Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Syyskarkelot ovat tärkeä tapahtuma sekä palvelukeskuksen henkilökunnalle että sen asukkaille. Oppisopimusopiskelija Taija Peltola (vas.) ja lähes päivittäin Mäntyrinteellä käyvä Eeva Ahonen pyörähtelevät tanssien syksyyn.
Iina-Kaisa Viheriävaara
ASKOLA Kun astuu hissistä Askolassa sijaitsevan Mäntyrinteen palvelukeskuksen toiseen kerrokseen, vastassa on iloinen näky. Keskiviikkoiltapäivänä käytävillä raikaa Eila Pellisen kappaleiden kaltaiset hitit, ja aula on muuttunut tanssilattiaksi. Palvelukeskuksessa vietetään perinteisiä Syyskarkeloita, jonka merkeissä asukkaat ja hoitajat ovat kokoontuneet tanssahtelemaan ja nauttimaan yhdessäolosta.
Syyskarkelot ovat oppisopimusopiskelija Taija Peltolan käsialaa. Noin vuoden palvelukeskuksessa oppisopimuksella työskennellyt lähihoitajaopiskelija on tanssittanut jo useita asukkaita, ja kuumakin on tullut.
– On tärkeää, että täällä on jotain päivärutiinista poikkeavaa, hän sanoo.
Aikaisemmin ravintola-alalla työskennelleelle Peltolalle lähihoitajaksi kouluttautuminen on ollut aina unelma. Nyt, kun elämäntilanne sen salli, hän pääsi vihdoin toteuttamaan sen. Ihmisläheisestä työstä nauttiva opiskelija kertoo, että Syyskarkeloiden tyyliset tapahtumat ovat toivottuja sekä asukkaiden, omaisten että henkilökunnan arkeen.
– Näistä sitten myös puhutaan jälkeenpäin. Vaikka ei osallistuisikaan, on tärkeää, että olemme täällä kaikki yhdessä, hän sanoo.
Kappale kappaleen jälkeen aula täyttyy tanssivista ihmisistä, oli kyseessä sitten rauhallinen valssi tai Lentävä Kalakukko. Vaikka kaikki eivät lähde tanssilattian vilinään, jalat ja kädet lyövät tahtia myös reunamailla pysyttelevillä asukkailla. Tanssin pyörteisiin jo useaan otteeseen antautunut Eeva Ahonen laulaa vuosientakaisia kappaleita herkistyen.
– Nämä ovat olleet tuttuja ihan Vanhojentansseista asti, hän hymyilee.
Miltei joka päivä Mäntyrinteellä käyvä Ahonen omaa paljon kokemusta tanssimisesta. Ja se myös näkyy; hän on jatkuvasti viejän roolissa.
Tanssilattia täyttyi kappale toisensa jälkeen.
Iina-Kaisa Viheriävaara
Mukana karkelotunnelmassa on myös useampia asukkaiden omaisia. Terttu Hoikkala on tullut tapaamaan puolisoaan Tapania. Tapani on asunut Mäntyrinteessä noin kolme vuotta, ja on ollut erittäin tyytyväinen sen yhteisöllisyyteen sekä hoitajien ihmislähtöiseen toimintaan.
– Ruokaa hän aina kehuu. Ja hoitajat ovat mukavia, Terttu kertoo.
Joissakin palvelukeskuksissa vierailuille asetetaan aikataulurajoitteita. Terttu on iloinen, että hän voi aina tulla vierailemaan Tapanin luona, kun se sopii hänen aikatauluihinsa. Hän kertoo käyvänsä vierailulla useamman kerran viikossa ja nauttivansa tapahtumista yhdessä puolisonsa kanssa. Vaikka molemmat ovat toistaiseksi pysytelleet taka-alalla, hymyt kasvoilla viestivät tapahtuneen onnistuneen sen piristämiseen pyrkivissä tavoitteista.
Kysymys kuitenkin kuuluu, aikooko Tapani lähteä vielä pyörähtelemään tanssilattialle?
– Se on siinä ja siinä, hän naurahtaa vaimonsa nauraessa mukana.
Reilu vuoden palvelukeskuksessa asunut Kaarina Jäppilä painottaa tapahtumien järjestämisen ylivoimaista vaikutusta siellä elämiseen.
– Näitä voisi olla enemmänkin. Olisi ihanaa, jos tänne tulisi vaikka lapsia laulamaan tai jotain muita kiertueita, hän toivoo.
Jäppilä osallistuu itse aktiivisesti useisiin hoitajien ja vapaaehtoisten järjestämiin toimintoihin. Hän kertoo lenkkeilystä, musiikin siivittämistä ulkoiluista ja keväällä järjestetyistä vappukarkeloista ja toivoo, että pääsisi joskus esimerkiksi teatteriin järjestetylle vierailulle. Palvelukeskuksen arjessa ei nimittäin aktiivista tekemistä ole liiaksi.
– On aina kiva, kun täällä tapahtuu, sillä yleensä ei tapahdu mitään. On ihanaa, että hoitajat ja vapaaehtoiset järjestävät toimintaa. Täällä on ahkeria ihmisiä, hän sanoo.
Vapaaehtoisia voisi Jäppilän puolesta olla enemmänkin, ja erilaisiin tapahtumiin vain mielikuvitus on rajana. Laulu- ja teatteriesityksien lisäksi palvelukeskukseen voisi tuoda esimerkiksi lausuntaa ja kerrontaa, hän pohtii.
Syksy on nyt virallisesti käynnistetty Mäntyrinteen palvelukeskuksessa. Noin 30:ä asukasta palveleva keskus jää karkeloimaan vielä hetkeksi, ennen kuin luvassa on juhlatunnelmaan sopivasti kahvittelua. Palvelukeskuksen asukkaiden ja hoitajien välisestä vuorovaikutuksesta säteilee aito välittäminen ja luottamus. Oppisopimusopiskelija Peltola toivoo, että pienempien kuntien palvelukeskuksiin keskityttäisiin niiden tarvitsemien resurssien takaamiseksi.
– On tärkeää, että on oman alueen paikallisia palvelukeskuksia. Niin asukkaiden kuin omaistenkin kannalta, hän sanoo.
//Juttua korjattu 23.9.klo 15.01: Muutettu Taija Peltolan nimi oikeaksi
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot