Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Muusikko Tero Vesterinen palkittiin Aktiasäätiön taidestpendillä.
Mika Laine
PORVOO Aktiasäätiö palkitsi tänä vuonna taiteilijastipendillä muusikko ja lauluntekijä Tero Vesterisen. Stipendin arvo on 12 000 euroa. Taiteilija itse oli yllättynyt mutta iloinen saamastaan stipendistä.
– Rahat tulevat menemään pitkälti musiikkihommiin. On tarkoitus kehittää omaa laitteistoa, että pystyy tekemään entistä parempaa jälkeä tuolla studiossa, sanoo Vesterinen.
Vesterinen Yhtyeineen, jonka solistina Tero laulaa, on tullut tunnetuksi muun muassa kappaleilla Kohti sydänpeltoja, Onnellinen mies, Tummilla teillä ja Rodeo. Kohti sydänpeltoja on ehkä artistin kaikkein tunnetuin kappale ja sitä on katsottu Youtubessa 2,6 miljoonaa kertaa. Lisäksi kappale valittiin Vuoden 2023 iskelmäksi.
Vesterinen on ollut mukana Elämäni biisit -ohjelmassa pitkään. Artistin mieleen on jäänyt erityisesti kappale La Bohème, joka esitettiin ranskaksi.
– Käänsin ensin kappaleen ranskasta englantiin, että tajusin, mistä siinä lauletaan. Sitten aloin sana kerrallaan laulamaan kappaletta.
Aktiasäätiön puheenjohtaja Ulrike Hjelt-Hanson onnittelemassa Tero Vesteristä.
Mika Laine
Keikkakiertue huipentuu Nokia Areenalle
Viimeisen vuoden ajan Vesterinen Yhtyeineen on tahkonut keikkaa keikan perään ja syksy huipentuu keikkaan Nokia Areenalle, jonne mahtuu 12 000 kuulijaa. Liput menivät kuumille kiville ja konsertti on loppuunmyyty. Keikan jälkeen yhtye jää tauolle työstämään uutta albumia.
– Monesti biisin tekeminen lähtee siitä, että valitsee ensin soittimen ja alkaa sitten sillä tunnustelemaan biisiä.
Vesterisen bändi on ollut kasassa vuodesta 2006 lähtien. Bändi on pysynyt jokseenkin samana alusta lähtien; vain muutama henkilö on vaihtunut vuosien kuluessa. Yhtye on myös kasvanut vuosien kuluessa ja uusia jäseniä on tullut kokoonpanoon mukaan. Vuodesta 2017 Vesterinen ryhtyi täyspäiväiseksi muusikoksi ja jätti teatteriteknikon hommat.
Musiikkia syntynyt ala-asteelta lähtien
Musiikki on ollut läsnä Vesterisen elämässä ihan pienestä pitäen. Hän kävi kitaratunneilla pienenä, mutta muuten ei ole varsinaisesti opiskellut musiikkia.
– Musiikkia olen tehnyt neljänneltä luokalta asti. Silloin tein ensimmäisen oman biisin, jonka nimi oli Can you break my heart. Se oli riipaiseva rakkauslaulu. Siitä asti olen tehnyt musaa ja soittanut milloin missäkin bändissä.
Jo pienenä poikana Vesterinen haaveili musiikinteosta ja halusi tulla hevikitaristiksi.
– Muusikkoudesta haaveilin, kun katsoin Iron Maidenin kappaleita VHS-tallenteilta niiden keikoilta ja mietin, miten hienoa olisi olla hevikitaristi. Olen rakastanut musiikkia pienestä pitäen ja on ollut innostava ajatus, että voisi joskus soittaa keikkailevassa bändissä.
Vaari ja isä tärkeitä esikuvia musiikinteossa
Musiikki on kulkenut Vesterisen suvussa, sillä hänen vaarinsa oli kuuluisa harmonikansoittaja Viljo Vesterinen, joka teki myös paljon soololevytyksiä. Monelle harmonikansoittajalle haasteellinen Säkkijärven polkka kuului Viljon repertuaariin.
Keväällä Vesterinen on menossa Lohjalle laulamaan vaarin esittämiä kappaleita paikallisen harmonikkaorkesterin kanssa. Lisäksi taiteilija laulaa Säkkijärven polkan Dallapèn kanssa yhtyeen juhlalevyllä.
– On hienoa, että vaarin musiikki elää ja pääsen sen bändin solistiksi, jossa vaari on aikoinaan soittanut.
Vaarin lisäksi tärkeä esikuva on oma isä.
– Isä soitti kitaraa ja rumpuja ja vaikka ei ollut ammattilainen, niin oli taitava soittaja. Isän kanssa soitettiin ja laulettiin paljon yhdessä ja esiinnyttiin yhdessä esimerkiksi koulun juhlissa.
Keväällä yhtye työstää uutta albumia
Nokia Areenan keikan jälkeen Vesterinen Yhtyeineen soittaa vielä muutaman pikkujoulukeikan ennen kuin jää keikkatauolle työstämään uutta albumia.
– Ollaan koko kevät keikkatauolla, että saadaan rauhassa keskittyä levyn tekemiseen. Se on innostavaa, sillä ollaan tehty monta levyä kiertueiden kanssa päällekkäin, mikä on aika raskasta puuhaa. Nyt on mahdollisuus ja aikaa keskittyä levyn tekemiseen.
Uuden levyn aikataulusta ei vielä ole tietenkään täyttä varmuutta, mutta Vesterisen mukaan ensimmäinen sinkku voisi ilmestyä jo kesällä tai syksyllä, jos kaikki menee hyvin. Levyn valmistumisesta Vesterinen arvioi, että se voisi ilmestyä keväällä 2026.
Albumeilta löytyy myös artistille itselleen rakkaita kappaleita ja ne voivat olla ihan eri kappaleita, jotka nousevat sitten yleisön suurempaan suosioon. Muusikon omia suosikkeja ovat esimerkiksi Turisti, Intiaanit, Kapina on pilalla tai Kannibaali. Lisäksi tunnetuista kappaleista Kukaan ei koskaan on myös taiteilijalle itselleen merkittävä kappale.
Perhe tärkeässä roolissa Vesteriselle
Vesterinen haluaa myös kiittää vaimoaan siitä, että on onnistunut yhdistämään perheen ja muusikon uran.
– Olen ollut paljon poissa kotoa sinäkin aikana, kun lapset ovat olleet pieniä. Monesti on ollut paljon vaimon harteilla, miten asiat kotona menee. Sitten kun on kotona, pystyy taas ottamaan enemmän vastuuta ja paljon koitetaan tehdä juttuja yhdessä silloin, kun ollaan kaikki kotona.
Stipendi vuosittain ammattimaiselle taiteilijalle
Aktiasäätiön taiteilijastipendin jakaa raati, johon kuuluvat säätiön hallituksen puheenjohtaja Ulrike Hjelt-Hansson, Uusimaa-lehden päätoimittaja Marko Enberg, yrittäjä Birgitta Palmqvist, viestintäkoordinaattori Petra Lind ja säätiön asiamies Marianne Wikholm.
Taiteilijastipendi on jaettu vuodesta 2004 lähtien ja se pyritään antamaan ammattimaiselle taiteilijalle, joka on edistynyt urallaan. Stipendin ovat saaneet vuosien kuluessa esimerkiksi kuvataiteilijat, tanssijat, näyttelijät, muusikot ja viime vuonna myös kirjailija.
TARJA HONKKILA
tarja.honkkila@itavayla.fi
TERO VESTERINEN
» Syntynyt Martinlaaksossa Vantaalla.
» Käynyt Martinlaakson ala- ja yläasteen.
» Opiskellut Vantaan käsi-ja taideteollisessa graafista suunnittelua ja Lahden muotoiluinstituutissa valokuvausta.
» Soittanut useissa bändeissä ennen Vesterinen-kokoonpanoa.
» Ensimmäinen albumi Jönköping julkaistu vuonna 2009.
» Perheeseen kuuluu vaimo sekä 9- ja 14-vuotiaat lapset.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot