Viikon kysymys
A-
A+
Kirjoittajan mielestä yksi keino parantaa varhaiskasvattajien työtilannetta on alkaa maksamaan työvaate- ja kenkäkorvausta varhaiskasvattajille.
Arkisto/Pixabay
Lapsemme viettävät suuren osan päivästään päiväkodissa. Meillä kotona lapsi usein kysyy nimellä, onko tuttu varhaiskasvattaja tänäänkin töissä. Lapselleni varhaiskasvattajat ovat turvallisia aikuisia. Päiväkoti on paikka, missä lapsi oppii uutta ja saa viettää aikaa ikätovereiden kanssa. Minulle päiväkoti mahdollistaa työssäkäynnin ja varhaiskasvattajat ovat tärkeä tuki ja tiedonlähde meidän perheelle. Ilman heitä monen arki olisi erilaista, työelämästä puhumattakaan.
Varhaiskasvatuksen merkitystä suomalaisille, erityisesti naisille, ja Suomen yhteiskunnalle ei liene tarve selittää. Alalla on kuitenkin paljon epäkohtia ja niitä pitäisi ratkaista. Nyt Porvoossa ollaan tilanteessa, että suurimmassa osassa päiväkodeista (ellei jopa kaikissa) ei ole riittävästi päteviä lastentarhanopettajia. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö meillä olisi erittäin osaavia ja hyviä ihmisiä töissä, vaan se tarkoittaa sitä, että monelta puuttuu pätevyyden antava korkeakoulutus.
Varhaiskasvatuksen kriisi ei ole kaikkien huulilla, sillä julkisen sektorin naisvaltaisten alojen perusongelma (liian pieni palkka ja liian vähän ammattilaisia töissä) on tällä hetkellä vahvasti esillä hoitajien tilanteen myötä. Porvoossa, ja toivottavasti myös muissa Itä-Uudenmaan kunnissa, on ryhdyttävä toimiin varhaiskasvattajien tilanteen parantamiseksi. Yksi keino on työvaate- ja kenkäkorvauksen maksaminen varhaiskasvattajille. Teollisuuden miesvaltaisilla aloilla työvaatteet ovat itsestäänselvyys, naisvaltaisella varhaiskasvatuksen alalla näin ei ole.
Vaatekaappi meni uusiksi – näin moni varhaiskasvatuksessa työskentelevä voi kuvata muutosta, joka päiväkotiin siirtyminen toisesta työstä tai elämäntilanteesta tuo mukanaan. Muistan myös itse, miten vaikeaa oli nuorena opiskelijana kerätä kasaan tarvittavat rahat kunnollisten ulkovaatteiden ostamiseen. Huonommilla vaatteilla ei päiväkodin pihalla tarennut seistä. Tein 100 euron vaate- ja kenkäkorvauksesta aloitteen kaupungin vastattavaksi jo joulukuussa 2021, mutta vastausta aloitteeseen ei ole vielä kuulunut.
Nyt Helsingissä keskustellaan myös vaatekorvauksesta, sillä kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsenet näkevät työvaatteet yhtenä keinona puuttua Helsingin päiväkoteja piinaavaan työvoimapulaan. Lautakunta kehottaa kaupunginhallitusta tarkastelemaan asiaa osana talousarvioneuvotteluja.
Keskipohjalaisen Lestijärven kunnan varhaiskasvatuksen henkilöstö saa vuodessa 80 euroa vaaterahaa kompensoimaan omien vaatteiden kulumista. Vaaterahan maksaminen ei siis ole uusi asia Suomessa. Mielestäni Porvoossa tulee pikimmiten palata asian äärelle ja selvittää, miten vaaterahan antaminen varhaiskasvattajille voidaan mahdollistaa jo vuonna 2023.
ANETTE KARLSSON,
SOSIONOMI (AMK),
VUOSIA SITTEN PÄIVÄKODISSA TYÖSKENNELLYT JA NYT PÄIVÄKOTI-IKÄISEN LAPSEN ÄITI,
KAUPUNGINHALLITUKSEN 2. VARAPUHEENJOHTAJA (SD.),
PORVOO
019 521 7500
viestiitavayla.fi8:00 - 16:00
Kaikki yhteystiedot