Sellaisen saan ennen kuin nousemme viimeiselle polkupätkälle.
Muutaman tunnin retki on venynyt viiteen tuntiin. Voisi todeta, että reppulauttailu sopii seikkailijalle, jolla ei ole kiirettä.
Kun kuminen kanootti lipuu pitkin veden pintaa, kello unohtuu. Juuri se on lajissa parasta.
»* Sakta Farten on ennen keskustaa oleva alue, jolla oli aikoinaan vanhoja tehdasrakennuksia ja Sakta farten (hidasta vauhtia) -kyltti, jonka mukaan koko alue sai nimensä.
Pilvijärven luonnonsuojelualueella on lähes satumaisen kaunista luontoa.
Merja Forsman
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot