Viikon kysymys
Luetuimmat
Uusimmat
Sano se!
A-
A+
Porvoon kesäasukkaana viihtyvä toimittaja ja taidehistorian opettaja Anna Gustafsson on aina ollut kiinnostunut taiteesta ja historiasta. – Mahdollisuus opiskella arkeologiaa tuli minulle vasta Kreikkaan muuton myötä vuonna 2020, hän kertoo. Kuva on otettu viime syyskuussa Ateenan agoralla (antiikin aikainen tori).
Alisa Glebova
PORVOO–ATEENA Arkeologiaan ja historiaan erikoistunut toimittaja ja taidehistorian opettaja Anna Gustafsson on silminnähden innostunut Antiikin Kreikan arkeologiasta ja taiteesta.
– Taide ja historia ovat olleet harrastukseni aina, mutta mahdollisuus opiskella arkeologiaa tuli minulle vasta Kreikkaan muuton myötä vuonna 2020, hän kertoo.
Gustafssonin puoliso Jari Gustafsson on työskennellyt Suomen Kreikan ja Albanian suurlähettiläänä syyskuusta 2020 alkaen.
– Hain ja pääsin opiskelemaan Ateenan yliopistoon, ja valmistuin maisteriksi pääaineenani Kreikan ja itäisen Välimeren arkeologia. Antiikin Kreikan kulttuurissa minua kiehtoo erityisesti se, kuinka paljon se näkyy ympärillämme tänäänkin.
Toimittaja ja taidehistorian opettaja Anna Gustafsson on ollut vuosia Porvoon kesäasukas yhdessä puolisonsa Jari Gustafssonin kanssa. Kuva on otettu Ateenan agoralla (antiikin tori) viime syyskuussa.
Alisa Glebova
Matalalla kynnyksellä helposti lähestyen
Porvoon kansalaisopistossa alkaa ensi viikolla verkkokurssi, jolla Anna Gustafsson jakaa saamiaan oppeja eteenpäin. Hän on suunnitellut monenlaisia matalan kynnyksen kursseja kaikille taiteesta, historiasta, arkeologiasta ja Kreikasta kiinnostuneille.
– Olen suunnitellut opettamani kurssit niin, että mitään ennakkotietoja ei tarvitse olla, jotta voi tulla mukaan.
Hän piti vastaavanlaisen kurssin viime vuonna Loviisan kansalaisopistossa, ja se sai valtavan hyvän palautteen osallistujilta.
– Haluan omalla tavallani näyttää, että antiikin Kreikan taiteen tuntemus on hauskaa, eikä se ole mikään eliitin harrastus – kyseessä on meidän kaikkien yhteinen eurooppalainen perintömme.
Arkeologian ja taiteen opiskelu ei myöskään ole vaikeaa.
– Usein oma kokemuksemme ihmisinä riittää siihen, että löydämme yhteistä 2 500 vuotta sitten eläneiden ihmisten kanssa. Esineet, joita ihmiset ovat käyttäneet tuhansia vuosia sitten, voivat kertoa meille todella paljon; ne ovat kuin kirjeitä ihmisiltä historiasta, Gustafsson kannustaa.
– Tuhansia vuosia sitten käytetyt esineet voivat kertoa meille todella paljon; ne ovat kuin kirjeitä ihmisiltä historiasta, Anna Gustafsson sanoo. Kuva on otettu Ateenan agoralla (antiikin tori) viime syyskuussa.
Alisa Glebova
Klassikot haltuun – syvyyttä matkailuun
Gustafsson lupaa tarjoilla Antiikin Kreikan taidetta ja arkeologiaa -verkkokurssilla saa kattavan kuvan antiikin Kreikan taiteesta ja sen vaikutuksesta länsimaiseen kulttuuriin.
– Käytän kursseilla materiaalina satoja kuvia ja kerron tarinoita niiden ympäriltä. Lisäksi materiaalina on taidetta maailman museoista. Kreikka on monelle suomalaiselle tuttu lomakohde ja kurssille osallistuminen antaa syvyyttä myös matkailuun.
Kurssilla käydään läpi antiikin Kreikan taiteen tärkeimmät tyylisuunnat, kehityksen ja historiaa. Samalla kuullaan myös antiikin yhteiskunnasta, uskonnosta, demokratiasta ja arkielämästä.
– Porvoo on minulle rakas paikka, sillä olemme olleet siellä kesäasukkaita jo vuosien ajan. Viime kesänä pidin Porvoon kirjastossa ”nojatuolimatkan”, jossa kiipesimme yhdessä Ateenan Akropoliille. Toivottavasti ensi kesänäkin saan tavata ihmisiä samoissa merkeissä.
»» Lisätietoa ja ilmoittautuminen kurssille täältä. Ensimmäinen kurssi-ilta on tiistaina 14.1. kello 18–20.45. Kurssi kestää viisi kertaa jatkuen 11.2. asti.
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot